Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tiger Lake, poslední před-big.LITTLE procesor Intelu, končí

Pokud bychom hledali nekontroverznější novodobou architekturu Intelu, byl by to asi Tiger Lake. Akce, propagace, superlativy, a nakonec přišlo mobilní čtyřjádro sotva překonávající předchůdce…

Pokud si stručně zrekapitulujeme situaci v PC, pak po architektuře Skylake (pohánějící generace Skylake, Kaby Lake, Whiskey Lake, Coffee Lake, Comet Lake…) následoval vydaný-nevydaný Cannon Lake. Ten sice nezklamal architektonicky, zklamal však jeho výrobní proces, takže skončil v podobě mobilního dvoujádra. Na trhu se skoro neobjevilo, Intel později nepřímo přiznal, že poslal na trh jen vzorky a nespustil ani sériovou výrobu. Následoval Ice Lake, který již přinesl velký posun IPC, ale potíže s 10nm výrobou a nízké takty ho opět omezily na segment notebooků. Později došlo na 14nm port  pro desktop nazvaný Rocket Lake, ale 14nm proces velká jádra dobře nezvládal a strategie v kompenzaci mezigeneračního snížení počtu jader (10→8) drastickým zvýšením taktů moc dobře nefungovala.

Po Ice Lake se začalo mluvit o Tiger Lake. Intel sliboval novou verzi 10nm procesu, která vyřeší problémy, proslýchalo se obrovské zvýšení IPC. Krom procesu došlo na (dnes již legendární) příslib nového vzhledu a pocitu. Vydání však připomínalo spíše studenou sprchu - rozsáhlejší nezávislé recenze zjistily, že sice v některých situacích došlo k posunu výkonu, v jiných však nikoli a místy dokonce výkon oproti předchozímu Ice Lake klesl. To následně potvrdil Anandtech, který zjistil, že IPC je velmi zvláštní - v některých typech zátěže vyšší, ale v jiných nižší než u Ice Lake. Výkonnostní posun pak zajišťovaly spíše zvýšené takty díky vylepšené verzi 10nm procesu.

Na to, že šlo o 10nm čtyřjádro, však nebyla spotřeba zrovna ideální a Intel to řešil velmi kreativně: Do specifikací uvedl, že jde o 15W procesory. Do prezentací výkonnostních výsledků ale uvedl hodnoty naměřené na 28 wattech, což však v prezentaci nespecifikoval (uvedeno to bylo pouze v poznámkách, které zájemce musel složitě dohledávat na webu Intelu). Rovněž tehdy ve specifikacích ještě nebyl uváděn fakt, že procesory mají ve skutečnosti nastaven mnohem vyšší limit spotřeby, které už pro 15W TDP činil 64 wattů. A aby to neprasklo dříve, než bylo potřeba, zakázal v prvním kolem recenzí autorům testů zveřejňovat spotřebu, výdrž baterie a zveřejňovat fotografie chlazení.

Dalším problémem byla integrovaná grafika. Příslib řešení výkonnějšího než nabízí AMD, se nakonec nerealizoval (výkon byl vyšší v pár dobře vybraných hrách, jinde katastrofický) a na toto téma zaměřená recenze webu 3DCenter zjistila, že polovinu her vlastně na tomto procesoru nelze provozovat, protože padají, vykazují grafické chyby, nebo se cukají na méně než 10 FPS.

Nedlouho před generací Alder Lake ještě vyšly mobilní osmijádrové modely Tiger Lake. Core i9-11980HK, jak se osmijádro nazývalo, mělo v základním (45W) režimu PL2 limit (tedy reálně dosažitelnou spotřebu) zvýšenou na 107 wattů a v 65W režimu na 135 wattů. Tedy vyšší než tehdejší desktopové 95W procesory AMD. Tiger Lake se tak stal generací, která nejvýrazněji zvýšila reálnou spotřebu mobilních procesorů Intelu. Snaha o skrytí reálné spotřeby částečně zafungovala a Intelu přinesla nějaké prodeje, ale výrobci notebooků z těchto produktů nebyli nadšení a vyšší zaměření recenzí notebooků na spotřebu, které kauzy kolem Tiger Lake iniciovaly, z dlouhodobého hlediska Intelu také nepomohlo.


Přestože lze ještě v prodeji narazit na pár zařízení (notebooků a mini-PC), které procesory Tiger Lake využívají, asi se nenajde mnoho uživatelů, kteří by je cíleně vyhledávali. Existují podstatně výkonnější produkty, existují podstatně levnější produkty a existují i podstatně úspornější produkty. Krom toho existují i různé kombinace těchto faktorů. Málokoho asi tak bude mrzet, že Intel přesunul Tiger Lake do tzv. Product Discontinuance Program, tedy éry, ve které oznamuje výrobcům poslední příležitost k objednávkám. Konkrétně lze Tiger Lake objednat do 30. června.

Intel tentokrát nedává prostor pro jejich zrušení nebo úpravy - kdo objedná 30. června, pro toho je objednávka závazná přesně ve stanoveném rozsahu a bez výjimek. Objednávky mohou mít požadované datum dodání nejpozději do 26. ledna 2024, pak už Intel tyto procesory expedovat nebude.

Tagy: 
Zdroje: 

Intel

Diskuse ke článku Tiger Lake, poslední před-big.LITTLE procesor Intelu, končí

Úterý, 11 Duben 2023 - 02:07 | Kutil | Dnes si to lidi už moc nepamatují, ale tehdy...
Pondělí, 10 Duben 2023 - 10:43 | Jack FX | Samozřejmě, ovšem to hypotetické jednojádro bude...
Pondělí, 10 Duben 2023 - 10:34 | Jack FX | Aha, takže seš ignorant a vůbec ti to nevadí....
Neděle, 9 Duben 2023 - 23:15 | Kutil | Zanedbatelný by byl při přechodu z 16. na 4. Z 16...
Neděle, 9 Duben 2023 - 23:11 | Kutil | Záleží zda stačí vyměnit obsah registrů a...
Neděle, 9 Duben 2023 - 23:11 | HoCh | Kolik taktu hodin bude trvat ulozeni celeho...
Neděle, 9 Duben 2023 - 22:44 | Jack FX | HoChu, tušíš, jak dlouho trvá přepnutí úlohy na...
Neděle, 9 Duben 2023 - 21:48 | Kutil | Co by ještě mohlo být zajímavé při dostatečném...
Neděle, 9 Duben 2023 - 21:45 | Kutil | Pro firmu jen vyhozené peníze.
Neděle, 9 Duben 2023 - 20:47 | ASHNOBE88 | Já chápu z jakeho důvodu se se přešlo na...

Zobrazit diskusi