Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Thread Group evangelizuje standard Thread pro internet věcí

Internet Of Things Nest Protect
Oborové sdružení s názvem Thread Group založila společnost Nest Labs, dnes dceřiný podnik firmy Google. Organizace se zaměří na podporu nového standardu Thread, jenž slouží pro komunikaci zařízení na síti.

Členy sdružení je řada významných firem, včetně Samsung Electronics, ARM nebo Freescale Semiconductors. Rozhodně nejde o první iniciativu s tématem internetu věcí (Internet of Things). Svá sdružení založily firmy Qualcomm nebo Intel. Cíl je jasný: prosadit jednotný standard pro perspektivní obor internetu věcí. Boj ale probíhá o to, kdo z něj bude více profitovat.

Společnost Nest, kterou Google letos v lednu koupil za 3,2 miliardy dolarů, se prozatím věnovala výrobě inteligentních termostatů. Je ale zjevné, že s novým vlastníkem se její portfolio výrazně rozšíří. Google klade velký důraz na automobily i domácnosti. Jednotný způsob komunikace zařízení mezi sebou má v jeho pojetí podobu síťového protokolu Thread. Mezi jeho specifika patří bezpečnostní prvky a energeticky úsporný provoz. Těmi se údajně odlišuje o dalších kandidátů v oboru, mezi něž patří technologie Wi-Fi, NFC, Bluetooth nebo ZigBee.

Výhodu protokolu Threat představuje i jeho hardwarová kompatibilita s dalšími technologiemi. Příslušné čipy fungují již dnes v řadě zařízení. Příkladem může být chytrá žárovka Philips Hue, která pracuje se ZigBee. Aktualizací softwaru se však stane kompatibilní i s protokolem Thread.

Certifikace produktů začne v příštím roce. Významnou roli při ní sehrají výrobci polovodičových prvků. Ve sdružení Thread Group jich figuruje celá řada, kromě již zmíněných jde i o firmy NXP, Atmel nebo Silicon Labs.

Morgan Stanley 75 Billion Devices Will Be Connected To The Internet Of Things By 2020

Analytici společnosti Tirias Research podotýkají, že Google má velmi silný vliv na současný internetový ekosystém. Je tedy velmi pravděpodobné, že se mu podaří určit směr, jakým se internet věcí bude dále vyvíjet.

Samotná společnost Nest rozšiřuje svůj dosah i mezi významné výrobce z jiných oborů. V červnu oznámila spolupráci s firmami Mercedes-Benz, Whirlpool a LIFX. Jejím předmětem je produktová integrace.

Mezi významnější konkurenční projekty, která mají rovněž za cíl standardizovat podobu internetu věcí, patří AllSeen Alliance, kterou vede společnost Qualcomm. Jejími členy jsou především výrobci spotřební elektroniky, například Sharp. Nedávno základnu rozšířila i firma Microsoft.

Svůj vlastní koncepční rámec pro propojenou domácnost připravuje pod názvem HomeKit i společnost Apple.

Diskuse ke článku Thread Group evangelizuje standard Thread pro internet věcí

Středa, 16 Červenec 2014 - 16:52 | HKMaly | No ... clanek zminuje, ze standardy zatim...
Středa, 16 Červenec 2014 - 14:15 | trodas | Ne a to zkus spíš v nějaké opravně harddisků...
Středa, 16 Červenec 2014 - 13:01 | Martin P | Off topic - potřebuju velkou pomoc. Lehla mi...

Zobrazit diskusi