Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Včera byl uveden Opteron firmami Levi a AMD

AMD Opteron logo staré
Na včerejší tiskové konferenci, kterou pořádala firma Levi, byl oficiálně představen 64bitový procesor Opteron od AMD. Mimo samotného představení procesorů jsme se dozvěděli i něco o serverech Lynx, které tyto procesory obsahují a také o operačních systémech firmy Microsoft zaměřených právě na AMD64 platformu. Mimo to nám byly předvedeny funkční počítače s těmito procesory, včetně takové zajímavosti jako jednoprocesorového systému s Opteronem a základní deskou ASUS SK8N, která je osazena chipsetem nForce3 (prý jediná taková deska ve střední Evropě)! Chcete-li se podívat, jak takové systémy vypadají, jste na správném místě.

Kapitoly článků

1.  Formální část - informace

Celá tisková konference byla rozdělena na část formální a neformální. V té formální jsme si vyslechli přednášky od pánů z AMD, Levi a Microsoftu následované diskuzí, vše samozřejmě na téma 64bitových procesorů firmy AMD a především serverového zástupce Opteronu. V neformální části jsme poté měli možnost si prohlédnout funkční počítače s Opterony a operačními systémy od Microsoftu a s Linuxem. Tisková konference měla podtitul „Dobývání rychlosti“ a byl graficky znáznorněn na tomto obrázku:

AMD a LYNX: Dobývání rychlosti

Během formální části jsme se, abych pravdu řekl, nedozvěděli mnoho nového, ale patřičně nám byly zdůrazněny základní fakta, která architekturu AMD64 provází. Tedy hlavně fakt, že Opterony (a později i Athlony 64) bez problémů a bez nějakého snížení výkonu jsou schopny zpracovávat 32bitové aplikace. Přechod na 64bitů s Opteronem by měl být zcela hladký a AMD ho vidí následovně:

  1. V současné době běží 32bitové aplikace s 32bitovým operačním systémem na Athlonu MP (případně na Xeonu)
  2. Pro zvýšení výkonu je možné přejít na Opteron se zachováním 32bitového operačního systému a 32bitových aplikací
  3. Jakmile znovu bude zapotřebí vyšší výkon, nebo větší množství paměti pro jednotlivé aplikace (avšak stále s 4GB bariérou pro jednu aplikaci), je možné přejít s operačním systémem na 64bitovou verzi a provozovat stále 32bitové aplikace
  4. Ve finálním stádiu poběží na stejném 64bitovém operačním systému 64bitové aplikace, které odemknou plný potenciál Opteronu a zruší omezení využití paměti maximálně na 4GB paměti pro jednu aplikaci

Po přečtení předchozího postupu vás možná napadlo, že to asi nebude zadarmo. Za nový hardware samozřejmě budete muset zaplatit, s tím se nedá nic dělat, ale co software? Zda-li výrobce bude nějaké aplikace bude zpoplatňovat přechod na 64bitovou aplikaci asi nelze nějak paušálně odpovědět, zajímavá je však situace u operačních systémů. Z těch nyní Opterony podporuje Linux (SuSe, RedHat), experimentální podporu přidává i čerstvá verze FreeBSD 5.1, delší dobu jí má NetBSD a samozřejmě v přípravě jsou Windows a to jak serverové (Server 2003), tak klientské (XP).

Drahomír Hrubý z Microsoftu při sdělování zajímavých informací o

Podle zástupců Microsoftu nebude nutné při přechodu na 64bitovou verzi dokupovat žádné nové licence, bude stačit původní licence k 32bitové verzi Windows Serveru 2003 a zákazník si bude muset pouze obstarat instalační média s 64bitovou verzí (pravděpodobně za manipulační poplatek). Samozřejmě pokud máte Windows 2000 Server, pak budete muset provést upgrade na Windows Server 2003, protože až ten bude nabízen pro platformu AMD64.

Od lidí z Microsoftu jsme se dozvěděli ještě jednu zajímavost, která se týká omezení velikosti paměti u Windows Serveru 2003. Největší verze Windows Serveru 2003 s dodatkem Datacenter Edition může podle materiálů adresovat maximálně 512 GB paměti (viz tento článek). Jenže samotné 64bitové Windows jsou navrženy tak, aby byly schopny se vypořádat s 16 TB (1 TB = 1024 GB) paměti. Ona nesrovnalost vězí v tom, že Microsoft byl schopen sehnat počítač s nejvíce 512 GB paměti a tak udává pouze tuto hodnotu, protože vyšší hodnotu nemá možnost ověřit.

Kapitoly článků
1.  Formální část - informace

Diskuse ke článku Včera byl uveden Opteron firmami Levi a AMD

Žádné komentáře.