Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD s HiSilicon vyčerpávají volné 7nm kapacity TSMC

Přestože to v zimě se zájmem o 7nm výrobní linky TSMC nevypadalo dobře, situace se otočila a během pár měsíců budou poslední volné kapacity rozebrané…

Ještě v prosinci to pro TSMC nevypadalo příliš dobře. Zájem o 7nm proces byl nižší, než společnost předpokládala, a situace se vyvíjela tak, že by pro rok 2019 zůstalo 20 % výrobních linek nevyužitých. Důvody pro tento vývoj byly dva. Jednak Apple přecenil zájem o novou generaci iPhonů a původně rezervovaný objem výrobních kapacit nevyužil a jednak 7nm proces dosáhl o něco slabších výsledků (co do výkonnostního / energetického posunu), než společnost původně prezentovala. Někteří zákazníci proto zvolili vyčkávací taktiku.

Uběhl kvartál a negativní vyhlídky společnosti se začaly rozplývat. V březnu totiž společnost pocítila důsledek pobídek čínské vlády, které motivují tamní výrobce k využití novějších procesů, což v případě 7nm znamená TSMC (jiný zatím tuto technologii nenabízí). V současnosti velkou část nevyužitých linek zabraly společnosti AMD a HiSilicon.

Zbývající kapacity mají rezervované výrobci mobilních čipů a předpokládá se, že později ve druhém kvartálu spustí výrobu vlastních produktů na 7nm linkách značky Qualcomm a MediaTek, přičemž ve třetím kvartálu, tedy v létě, využije poslední nevytížené linky Apple na výrobu SoC pro letošní generaci iPhonů. Lze předpokládat, že v případě Applu půjde již o 7nm+, tzn. 7nm + EUV. Tím by měla být vyčerpána většina 7nm kapacit TSMC.

Z hlediska uživatele osobního počítače bude hlavním přínosem 7nm procesu TSMC další zdroj, který bude dodávat na trh x86 procesory. Intel se svým 14nm++ procesem nestíhá pokrýt poptávku, jeho procesory jsou obtížně dostupné a ceny se drží vysoko, 10nm proces Intelu se s ohledem na desktopové procesory zdá být v nedohlednu a nabídka AMD vyráběná na 12nm procesu GlobalFoundries, která neuspokojenou poptávku vykrývá, je v podstatě již rok stará. 7nm procesory z linek TSMC, jejichž uvedení chystá AMD na Computex, budou pro trh vítaným zpestřením.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD s HiSilicon vyčerpávají volné 7nm kapacity TSMC

Úterý, 9 Duben 2019 - 14:21 | Peter Fodrek | Ešte ak renovovať reklamu na AMD s vlakom https...

Zobrazit diskusi