Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu 12.10 Photo Lens: vyhledávání v lokálních i online fotografiích

Ubuntu 12.10 Photo Lens_
Canonical nadále rozšiřuje schopnosti svého grafického prostředí Unity. Po souborech, aplikacích či hudbě a filmech nyní přichází na řadu vylepšení pro snadné vyhledávání fotografií. A stojí opravdu za to…

Nový prvek Photo Lens kopíruje funkcionalitu dosavadních. Jeho doménou jsou ale primárně fotografie (a další obsah v souborech se správnými příponami), takže bude umět snímky prohledávat a filtrovat nejen podle názvu, tagů či hvězdiček, ale také skrze údaje v EXIFu. Lokálně je Photo Lens navázáno na výchozího správce fotografií Shotwell, ale vedle lokálních snímků si poradí i s prohledáváním fotografií u kontaktů na online účtech jako Flickr či Facebook.

Ubuntu 12.10 Photo Lens - Unity Preview s Facebook fotkou
Náhled fotografie na Facebooku skrze Photo Lens a Unity Preview

Prostředí Unity začíná stále více a více připomínat ucelenost platformy Mac OS X a to je rozhodně dobře. V Ubuntu 12.10 se tak nyní vedle integrace webových aplikací (jako vyhledávání v Google Docs) či rychlých náhledů přímo ve spouštěcím dialogu (pro hudbu, webové stránky či cokoli jiného - říká se tomu Unity Preview) můžeme těšit i na možnost rychlého hledání fotografií bez nutnosti spouštět nějaký velký program s katalogem (čím myslím například Lightroom ve Windows). Jak konkrétně ale bude ve finále tato implementace pracovat a jaké formáty bude podporovat, na to si počkejme do října. Vydání Ubuntu 12.10 je naplánováno na 18. října s tím, že první beta (první verze, kterou doporučujeme k testování normálním smrtelníkům) vyjde již příští týden.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu 12.10 Photo Lens: vyhledávání v lokálních i online fotografiích

Žádné komentáře.