Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC urovnala spory s GlobalFoundries, firmy se dohodly na výměně licencí

V srpnu zažalovala GlobalFoundries TSMC za nelegální použití celé řady patentů na výrobu křemíkových čipů a s tím souvisejících technologií. Sporu je, jak se zdá, konec…

Když se informace o žalobě ze strany GlobalFoundries dostala do médií, měla celá řada zdrojů tendenci tuto událost, respektive šanci GlobalFoundries na úspěch, zlehčovat. V tomto duchu byla laděná i mediální reakce ze strany TSMC. Ta ale evidentně nebrala událost na lehkou váhu a nebyla si jista tím, že dokáže nařčení ze strany GlobalFoundries vyvrátit. Přistoupila totiž na mimosoudní dohodu a obě společnosti podepsaly licenční dohodu, která vzájemně zpřístupňuje veškeré patentové portfolio, které existuje, i to, které vznikne v nadcházejících 10 letech.

Zda to bude mít jiný než formální dopad, lze jen těžko říct. Dá se totiž říct, že přinejmenším TSMC (ale zřejmě částečně i GlobalFoundries) nebrala příliš na existující patenty ohledy a využívala, co uznala za vhodné. Situace co do využívání technologií se bude zřejmě ubírat stále stejnou cestou, jen to bude od nynějška legální.

GlobalFoundries má na kontě velké množství patentů, z nichž mnohé v minulosti patřily AMD a další velká část IBM, která po dlouhá léta byla lídrem ve vývoji výrobních procesů pro výkonné procesory. Není však nijak pravděpodobné, že by některé z těchto starších patentů mohly ovlivnit vývoj výrobních procesů u TSMC - ten je na řadu let dopředu daný a z historických patentů nejspíš nebude profitovat.

Zatímco budoucnost TSMC je jasně načrtnutá veřejně známými roadmapami, které hovoří o 6nm, 5nm a 3nm výroby, osud GlobalFoundries není příliš jasný. Prozatím je společnost financována z výdělků na 14nm a 12nm FinFET procesech a 22- či 12nm FD-SOI pro speciální využití, dlouhodobá strategie není známá. Společnost ohlásila 12nm LP+ proces, další derivát 14nm výroby, který bude parametrově lepší než 12nm verze (zhruba to, co se očekávalo od zrušeného 10nm procesu), ale v době jeho dokončení již bude výroba u TSMC někde na rozhraní 7nm EUV a 5nm (ten je vždy EUV) procesu. Proces od GlobalFoundries tak bude spíš levným upgradem pro existující 14nm návrhy nebo technologií vhodnou pro čipy, u kterých již není prioritou výkon. Z hlediska desktopu by na 12nm LP+ procesu mohly být vyráběné IO čiplet některé z budoucích generací Zenu, ale širší uplatnění v PC se už očekávat nedá.

Diskuse ke článku TSMC urovnala spory s GlobalFoundries, firmy se dohodly na výměně licencí

Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 11:23 | IT Joker | Tipoval bych, že o té dohodě jednali už předtím a...

Zobrazit diskusi