Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu TV: nejznámější linuxová distribuce míří do televizí

Ubuntu TV
Canonical možná nikdy nevyřeší slavný bug #1, ale ono to ani není potřeba. Jeho pozice sílí s každým prodaným tabletem či sestavou s předinstalovaným Ubuntu a mezi ně se možná jednoho dne zařadí vedle tabletů i různé televizory či multimediální přehrávače…

Ubuntu TV je další specifická varianta operačního systému Ubuntu. Berme ji jako osekanou verzi desktopového Ubuntu, která je schopná běhat na zařízeních architektur x86 a ARM. Svou softwarovou výbavou slibuje poradit si s pozemním, kabelovým i satelitním vysílání na starém kontinentu i za oceánem. Propojení celého systému na internetové služby typu Youtube je pak samozřejmostí, totéž platí i pro trailerové kanály, prodej filmů atd. Zkrátka vše, co postupně implementovalo jak samotné Ubuntu (Unity 2D, …), tak Softwarové centrum této distribuce (prodej hudby, softwaru, …) pomalu směřuje k jedinému cíli: svého druhu "ekosystému", který bude konkurencí věcem jako Apple TV/iTunes či Google TV.

Na CESu 2012 představil Canonical prototypy televizorů s Ubuntu TV, jednu takovou od Samsungu (ten momentálně ale není partnerem v projektu Ubuntu TV) si ukažme.

Ubuntu TV

Phoronix zmiňuje, že to je úctyhodný kus práce s ohledem na fakt, že projekt Ubuntu TV byl vlastně v celé své kráse dán dohromady teprve před 3 měsíci na vývojářském summitu.

Nijak v tuto chvíli pochopitelně nehodnotíme, jakou šanci Canonical má. To bude záviset na schopnostech jeho obchodníků přesvědčit výrobce zařízení a provozovatele služeb, aby Ubuntu TV podporovali či prodávali. Uživatelskou stránku věci, tedy vlastní rozhraní Ubuntu TV, můžete posoudit sami na videu.

Musím osobně přiznat, že Apple a jejich uzavřený svět z principiálního hlediska nemusím a zatímco Google TV má jisté zanedbatelné potíže (opustil jej Logitech, což Google samozřejmě bez potíží "rozdýchá"), Canonical se svou filosofií ("navždy zdarma a oopen-source"), která víceméně vychází z dědictví Debianu, může být dobrou alternativou. Samozřejmě je zde otázka licenčních smluv kolem systému či nabízených produktů (filmy atd.). Avšak pokud se z Ubuntu TV stane otevřené řešení, které nebude úzce navázáno na nějakou konkrétní jinou společnost, pak mu lze jistě prorokovat minimálně šanci na zářnou budoucnost. Jestli jednoho dne půjde na tomto systému kupovat 1080p filmy v H.264 bez DRM, zato v Matroška/WebM kontejneru, budu mít osobně o vítězi soutěže na "obývákovou TV" jasno.

První zařízení s Ubuntu TV se mají objevit nejpozději koncem tohoto roku. Zdrojový kód Ubuntu TV je samozřejmě k dispozici. Na vývoji spolupracuje Canonical s lidmi z projektů MythTV a XBMC. A pro právníky mezi vámi: Canonical má uzavřeny potřebné licenční dohody s držiteli patentů na technologie multimediálních formátů, takže tohoto se výrobci zařízení bát nemusí, vše je po právní stránce zabezpečeno. Stejně tak Canonical zabezpečuje i distribuci obsahu od poskytovatelů.

Vedle Unity 2D využívá Ubuntu TV také silně firemní cloud Ubuntu One. Pochopitelně pro synchronizaci a sdílení informací, resp. sdílení filmů, hudby a dalšího obsahu mezi zařízeními. Přehrávání videa má na starosti GStreamer, XBMC pak jisté věci kolem metadat (tento kód ale asi bude přepsán interně v Canonicalu do vhodnější formy kvůli závislostem, které si žádá použití XBMC).

Interní testování Ubuntu TV bylo prováděno na netboocích Acer Aspire Revo 3600 a 3700 vybavených 1,6GHz Intel Atom procesorem a Nvidia grafikou - ta jela přes binární ovladač s podporou VDPAU, tedy hardwarové akcelerace videa. Toto bude klíčový prvek pro výrobce televizorů: použít takové řešení CPU/GPU, které je Linuxem plnohodnotně podporováno (skoro se nebojíme vyslovit jedno: Tegra 3 apod.).

Ubuntu TV screenshot

Ještě zpět ke zmíněnému summitu: vedle Ubuntu TV se Mark Shuttleworth zmínil, že by rád Ubuntu viděl i ve smartphonech. Toho bychom se dle předběžných odhadů mohli dočkat někdy kolem Ubuntu 14.04, tedy na jaře 2014. Tak jak se vám televize od Ubuntu líbí?

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu TV: nejznámější linuxová distribuce míří do televizí

Neděle, 15 Leden 2012 - 20:58 | gurulix | Věc názoru. Unity je v současné době o řád...
Sobota, 14 Leden 2012 - 10:06 | pekr | Nevím, asi budu sám, ale ty kostičky vlevo - nic...
Pátek, 13 Leden 2012 - 16:10 | HKMaly | FreeBSD ma pro vyrobce lepsi licenci.
Pátek, 13 Leden 2012 - 16:09 | HKMaly | Zaspals. Televize jsou chytre uz ted, ale ted na...
Pátek, 13 Leden 2012 - 16:06 | HKMaly | Jestli je to jako desktop tak je to spis fialove...
Pátek, 13 Leden 2012 - 16:05 | David Ježek | Neboj, článek o vydání FreeBSD 9.0 je v přípravě...
Pátek, 13 Leden 2012 - 15:46 | bgpetr | Bug #1 vyřeší někdo úplně jiný než Canonical...
Pátek, 13 Leden 2012 - 11:49 | Zett | Možná je to pro někoho zajímavé, ale mně to vůbec...
Pátek, 13 Leden 2012 - 11:23 | ica sk | paci sa mi to. keby taketo rozhranie dali do boxu...
Pátek, 13 Leden 2012 - 11:15 | junk mail | Ajaj, chytré televize... Blízká se na zlé časy....

Zobrazit diskusi