Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NAND flash slaví 25 let

Fujio Masuoka
Technologie NAND flash, která pomohla rozmachu mobilních digitálních technologií, slaví tento měsíc 25. výročí. Tipli byste si, kolikrát dráž by vás před 20 lety vyšlo SSD o stávající kapacitě?

Abychom byli korektní, Toshiba, jejímž objevem NAND Flash je, slaví po celý rok, ale důležitými milníky jsou tři měsíce: Duben, kdy vznikl první čip, srpen, který je považovaný za počátek nástupu technologie na trh a prosinec, kdy během IEDM (konala se 6. až 9.) Toshiba svůj objev prezentovala světu. Samotná vize je ale výrazně starší, pochází ze samého počátku 80. let a přišel s ní Dr. Fujio Masuoka (na snímku již jako profesor), který tehdy u Toshiby pracoval.

Na přelomu 80. a 90. let byl ale nový typ paměti velice drahý, takže se používal jen na nízkokapacitní flash EEPROM moduly. V roce 1991 vycházelo 20 MB flash paměti zhruba na $1000, dnes to je přibližně 10 centů, tedy 10 000× méně.

Toshiba 1995 - 2000
1995: PCMCIA karta - 1996: SSFDC standard - 2000: SD karta
všechny našly uplatnění (i) v digitální fotografii

Přímý a (doslova) hmatatelný přínos přinesla zařízení uvedená v druhé polovině 90. let. V roce 1995 přišla první PCMCIA paměťová karta (40MB), o rok později standard SSFDC - první řešení ušité na míru digitálním fotoaparátům. Rok 2000 přinesl dosud používané SD karty - jak návrh jejich designu, tak konkrétní produkty na trhu. Zvyšování objemů výroby v kombinaci s nástupem technologie MLC o dalších 12 měsíců později, přinesly výrazné zlepšení poměru cena / bit u koncových zařízení.

Toshiba SSD NEW LINEUP
SSD disky (vlevo bez pouzdra)

Právě rychlý pokles výrobních nákladů umožnil rozjezd výroby populárních USB flash disků před 10 lety a podobně tak i rozmach tabletů, Ultrabooků a vůbec SSD disků v současné době. I když se zdá, že éra USB flash disků je po deseti letech na ústupu, zájem o SSD disky stále roste (byť během letošního léta prodeje nerostly tak rychle, jak se čekalo).

V souvislosti s technologií NAND flash se sluší zmínit ještě několik zařízení. I když v posledních měsících  výrobci zaznamenali pokles zájmu ze strany zákazníků, jejich význam je nezpochybnitelný. První z nich je CompactFlash uvedená v 1GB verzi roku 2002. Oproti o málo staršímu SD nabízela odolnější konstrukci a také vyšší přenosovou rychlost plus kapacitu (v důsledku použití MLC technologie). Karty CompactFlash našly uplatnění především ve sféře (polo)profesionální fotografie - u digitálních zrcadlovek. Dnes se je snaží (i když zatím ne s přílišným tržním úspěchem) vytlačit standard XQD.

Toshiba 64GB SDXC SDHC
SDHC a SDXC nahradily SD karty tam, kde byla potřeba kapacita vyšší než 2 resp. 32 GB 

Naopak starší SD částečně nahradily standardy SDHC (4 GB+) a micro SD (uvedené v 1GB podobě) z roku 2006. Když SDHC narazila na standardní 32GB limit, přišel nástupce v podobě SDXC (2009), který posunul hranici na 2 TB.

Otázkou ovšem zůstává, zda a kdy dojde k jejímu praktickému využití. Pokles poptávky po paměťových kartách a USB flash discích je dán několika faktory: Vysokorychlostním internetem, cloudobými úložišti, nástupem bezdrátových technologií, útlumem megapixelové války u výrobců fotoaparátů (možná jen dočasným, kdo ví ;-) a rozmachem mobilních zařízení, která mají nějakou tu  paměť již vestavěnou, takže uživatele nic nenutí její funkci duplikovat samostatnou „fleškou“.

Diskuse ke článku NAND flash slaví 25 let

Středa, 22 Srpen 2012 - 13:36 | no-X | Pokud neutrhnete konec té věty, zjistíte, že je...
Středa, 22 Srpen 2012 - 13:02 | Arnie J | "První z nich je CompactFlash uvedená v 1GB...

Zobrazit diskusi