Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„VIP 2015“ aneb novoroční ohlédnutí očima desítky českých redaktorů

Rok se sešel s rokem a opět pro vás máme novoroční ohlédnutí. Deset témat, deset různých hodnocení. Pokud se ani tak s žádným neztotožníte, můžete se o vlastní podělit v diskusi…

Pavel Boček: Zde udělám trochu reklamu i sobě - do konce roku mi snad stihnou z Číny přijít nějaké nové hračky, díky nimž už v ČR nebudu mít záběrem recenzí jednoznačně žádnou konkurenci. Dojde také k rozšíření zátěže, díky kterému se podíváme na zdroje až do 750 W (nominálních), nějaké už tu mám k dispozici. I některou vysoce považovanou zahraniční konkurenci už jsem obsahem mnohdy předehnal, nicméně dostat se na světovou úroveň až po bok crmarise z techPowerUp, to je trochu jiná výzva. Můžete tomu sami pomoct, v ČR mi žádná z redakcí není schopna poskytnout podporu, jakou dávají weby typu TPU. Mnoho čtenářů slibovalo svou podporu, když přišlo na lámání chleba a byl zřízen jak transparentní účet, tak příspěvky přes PayPal, nejvíc přispěl jeden věrný čtenář z Řecka. Země, která je ekonomicky v rozvratu. Jestli jsou snad Řekové líní flákači, tak místní se věru předvedli…

Co se týče mého výhledu na světový i domácí trh, zdroje s certifikací 80 PLUS Gold už se pomalu stávají mainstreamem, tento trend bude pokračovat, mnoho zejména nových značek se uchyluje k malým čínským výrobcům, kteří jsou schopni mnohdy dost šlapat na paty těm velkým a zavedeným. Na příští rok očekávám konečně příchod zdrojů s certifikací 80 PLUS Titanium i v rozumnějších výkonech než pro startování maloobjemového auta. Tím pádem by nám mohly zlevnit i platinové modely. Super Flower zatím z prototypů nepřešel k činům a Leadex Titanium je reálně nedostupný skoro ve všech výkonech. První sice byl, ale je to takové marketingové vítězství. Nicméně letos své nové modely představil i Seasonic, Silverstone (tedy i Sirtec), Enermax, Channel Well, Antec (tedy Delta), Cooler Master - v podstatě všichni, kdo něco znamenají. FSP má mimochodem 400W zdroj s Titaniem už přes rok - pro účely certifikace. Stejně jako 250W Gold. Uvést to na trh je ale úplně jiná věc…

David Ježek: Výhledově nás nic zásadního nečeká. Ano, bude více megahertzů, jader, gigabajtů, IOPSů a cloudů, naopak méně nanometrů, wattů, decibelů, ale to je prostě jen a pouze vývoj. Přijdou lepší procesory, lepší GPU, lepší SSD, lepší displeje, ale jinak se příští rok nic zásadního v IT nestane. Takže si přejme, aby hlavně nebyly ty hloupé zbytečné přešlapy v kvalitě výrobků, které se budou méně ohýbat, lámat, odcházet (často plánovitě) pár týdnů po skončení záruky či šmírovat své uživatele ať již záměrem výrobců, nebo jejich diletantstvím v zabezpečení vedoucím k hacku.

Windows Phone 8 - wp8launchevent0143

Lukáš Fiala: Nebudu se pouštět do žádných věšteb; místo toho vyslovím jen několik skromných přání, jejichž společným tématem je dostupnost kvalitních alternativ. Přeji si tedy, aby nadále existoval a rozvíjel se Windows Phone jako alternativa k Androidu a iOS. Jelikož Mozilla plánuje velké změny ve Firefoxu, tak abychom i po nich měli na výběr kvalitní webový prohlížeč jako alternativu Chromu. Aby bezlicenční kmitočtová pásma zůstala bez poplatku a drobní ISP mohli nabízet levnou alternativu k ADSL a kabelovce. A aby zůstala konkurence na trhu grafických čipů a nějaká nová vyrostla na trhu procesorů.

Jan Olšan: Loni jsem si tu místo odpovědi k věci lajznul (rádoby) povznášející přání z nejlepších pravdoláskařských zásob. Bohužel to vypadá, že i letos bude vnější, nepočítačový svět potřebovat štěstí a dobrá přání mnohem víc, než hardware, IT a internet, a tudíž to ode mě bude stejně (ne-li víc!) k nevydržení i letos. Ono mě taky nic nějak zásadního a k tématu jinak nenapadá. Do roku 2016 tedy přeju vám čtenářům, jakož i ostatnímu světu hodně štěstí, zdraví, klidu a míru. No, aby se tu ten text ještě nezačal červenat, tak to radši vezmu letos 600 let starým poselstvím Jana Husa: „Také prosím, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli.“ To bych nám (promiňte opožděný Vánoční tón) všem přál. Live long and prosper!

Lukáš Václavík: Pokud zůstanu u IT, tak mám tři přání. Aby AMD vyšla architektura Zen a Intel měl zase pořádnou konkurenci. Aby Cetin úspěšně zmodernizoval síť, xDSL se zrychlilo a dostalo tam, kde dnes není. Aby se technologie OLED displejů dostala z malých úhlopříček (mobily, tablety) a velkých (televizory) do těch středních (PC monitory).

Pavel Šantrůček: Příští rok bude rokem nové generace grafických karet a s největší pravděpodobností také virtuální reality. Šance na prožití zcela nových herních zážitků je tedy vysoká a já jen doufám, že nebude promrhána. Do nového roku tedy přeji jak společnosti Nvidia, tak také společnosti AMD, aby se jim grafické karty nové generace povedly. Společnosti AMD pak přeji ještě jednou, a to, aby nový procesor Zen byl úspěšný a aby současným procesorům společnosti Intel pěkně zatopil. Ne snad proto, že bych AMD nějak miloval, ale kvůli té hrozné a ubíjející nudě, která dnes ve světě procesorů vládne. No a samozřejmě bych také rád poděkoval všem našim čtenářům za jejich přízeň a popřál jim do nového roku hlavně hodně zdraví.

Mirek Jahoda: Do příštího roku musím nepokrytě popřát hodně zdaru AMD a to především s její novou procesorovou architekturou Zen, potažmo celou platformou AM4. Snad se to povede včas a snad se podaří udělat něco komplexně konkurenceschopného Intelu.

Jirka Souček: Tři přání do roku 2016: Aby Pascal zvládal asynchronní shadery alespoň jako čtyři roky stará GCN. Aby se AMD dožila úspěšného vydání Zenu. Aby vznikly jasné a definitivní standardy pro UHD video.

Petr Diviš: V roce 2016 bych už rád viděl na trhu monitory kombinující tyto vlastnosti: IPS panel, 144 a více Hz, a technologii kvantových teček pro širší barevný gamut. V posledním roce se LCD trh začal hýbat dobrým směrem, tak snad trend vydrží a bude i v roce 2016 z čeho vybírat. Také doufám ve větší skok výkonu s novou generací grafických karet, založených snad už na novějším 16 nebo 14 nm výrobním procesu.

Tagy: 

Diskuse ke článku „VIP 2015“ aneb novoroční ohlédnutí očima desítky českých redaktorů

Středa, 6 Leden 2016 - 10:33 | Fotobob | Jojo, obecně jsou diskuse v angličtině (ale i...
Úterý, 5 Leden 2016 - 20:03 | Lojza Suchánek | Jak rikam - vetsina lidi by ty bohate vice...
Úterý, 5 Leden 2016 - 19:43 | Anonym | Ja si nemylsim ze demokracije podporuje zavist....
Úterý, 5 Leden 2016 - 18:46 | Lojza Suchánek | Ty mluvis ovsem o necem uplne jinem.To co ty...
Úterý, 5 Leden 2016 - 18:43 | Lojza Suchánek | Ja te plne chapu. Takovych, jako jses ty, je na...
Úterý, 5 Leden 2016 - 17:27 | ODSakEda | "Bez korupce by demokracie nemohla fungovat...
Úterý, 5 Leden 2016 - 12:22 | Anonym | Neshodneme se, mame jiny pohled na veci a zivot....
Úterý, 5 Leden 2016 - 11:27 | Lojza Suchánek | Ano, pokud jsi klasicky "zakazovac",...
Úterý, 5 Leden 2016 - 10:35 | kvolaa | Dobře. Splnil jsi podmínku, držím slovo a žalovat...
Úterý, 5 Leden 2016 - 10:13 | Anonym | Ja Vit Adamek se, Karle Volejniku, pokorne...

Zobrazit diskusi