Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba/Sandisk žalují Hynix, bývalý zaměstnanec zatčen pro vynášení informací

U Tokijského soudu leží nová žaloba. Podala ji japonská Toshiba na svého jihokorejského partnera a současně konkurenta na poli NAND flash čipů.

Jeden ze zaměstnanců Sandisku (partner Toshiby ve vývoji a výrobě NAND flash) totiž před několika lety přešel do Hynixu a podle všeho si sebou vzal řadu důležitých informací. Tokijská žaloba na Hynix se tak opírá o japonský Unfair Competition Prevention Act. Informace se týkaly proprietárních technologií Toshiby a jejich výnos do Hynixu sahá do roku 2008. Nyní již bývalý zaměstnanec SK Hynixu byl v Japonsku zatčen.

Na rozdíl od sporu Apple × Samsung se snad dá očekávat brzké vyřešení sporu a zejména finanční vyrovnání obou firem, případně nějaké to udělení licencí. Ono totiž platí, že jednou vypuštěný džin se do lahve vrací velmi těžko. Pokud inženýři SK Hynixu měli možnost byť jen spatřit informace o NAND flash, které vyvinula sama Toshiba v utajení, pak těžko mohou vyloučit i jen pouhou inspiraci jimi ve vlastním vývoji. Je zjevné, že zde někdo bude platit, stejně jako lze předpokládat, že někdo si pobude ve vězení.

Japonská Toshiba je lídrem vývoje NAND flash čipů, byl to její vědec Dr. Fujio Masuoka, který tuto technologii ve druhé polovině 80. let vymyslel.

Podobnou žalobu podal také SanDisk, partner Toshiby, a to k nejvyššímu soudu v americké Santa Claře.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toshiba/Sandisk žalují Hynix, bývalý zaměstnanec zatčen pro vynášení informací

Pondělí, 17 Březen 2014 - 14:12 | Izak | To tezko, zamestnanci nemaji platnou konkurencni...

Zobrazit diskusi