Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: PCMark05, Defragmentace

Zabalené disky: Hitachi Deskstar T7K1000 HDS721075KLA330, Samsun
Vždy, když se rozhoduji, že si koupím nějaký pevný disk, hledám hranici, která pro mě představuje rozumný kompromis mezi kapacitou a cenou s tím, že kapacita by měla být pochopitelně co nejvyšší. Tou hranicí jsou dnes 750GB disky, což je druhá nejvyšší v současné době běžně dostupná kapacita, přičemž 1TB disky, které jsme si proklepli před třemi týdny, se jí začínají markantně blížit.

Kapitoly článků

4.  Testy: PCMark05, Defragmentace
6.  Hodnocení

PCMark05

V PCMarku jsme udělali na všech discích několik testů, které mají simulovat několik běžných činností, jako je start Windows XP, skenování na viry, nahrávání aplikací a další. Důležité je slovo „simulovat“, protože realita bývá často jiná. My jsme se nakonec přeci jen na jednu takovou realitu podívali, ale to až za chvilku. Nyní tedy PCMark, který byl stejně jako HDTach testován na dvou sestavách, jedné slabší než druhé ;-). Tu silnější už znáte z testu HD Tachu, nyní se můžete seznámit s tou slabší, z níž pochází druhá (původně první) sada testů. Její výsledky nakonec uvádíme spíše pro zajímavost, protože tak nějak předpokládáme, že ještě někteří máte doma podobně slabé sestavy na jednoduché činnosti, mezi něž může patřit i funkce většího datového úložiště, případně nějakého „obývákového PC“ (právě tato slabá sestava jednou takovou obývákovou záležitostí je, jde o energeticky relativně nenáročný a poměrně nehlučný barebone-based počítač, který při přehrávání filmů rozhodně svým zvukem neruší, namísto klasického procesoru obsahuje v socketu 754 mobilní 25W Sempron).

Silnější testovací sestava: Slabší testovací sestava:
Čipset AMD 790FX, SB600
AMD Athlon 64 X2 5000+ (2,6 GHz, 2×512 kB L2, TDP 65 W)

4×2 GB Apacer DDR2-800 (CL5), DualChannel

Systémový disk Seagate 400 GB SATA-II na SB600

Windows XP SP2 x64

Ovladače od SB600: Promise FastTrak AHCI 2.5.1540.47
Čipset GeForce 6100 + nForce 410

Mobile Sempron 2800+ (1,6 GHz, 256 kB L2, TDP 25 W)

1,5 GB DDR-400 (CL3), SingleChannel

Systémový disk Seagate 20 GB PATA (ATA100)

Windows XP CZ SP2

Ovladače od nForce 410: nVidia SataIDE v6.66



Slabší sestava

XP Startup Application loading General usage
Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Virus Scan File Write Score
Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 bodů

Samsung

 bodů

Seagate

 bodů

Silnější sestava

XP Startup Application loading General usage
Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Virus Scan File Write Score
Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 MB/s

Samsung

 MB/s

Seagate

 MB/s

Hitachi

 bodů

Samsung

 bodů

Seagate

 bodů

I přes skutečnost, že Seagate dovede číst nejrychleji ze všech disků, v simulaci reálného používání dopadl nejhůře. Výsledky jsou to však skutečně velice vyrovnané, tak vyrovnané, že drobné rozdíly nejspíše nebudou při výběru hrát až takovou roli. Pozoruhodné také je, že na silnější sestavě byl disk Hitachi předběhnut v celkovém skóre diskem Samsung, rozdíly jsou opět tak malé, že se může klidně jednat i o odchylku v měření.

Teď vás za odměnu, že tak krásně čtete, seznámíme s ještě jednou sadou výsledků, schválně jestli uhádnete, co to je za disk ;) Dozvíte se to před závěrem recenze.

XP Startup

 MB/s

Application loading

 MB/s

General Usage

 MB/s

Virus Scan

 MB/s

File Write

 MB/s

Score

 bodů

Defragmentace

Defragmentace disku je bezesporu záležitost, které se při práci se skutečnými pevnými disky, v nichž se otáčí plotny, nevyhnete, ať už ji budete provádět ručně, nebo necháte systém, aby automaticky defragmentoval, když to na něj zrovna přijde. Pro tyto účely byl narychlo spíchnut ryze praktický a naprosto reálný test, který navíc všem diskům zajistil rovné podmínky.

Na zcela odlišný disk byl nainstalován systém, na tentýž disk pak byly nahrány nějaké soubory, různě bylo mazáno a přepisováno, aby se dosáhlo nějakého stupně fragmentace, se kterým bude mít alespoň trochu smysl měřit. Pak byl vytvořen jednoduchý dávkový soubor, který obsahoval záznam začátku času, příkaz pro kompletní bezpodmínečnou defragmentaci svazku C: a opět záznam konce času. Tyto údaje včetně logu z defragmentace se ukládaly do textového souboru na tentýž disk. Zástupce na dávkový soubor byl následně umístěn do složky „po spuštění“, přičemž bylo nastaveno automatické přihlášení, vypnuto co nejvíce různých služeb na pozadí, které by mohly výsledky rozhodit (mezi ně patří různé indexační záležitosti, obnovení systému a také automatická defragmentace v době nečinnosti). Aby byly podmínky opravdu co nejvíce vyrovnané, byl také odpojen datový síťový kabel, aby si snad systém nezačal svévolně povídat s okolím, nesděloval své zážitky z defragmentace ostatním počítačům a nekoukal se, kde co po síti lítá. Takto k testu po spuštění připravený systémový oddíl byl následně zkopírován sektor po sektoru 1:1 na všechny tři testované disky a ty byly postupně zapojovány do základní desky. Průběh testu byl takový, že se systém spustil, automaticky došlo k přihlášení a spuštění testu bez jediného hnutí myši nebo doteku klávesnice.

Takovéto testy byly nakonec vytvořeny dva, jeden obsahoval 32bitový systém Windows XP SP2, druhý Windows Vista Ultimate x64 (obojí v češtině). Pod Windows XP byl řadič disků v jižním můstku AMD SB700 provozován v IDE režimu. Pod Windows Vista už se na AHCI hrálo, nainstalován byl ovladač z březnové sady Catalyst 8.3. Test pod Windows XP měl za úkol defragmentovat pouze 4,97 GB na 37,27GB svazku (86 % volno, 6% fragmentace), test pod Windows Vista to měl náročnější a defragmentoval 17,08 GB na 29,3GB svazku (41 % volno, 8% fragmentace).

Testovací sestava:
Čipset AMD 780G, SB700

AMD Athlon X2 4850e, (2,5 GHz, 2×512 kB L2, TDP 45 W)

2×1 GB Corsair XMS2 DDR2-800 (CL4), DualChannel

Systémový disk Western Digital Raptor 74 GB SATA na SB700

Windows XP CZ SP2

Windows Vista Ultimate CZ x64

Ovladače od SB700 pod Windows XP: Výchozí standardní IDE ze systému

Ovladače od SB700 pod Windows Vista: AMD AHCI v3.1.1540.25



Windows XP (režim IDE)

Hitachi Deskstar
Samsung SpinPoint
Seagate Barracuda

Windows Vista x64 (režim AHCI)

Hitachi Deskstar
Samsung SpinPoint
Seagate Barracuda
WD 10K Raptor 74GB

V testu Windows XP byl vzorovým diskem obyčejný 40GB PATA Maxtor (ještě ten starý z dílen bývalé firmy Quantum), ten nemělo cenu do srovnání zanášet. Zato 10 000otáčkový 74GB Raptor, na němž testovací „podhoubí“ v podobě Windows Vista Ultimate x64 vznikalo, jsme do testů pro zajímavost zařadili. Raptor měl navíc ještě tu výhodu, že jej systém znal a nemusel jej nadetekovat a zanášet mezi seznam instalovaných zařízení, což se zase muselo dělat u tří testovaných disků, protože je vzorový systém v době testu viděl poprvé.

Jak je vidět, tato zcela reálná a praktická změť čtení, zápisů a nepřeberného množství seeků staví Samsung na první příčku, na konci se podobně jako v testu PCMarku umístil Seagate, nepočítáme-li 74GB Raptora, který se rozhodně nenechal zahanbit a 750GB Barracudě taktně naznačuje, že by měla trošku přidat.

Jinak je od pohledu zřejmé, že pro tento druh diskové činnosti je prakticky jedno, jestli zapřáhnete režim IDE, nebo AHCI, odchylky mezi výsledky jsou hodně srovnatelné.

Kapitoly článků
4.  Testy: PCMark05, Defragmentace
6.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srovnávací test tří 750GB pevných disků

Pondělí, 9 Červen 2008 - 17:36 | Anonym | Já bych měl dotaz k testu spotřeby - jestli jsem...
Úterý, 6 Květen 2008 - 11:07 | vaclav sevcik | caute , mam tento disk - pouzival som ho na...
Úterý, 15 Duben 2008 - 11:49 | Anonym | Pekna recenze. Samsung si hned objednavam. :)
Úterý, 8 Duben 2008 - 19:29 | Anonym | To Rejdi: Chyba se týkala konkrétně a pouze desek...
Úterý, 8 Duben 2008 - 19:24 | Anonym | To Hroch007: Asus A8N SLI DeLuxe byl pekný šmejd...
Pátek, 4 Duben 2008 - 23:10 | WIFT | >> F: Ano toho bych se nebál,...
Pátek, 4 Duben 2008 - 23:06 | Anonym | Tim bootuje jsem myslel hlavne tu prvni fazi v...
Pátek, 4 Duben 2008 - 20:44 | WIFT | >> F: Když počítač bootuje, disk už...
Pátek, 4 Duben 2008 - 19:10 | Aleš Stárek | No na to že nám v kamerovém systému jeden WD...
Pátek, 4 Duben 2008 - 16:25 | Anonym | Stezovat si, ze z disku necumi...

Zobrazit diskusi