Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vesmír a blockchain: Chris Hadfield komentuje novou technologii

Opěvovaný bývalý kanadský astronaut je také nadšencem do blockchainu. V novém rozhovoru mluvil o vesmírné decentralizované síti, měsíci i tajemných dálkách. Nakonec dal lidem radu do života, kterou bychom si měli v době koronaviru vzít k srdci.

Jestli existují průmysly, které potřebují nejmodernější dostupné technologie, jsou to právě ty spojené s objevováním vesmíru a s dobýváním dalších planet. SpaceX drží své postupy v tajnosti a nemá ani investory, kterým by se musela svěřit. Nicméně promluvil astronaut Chris Hadfield.

Chris Hadfield je bývalý kanadský astronaut, kterého můžete znát z virálních videí na YouTube nebo na Facebooku. Vysvětloval, jak funguje vesmírný záchod, spánek, a dokonce i zpíval ve vesmíru píseň Davida Bowieho. Poskytovatel zpráv ze světa blockchainu Forkast News měl možnost s ním provést rozhovor.

Blockchain a jeho využití na zemi

Začíná další závod o dobývání vesmíru a dalekých planet. SpaceX úspěšně do vesmíru vysílá rakety a satelity, Rusko se snaží udržet si svoji dlouhotrvající dominanci a do průzkumu začínají pronikat i další státy jako jsou Spojené arabské emiráty a Čína. Avšak dostat se do vesmíru vyžaduje dokonalé klapání ekonomiky, politiky i kultury. Hadfield komentoval:

„Pokud se podíváte na čínský program, nebo na americký a ruský, dokonce i na indický nebo kohokoliv jiného… Je to opravdu složitá akce, která má tisíce proměnných. Pokud uděláte chybu, zabijete své lidi a budete mít miliardy dolarů škodu.“

Nad užitím blockchainu nemusel přemýšlet dlouho. Blockchain by mohl zapisovat, zkoumat a vyhodnocovat data, které běží skrze systém. Vše od dokonalé konstrukce rakety až k jejímu odpalu. Při startu rakety hraje roli každý detail. Od vlhkosti až k větru.

Hadfield je s kryptoměnami a blockchainovou technologií dobře obeznámen. Bude dokonce hlavní hvězdou nadcházející konference v Tchaj-peji. Připojí se k němu další osobnosti, jako je Vitalik Buterin či Adam Back. Bývalý astronaut s nimi najde společnou řeč, protože o využití mezinárodního vesmírného tajemna mají zájem i kryptoměnové projekty. Například Consensys Space má za cíl ve vesmíru rozvinout decentralizovanou síť.

„Lidé si začínají uvědomovat, že ve vesmíru lze rozvinout sktrukturu uzlů, které budou pohánět specificky zaměřené blockchainové aktivum přímo z vesmíru. To je jedna z možností. Využití nedostupnosti a izolovanosti by mohlo vést k bezpečnosti a decentralizaci sítě.“

Malý krůček pro člověka, velký skok pro technologii

Hadfield se v rozhovoru dotkl i měsíce. Vesmírné těleso je dlouhodobě považováno za první místo, kde by mohla vzniknout trvalá vesmírná základna. Měsíc by se mohl stát obrovským byznysem, protože pod jeho povrchem se nachází vzácné kovy a jiné materiály, které mají hodnotu stovek miliard amerických dolarů. Jedním z prvních cílů vesmírného průzkumu je zkoumat, objevovat a co nejdříve začít na našem přirozeném satelitu těžit.

„Na měsíci jistě najdeme věci, které mají pro byznys a lidi na naší planetě obrovskou výzkumnou nebo tržní cenu. Musíme začít myslet dopředu, jak se nám podaří strukturálně toho potenciálu využít.“

Možnosti měsíce jako nového hráče na světovém trhu označil za „dechberoucí“. Hadfield se domnívá, že je to pro blockchain obrovskou příležitostí. „Nikdo neví jistě, kam míříme. Ale myslím si, že nikdo nedokáže ani předpovědět možnosti, které z našeho směru vyplynou.“

Musíme se přizpůsobit

Bývalý kosmonaut nakonec přirovnal naše možnosti v objevování nových technologií a vesmíru k zákeřnému koronaviru. Vir se „neustále mění a vyvíjí“. Stejně tak musíme i my umět využít veškerých možností, které nám moderní svět nabízí.

„Ve světě je stále láska, radost, velkolepost, západy a východy slunce. Možná bychom jenom měli změnit náš úhel pohledu. Jako kdybychom byli na novém vesmírném plavidle.“

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vesmír a blockchain: Chris Hadfield komentuje novou technologii

Úterý, 21 Červenec 2020 - 21:55 | Jiří Makovský | Heh, to je zajímavá otázka. :D Podle mě budou ale...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 17:56 | Gath G | Co je "sebeobranný mechanismus"? A proč...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 16:01 | Sirik | O tom budu asi právě psát. Co udělá s ekonomikou...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 15:57 | Sirik | To je sebeobranný mechanismus. Jen tak lehko se...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 15:22 | Gath G | Jenže Měsíc si nemusíte přivlastnit, abyste mohl...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 15:19 | Gath G | Kdyby byl měsíc celý ze zlata, tak bude mít větší...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 13:01 | Sirik | Budou se muset vytvořit nové zákony. Na podobný...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 11:16 | Jiří Makovský | Sic je to pravda, se vší upřímností si myslím, že...
Pondělí, 20 Červenec 2020 - 20:18 | co ze to chces | vyhraje co? jedinej důvod takové ceny je jeho...
Pondělí, 20 Červenec 2020 - 16:29 | maruširi | Myslel jsem to symbolicky, kdo to tam rozjede,...

Zobrazit diskusi