Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VESA představila 4k DisplayPort, USB 3.1 i 100W dobíjení na jediném kabelu!

Ubuntu Edge - Obrázek 8
Zbrusu nový USB Type-C Standard, tedy oboustranný USB konektor, je srdcem nejnovější inovace od organizace VESA. Umí do něj totiž nacpat vedle USB 3.1 i DisplayPort.

VESA zveřejnila specifikaci pro tzv DisplayPort Alternate Mode. S jeho pomocí lze po USB 3.1 realizovat jak běžné datové přenosy i dobíjení až do 100W příkonu (což nesouvisí s datovou propustností, ale tuto vlastnost zmínit musíme), tak přenos A/V dat v rámci standardu DisplayPort. Je to pochopitelné, DisplayPort je specifikován strukturou svých dat, případně datovými vodiči a je úplně jedno, jak vypadá fyzický konektor. V rámci nového USB konektoru typu C se tak do přenosové kapacity vejde i 4k obraz, případně větší, pokud se smíříme s pomalejším refreshem.

Na tomto systému pracovala VESA s USB 3.0 Promoter Group. Alt Mode je zpětně kompatibilní s adaptéry pro standardní rozhraní jako „standardní DP“, HDMI, DVI a VGA. Pro přímé připojení Alt Mode s USB Type C konektorem do klasického DisplayPort vstupu třeba v monitoru bude samozřejmě potřeba nový kabel, obsahující v sobě konvertor z „alternativního módu“ přenosu dat na „klasický mód“.

Usb Type C Hybrid Receptacle

Celé to funguje tak, že DisplayPort Alternate Mode provozuje v rámci Type C USB konektoru svá data na volné kapacitě čtyř hlavních datových linek a zbývající piny v konektoru používá pro své signály AUX a HPD (Hot Plug Detection). To umožňuje, při použití USB Type C konektoru na počítačích, tabletech, smartphonech, displejích, dokovacích stanicích či jakémkoli dalším zařízení přes tento konektor mít zařízení připojené současně jako datové (USB 3.1), současně jako A/V výstup (DisplayPort Alt Mode) a současně jej dobíjet (až do příkonu 100 W).

Celý fígl tkví samozřejmě v překopání posloupnosti přenosových dat standardu DisplayPort. Klasický DisplayPort používá několik datových vodičů, celkem 4 páry pozitivních+negativních a k tomu AUX, HPD, konfigurační a napájecí piny. Některé lze sdílet s USB, některé je ale nutné sloučit a tak bylo nutné poskládat do méně datových cest. Ale DisplayPort je v tomto velmi flexibilní, vzpomeňme již po léta fungující podporu více monitorů (a vlastně i Thunderbolt úložišť) řetězených za sebou díky Multi-Stream Transport. Skloubení obou standardů bylo možné díky tomu, že oba používají paketovou datovou strukturu a diferenční signály nesoucí svůj vlastní hodinový takt. Celé je to tak „jen“ o tom aby se celkový datový přenos vešel do propustnosti rozhraní. USB 3.1 se svými 10 Gbity/s skýtá dostatečnou kapacitu pro skromné použití (tj. jeden monitor ano, ale na jeden konektor typu C samozřejmě nepůjde nařetězit 5 monitorů a několik superrychlých úložišť).

První implementace Alt Mode patrně proběhnou ještě s DisplayPortem 1.2a, pro pozdější ale již počítejme s DisplayPortem 1.3. Ale už verze 1.2a v případě použití všech čtyř datových linek o maximální rychlost 5,4 Gbit/s každá, stačí pro přenos rozlišení 4096×2160 / 60 Hz při 30bit barevné hloubce. Alt Mode přitom nemusí vždy pužitívat všechny čtyři datové linky, v případě nepotřeby maximální kapacity se může omezit na dvě, či dokonce jen jednu datovou linku (která sama o sobě stačí pro FullHD rozlišení) - USB datovým přenosům tak bude vždy k dispozici maximální propustnost mínus to, co si pro sebe vezme DisplayPort Alt Mode). VESA tvrdí, že při použití verze 1.3 bude možné provozovat současně jak obousměrné USB 3.0 propojení rychlostí 10 Gbit/s, tak DisplayPort připojení o rozlišení 3840×2160. V případě vytížení všech čtyř DisplayPort linek bude možné provozovat rozlišení až do 5120×2880 - což je novinka, se kterou přišel DisplayPort 1.3 - v kombinaci s USB 2.0 propustností jedoucí po samostatných datových kabelech (což USB Type C konektor podporuje).

Tohle celé je naprosto boží inovace. Jeden typ konektoru pro vše. Představte si jej jako srdce dokovací kolíbky, do které po příchodu domů zapíchnete svůj smartphone a on se vám bude nejen dobíjet, ale bude k němu připojen rychlý USB 3.0 externí disk a jako grafický výstup třeba UltraHD televize. To vše v jednom malém konektoru typu C. Máte též pocit, že VESA s USB právě napsaly první verše umíráčku pro klasické dokovací stanice?

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VESA představila 4k DisplayPort, USB 3.1 i 100W dobíjení na jediném kabelu!

Středa, 24 Září 2014 - 12:57 | JoHnY3 | Tohle jsem si za tak blbou formulaci prvniho...
Středa, 24 Září 2014 - 12:05 | Behemot | Jo, thunderbolt je tak skvělej důkaz, že to...
Středa, 24 Září 2014 - 10:00 | Pety | IMHO je tohle myšleno jako připojení dokovací...
Středa, 24 Září 2014 - 09:35 | maruširi | Já dám teda rozhodně přednost malým zdrojům v LCD...
Středa, 24 Září 2014 - 08:50 | Artael | ...a pak si takový monitor budeš chtít hodit k...
Středa, 24 Září 2014 - 01:41 | Jméno Příjmení | Jo, thunderbolt je tve "teorie" zivym...
Úterý, 23 Září 2014 - 23:10 | Tomáš Bohuněk | Dnešní LCDčka mají, pokud se nebavíme o extrémech...
Úterý, 23 Září 2014 - 22:31 | sumix | Tady bych viděl jako zásadní výhodu to, že to...
Úterý, 23 Září 2014 - 22:09 | maruširi | Jsem si to představil a ani trochu se mi to...
Úterý, 23 Září 2014 - 21:20 | maruširi | Tak to je masakr JoHny3! Jak to doma děláš?...

Zobrazit diskusi