Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vše o ochraně proti kopírování Cactus Data Shield

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Slyšeli jste o chráněném CD od Dana Bárty? Nebo jste slyšeli poslední žhavou novinku o tom, že se u nás prodávají CD, která mohou poškodit váše reproduktory? Všechno toto a i mnohé další souvisí s ochranou Cactus Data Shield.

Kapitoly článků

2.  Vše o ochraně proti kopírování Cactus Data Shield
Kde tuto ochranu najdete

Na konci minulého roku u nás vyšlo takto chráněné CD od Dana Bárty a jmenuje se Illustratosphere. Zatím je ČR a SR jedinou zemí, kde se takto chráněná CD prodávají. Jsme prý pokusnými králíky firmy Sony. Zdá se, že ta je s výsledky spokojena a hodlá aplikovat tuto ochranu na (asi) všechna jí vydávaná CD.

A zdá se, že na Bártovo CD není nic z první popsané verze ochrany, přítomna je jen druhá. Při grabování ani jednou nebyl zahlášen C2 error a výsledné WAVy jsou bez problémů poslouchatelné přímo z počítače (čili nic se nespoléhá na opravné mechanismy CD-DA přehrávačů).

Jak udělat zálohu

První možnost spočívá v nahrání přes audio vstup zvukové karty (propojíte ho audio s výstupem z klasického CD přehrávače). Tento způsob však nedoporučuji a je vhodný jen v případě krajní nouze.

Druhá možnost už je lepší - mnohé audio přehrávače mají digitální výstup. Ten stačí propojit s digitálním vstupem zvukové karty (je-li) a můžete nahrávat. Ale pozor na zvukové karty, které vyhovují specifikaci PC97 (nebo 98, teď si nejsem jist). Tato specifikace v sobě obsahuje klauzuli, že veškerý zvuk se musí vnitřně zpracovávat na 48kHz (a na CD je zvuk uložen v 44,1kHz). Výsledek je tedy takový, že digitální zvuk se nejprve převzorkuje na 48kHz a následně se převzorkuje zpět na 44,1kHz. Proto nedostanete bitově shodnou kopii s originálem. Na druhou stranu je fakt, že rozdíly budou velmi pravděpodobně neslyšitelné. Velmi populární SB Live! se takto chovají.

Třetí způsob umožňuje vytvořit kopii identickou s originálem, avšak bez ochrany, tedy přehratelnou i na PC. Budete k tomu potřebovat především dobrou čtecí mechaniku. Některé CD ihned "vyplivnou", jiné ho sice načtou, ale bude vám to k ničemu a potom je několik takových, které dokáží takovéto CD přečíst. Abych nechodil kolem horké kaše, řeknu rovnou, že mechaniky značky Plextor to dokáží a o žádných jiných nevíme (byly zkoušeny i takové vychvalované značky jako Teacy, Toshiby atd).

Mimo dobrého hardware budete potřebovat i vhodný software. Pod Windows budete potřebovat grabber, který k mechanikám přistupuje přes ASPI, namísto standardního WIN API. Jako nejvhodnější se jeví Exact Audio Copy (EAC). Samozřejmě také musíte mít v systému správně fungující ASPI. A nyní postup:

  1. Vložte CD do klasického přehrávače a zjistěte, kolik má CD stop ve kterých je hudba.
  2. Nyní CD dejte do čtecí mechaniky a spusťte EAC (předpokládám, že ho máte nakonfigurovaný).
  3. Označte od začátku tolik stop, kolik jste jich v bodě 1 zjistili.
  4. Stiskněte F5 a celé CD se vám uloží do WAVů. Co stopa, to jeden WAV.
  5. Nyní vyberte v menu Action/Create CUE Sheet/Multiple WAV Files With Gaps... (Noncompliant). Vyváření CUE sheetu bude trvat znatelně déle, nežli u normálního CD (na Plextorech se podaří). CUE Sheet uložte do stejného adresáře jako stopy v bodě 4.
  6. Vytvořený CUE sheet otevřete v textovém editoru (například notepadu) a smažte neexistující stopy. Konkrétně, je-li na CD 10 stop, smažte vše od řádku, který obsahuje "TRACK 11 AUDIO". Pokud je dříve řádek "FILE cesta\Track11.wav WAVE", smažte všechno už od tohoto řádku.
  7. Nyní v EAC stiskněte ALT+W a v menu vyberte File/Load CUE Sheet....
  8. A potom už stačí dát jen Write CD-R.

EAC podporuje jen vypalovačky, které jsou ochotny pracovat s MMC příkazy, ale těch je naštěstí většina. Máte také možnost po bodu 4 nagrabované WAVy vypálit takřka v kterémkoli programu, ale potom nebudete mít na výsledném CD označené mezery mezi stopami (ale fyzicky tam budou, jen je při přehrávání nebude přehrávač označovat jako mezeru mezi skladbami, ale jako skladbu) a indexy, které jsou však velkou vzácností.

Poznámka: Oblíbené CloneCD nedokáže takto chráněné CD zkopírovat.

Kapitoly článků
2.  Vše o ochraně proti kopírování Cactus Data Shield

Diskuse ke článku Vše o ochraně proti kopírování Cactus Data Shield

Čtvrtek, 11 Prosinec 2003 - 20:33 | Martin Bartoň | No však i toto najdeš u nás v Postupech ;-)

Zobrazit diskusi