Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VueScan 9: skenujeme konečně i pod 64bit Windows, Linuxem a Mac OS X

VueScan logo
Ač je skenování v obecném slova smyslu spíše na ústupu, přesto má stále svoji nezastupitelnou pozici nejen při převodu různých papírových dokumentů do podoby jedniček a nul, ale také při digitalizaci rodinného archívu fotografií přímo z negativů. Všichni výrobci sice dodávají se svými skenery potřebné softwarové nástroje, většinou platí, že jde o ne moc dobré a uživatelsky nepříliš přívětivé aplikace (pouze k drahým modelům se přidává profi placený program SilverFast). Jedno však mají výrobci společné: po jisté době nakonec staré modely vyřazují z podporovaných a navíc ignorují Linux. Všechny tyto neduhy řeší vynikající program VueScan, za jehož vývojem stojí Ed Hamrick. Včera vydal novou verzi 9.0.00, která přichází s důležitými novinkami…

Kapitoly článků

1.  Představení, novinky verze 9

Pár slov úvodem

Ed HamrickNež se vůbec pustíme do povídání o programu, dejme si trochu motivace v tom, proč je VueScan tak ojedinělý. Ed Hamrick, jeho autor, totiž není "nějaký ten programátor", ale člověk, který se vždy zajímal o fotografii a když si v roce 1997 koupil první filmový skener (HP PhotoSmart), chtěl zjistit, jestli z toho železa dokáže vymáčknout víc než originální software. Tak vznikl program VueSmart.

Po upgradu na Nikon LS-30 přidal Ed podporu pro mnoho dalších skenerů a přejmenoval program na VueScan. Postupem let přibývaly další a další skenery, novinky vzešlé z používání i návrhů uživatelů a tak to jde dodnes.

Ale hlavně je Ed člověkem, který sám svůj program dlouhá léta používá. Kombinuje v sobě pokročilého uživatele s výborným programátorem, který svým zákazníkům skutečně naslouchá (mohu osobně potvrdit, během beta stádia verze 9 jsme si vyměnili řadu mailů).

Dodejme, že Ed vystudoval Inženýrství a aplikované vědy na California Institute of Technology (CalTech), poté tři roky pracoval jako programátor v NASA/JPL (Jet Propulsion Laboratory - laboratoř, která je špičkou v oblasti robotického průzkumu vesmíru pomocí sond, tedy místo, kde se každá chybička v kódu programu může krutě vymstít), následovalo 10 let v Boeingu na pozici programátora a manažera plus další pracovní pozice. Má toho za sebou tedy opravdu dost.

K VueScanu

S ohledem na cenu VueScanu (~750/1500 Kč dle verze) se asi nevyplatí bavit o variantě, kdy program pořídíte proto, že váš letitý skener již v novějších Windows nefunguje, a tak se dnes při představení VueScanu zaměříme právě na zálohování rodinných negativů do digitální podoby.

VueScan sám o sobě podporuje více než 1500 modelů skenerů pod Windows, na Macintoshích si poradí s 1100 skenery a v Linuxu se 700. V Linuxu a Mac OS X jsou navíc přes projekt SANE (přesněji skrze sane-backends) podporovány skenery, které VueScan samotný neumí "nativně".

Ptáte-li se však, které skenery chybí, pak v Linuxu například nepočítejte s plochými skenery Canon, tedy i populárními modely jako 8800F či 9000F. Hledáte-li levný flatbed pro Linux s podporou skenování filmů (tedy prosvětlovací jednotkou ve víku skeneru), pak doporučuji poohlížet se u firmy Epson, jejíž skenery v "tučňákovi" bez potíží fungují (a to i bez VueScanu, linuxové ovladače pro Epson nesou i velmi jednoduchý program iscan).

VueScan 9: držák kinofilmu Epson

Novinky a vlastnosti verze 9

  • 64bitová verze: nově je VueScan dostupný v 64bitové verzi pro Windows, Linux i Mac OS X. To mimo jiné umožňuje pracovat snadněji s opravdu velkými skeny nad 3 GB velikosti, než tomu bylo u 32bitové verze pouštěné v 64bitových Windows. Třešničkou pro majitele Canon skenerů je možnost používat transparentní nástavce (tedy skenovat průsvitné předlohy - filmy) na 64bitových OS, což s VueScanem 8 nefungovalo. Obecně pak je díky tomuto podporováno na 64bitových operačních systémech více skenerů než dosud.
  • Obecně vyšší rychlost a lepší odezva: program reaguje svižněji než dosud, navíc se rychleji spouští.
  • Jednoduchá instalace: VueScan 9 je pouze jediný spouštěcí soubor. Nikam se nic neinstaluje, nekopíruje, můžete si jej brát sebou všude třeba na flashce (soubor má pouze ~5 MB).
  • Jednoduché uživatelské rozhraní: více prostoru je věnováno skenům, méně volbám (na obrázcích i videu můžete vidět standardní nastavení GUI, není ale problém vybrat menší font).
  • Automatická instalace pluginu do Photoshopu a TWAIN ovladače
  • Univerzální binárka pro Mac OS X: 32bitová binárka funguje na Intel i PowerPC Macintoshích, x64 binárka pak na 32 i 64bit Intel strojích.
  • Vylepšené lokalizace - zde se sluší zmínit, že VueScan plně podporuje češtinu i slovenčinu, jazyk pak automaticky volí dle nastavení operačního systému, přičemž je samozřejmě možné to uživatelsky změnit (to uvidíte ve videu).

Požadavky na běh jsou zcela minimální. Na Windows platformě běhá 32bitový VueScan od 2000 po 7, Mac OS X žádá v letité verzi 10.3.9 nebo vyšší a na Linuxu jej lze provozovat na většině distribucí (Ed pochopitelně netestuje běh na všech asi tak 500 tisících linuxových distrech :-).

VueScan 9: sken VueScan 9, okno programu

64bitová verze VueScanu funguje na Windows XP. Vista a 7, Mac OS X je potřeba ve verzi 10.5 či vyšší, u Linuxu pak žádná změna.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Představení, novinky verze 9

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VueScan 9: skenujeme konečně i pod 64bit Windows, Linuxem a Mac OS X

Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 15:16 | David Ježek | tou profi variantou asi narážíš na silverfastu...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 13:17 | Izak | No rekneme si na rovinu, ze ani epson nedodava...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 19:24 | Martin Syrovátka | Taky souhlasím s tím, že prvořadé je mít kvalitní...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 18:28 | Frantisek Vesely | VueScan je jednoznacne nejlepsi scanovaci soft,...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 13:52 | petr ib | jenže ani pořádný scaner bez sw není k ničemu....
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 12:10 | ica sk | to viem, ale zazrak nechcem. staci mi aby som...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 11:51 | Kecal | ... základem je pořádný scaner, takové ty rádoby...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 10:10 | ica sk | toto sa mi paci. zatial mam blbe skusenosti so...

Zobrazit diskusi