Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC věří, že obchodní válka mezi USA a Huawei brzy skončí

Více stran v posledních dnech vyjádřilo názor, že obchodní válka, případně dopady obchodní války mezi Spojenými státy a čínskou společností Huawei, nebudou mít dlouhého trvání…

V první řadě stojí za připomenutí, že analytici i velcí hráči světa IT nehovoří o vztazích USA s Huawei jakožto o bezpečnostní válce, ale obchodní válce. Postavení společnosti TSMC v této válce je poměrně unikátní. Tchajwanská společnost není přímo podřízena ani USA, ani Číně, byť se obě mocnosti na vývoji historických události Tchajwanu podepsaly.

Výrobce křemíkových čipů je v tomto sporu v podstatě neutrální a několikrát dal najevo, že nemá problém pro Huawei vyrábět i nadále. Je to v první řadě zákazník, se kterým má uzavřené smlouvy a nemá důvod je neplnit. Huawei je navíc důležitý zákazník, neboť jde o jednoho z hlavních odběratelů 7nm čipů a vůbec jednoho z prvních odběratelů 7nm EUV čipů:

Přestože sama TSMC Huawei neodmítá, mohly by ji postihnout poklesy prodejů Huawei a s tím související poklesy objemu objednávek. Zdá se však, že z toho příliš velké obavy nemá. Zastává totiž názor, že dopady stávající obchodní války nebudou dlouhodobé. Jinými slovy, že se situace v dohledné době nějak vyřeší.

Zdá se, že se v kruzích zasvěcených objevují informace, které zatím veřejně dostupné nejsou. Situace by se mohla vyřešit buďto ze strany USA, která by (například za nějakých podmínek) ustoupila, nebo ze strany Huawei, která by našla náhrady za hardware, jenž dosud získávala od amerických dodavatelů. To by teoreticky bylo možné. Objevily se dokonce i spekulace, že by některé firmy, pro které je Huawei klíčovým partnerem, mohly prostě formálně odejít z USA a platit daně v jiné zemi, která jim nehatí byznys. Pak by se na jejich produkty samozřejmě americký ban nevztahoval. Zásadní problém ale zůstává v softwaru. Chytré telefony dnes stojí na aplikacích. Pokud telefony Huawei nebudou mít přístup ke Google Play, nemají mimo Čínu příliš šancí.

Přesto, že by z tohoto hlediska mohla mít společnost Huawei zájem nějakým způsobem vyjít vstříc USA, aby zrušila ban, je jasné, že tato zkušenost Huawei povede k urychlené preferenci alternativních dodavatelů hardwaru a přechodu na alternativy ve všech ohledech, ve kterých to jen půjde. Dlouhodobé dopady na vztahy ve světě IT tak mohou být daleko zajímavější, než ty krátkodobé. Které by měly brzy pominout.

Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC věří, že obchodní válka mezi USA a Huawei brzy skončí

Pátek, 25 Prosinec 2020 - 13:00 | buourproy | I don’t know how to write essays or other...
Středa, 12 Červen 2019 - 19:40 | SudetChobot | Bude to spíš taková studená válka v čele s...
Středa, 12 Červen 2019 - 15:56 | johnthelittle | kazda valka jednou skonci.... a budem se...

Zobrazit diskusi