Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

UMC zahájí zkušební 14nm výrobu již na jaře

UMC wafer 01
UMC se připisuje do seznamu výrobců, kteří budou s trochou štěstí v letošním roce disponovat 14nm FinFET procesem schopným sériové výroby. Výrobcům ARM SoC se výrazně rozšíří možnosti…

V současnosti má k dispozici <20nm FinFET výrobu Intel (14nm) a Samsung (14nm), v těsném závěsu jsou pak továrny GlobalFoundries, které nabízejí tentýž proces jako Samsung - a počátkem následujícího roku se do seznamu připíše TSMC, jejíž 16nm proces doznal odkladu.

Přestože už moc často neslýcháme o UMC, druhém největším Tchajwanském výrobci, i on plánuje v letošním roce naskočit do 14nm vlaku. Ať už to může znít jakkoli překvapivě, UMC si nelicencovala proces u Samsungu, ale vyvinula vlastní za asistence IBM. Firma, která přišla s 28nm procesem v podstatě jako poslední a 20nm výrobu dosud nezahájila, má nyní ambice předehnat TSMC. Nabízí se otázka, zda je to vůbec možné. Kupodivu tu naděje je a paradoxně právě kvůli zpoždění 28nm výroby.

UMC se totiž rozhodla, že pro vymazání skluzu a dohnání konkurentů vynechá vývoj 20nm procesu úplně a bude se soustředit jen na FinFET technologii, konkrétně 14nm proces. Zatím jde vše poměrně dobře, vybudována je linka s měsíční kapacitou tří tisíc waferů a k jejímu spuštění dojde v průběhu druhého kvartálu. Zatím však půjde jen o zkušební výrobu (obdoba rizikové výroby u TSMC). Pokud se nedostaví větší než očekávané komplikace, poběží v roce 2016 velkoobjemová výroba.

Informace pocházejí z deníku Commercial Times, UMC se k situaci prostřednictvím tiskové zprávy dosud nevyjádřila. Nejsou tudíž známé ani detailní parametry procesu, například zda jde skutečně o „klasický“ 14nm proces, nebo FinFET odvozeninu více (Samsung) či méně (TSMC) vylepšeného 20nm procesu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku UMC zahájí zkušební 14nm výrobu již na jaře

Žádné komentáře.