Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Update 1 pro Windows 8.1 vyjde zřejmě už 11. března [nové screenshoty]

První větší systémová aktualizace Update 1 pro Windows 8.1 dorazí dle všeho o něco dříve než se předpokládalo, necelý měsíc před dubnovou Build konferencí. Zaměří se nejen na úpravu Metra, sníží i systémové požadavky na paměť…

Na ruském serveru WZor se před pár dny objevila další várka údajných screenshotů ze systému Windows 8.1 po aktualizaci prvního balíčku Update. Jak je z obrázků níže patrné, změny se chystají především na rozhraní Metro (Modern UI Style), respektive vše nasvědčuje cestě přibližování/pronikání obou rozhraní – konkrétně tedy Metra do desktopu. Screenshoty zachycují stav, při kterém dochází k vyvolání nabídky k úpravě uživatelských dlaždic. Oproti současné podobě není tato nabídka/nastavení „metrová“, ale má podobu standardní kontextové nabídky známé z desktopu. To je z pohledu jízdy myšítka určitě pohodlnější, z pohledu dotykového ovládání však o něco méně – nabídka je pro přesný výběr dost titěrná.

Možná zde ale jsme svědky drobného poodhalení separátního prostředí dlaždicového rozhraní určeného pro nedotyková zařízení (třeba na základě automatické detekce přítomného touchscreenu, který je stejně připojen jako USB vstupní zařízení). I když jsme v tomto kontextu hovořili o aktualizaci přišedší až s Windows 8.2, není vyloučené, že se nakonec v Redmondu rozhodli udělat vše jinak. Uvidíme…

Za povšimnutí a tím pádem zmínku určitě stojí i vytažení tlačítek v pravé horní části pro vypnutí systému (ano, proč ne) a vyhledávání, které se ale jeví trochu jako zbytečnost vzhledem k možnosti vyhledávat přímo psaním v otevřeném Metru. Na druhou stranu tuto volbu jistě ocení uživatelé tabletů, kteří bez klávesnice nemohou napřímo v Metru vyhledávat a museli si tak nabídku vyvolat z pravého rohu.

Na základě informací, které zablogovala Mary Jo Foley, zahrne Update 1 také řadu aktualizací pro snížení požadavků na paměť a místa na disku, což rozhodně přijde vhod menším a levnějším tabletům. Dá se předpokládat, že systémový Update 1 nabídne i řadu bezpečnostních aktualizací, protože jeho vydání je spojené s tzv. microsoftím Úterkem aktualizací (11. 3. 2014). Balíček tak zřejmě dorazí standardně prostřednictvím Windows Update, samozřejmě zdarma a výhradně uživatelům Windows 8.1.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Update 1 pro Windows 8.1 vyjde zřejmě už 11. března [nové screenshoty]

Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 10:12 | Vendelín Kryšpín | K tomu designu - včera jsem to psal na podporu:...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 09:52 | Vendelín Kryšpín | Osobně nejsem proti zpestřeni článku méně...
Středa, 29 Leden 2014 - 13:43 | petr22 | To nic neni, tady to jeste vypada tak ze pismo je...
Středa, 29 Leden 2014 - 11:52 | Mirda Červíček | Jsem rád, že MS použil dlaždice, protože když by...
Středa, 29 Leden 2014 - 10:58 | Petr Machálek | Ad "nový vzhled": Taky jsem byl lehce...
Středa, 29 Leden 2014 - 09:54 | Waffer47 | Vazena redakce serveru cdr.cz a diit.cz musim vam...

Zobrazit diskusi