Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalování CD ve Windows XP

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Asi víte, co je to Windows XP. Pokud to nevíte, ve stručnosti přiblížím: Je to nový operační systém firmy Microsoft, založený na technologii NT a v podstatě nástupce Windows 2000. Od předchozích se liší některými drobnými úpravami, jednou z nich je na CD-R Serveru již zmiňovaná vestavěná podpora vypalování. A tento článeček by vám měl právě to vypalování ve Windows XP přiblížit.

Nejprve vám představím konfiguraci počítače, na kterém se provádělo testování Windows XP - v současnosti známé pod kódovým jménem Whistler. Takže tedy:

  • Procesor: AMD K6-2 450 MHz
  • Paměť: 128 MB SDRAM PC-100
  • Chipset: VIA MVP4 (zákl. deksa FIC VA-503A)
  • Pevný disk: 4,3 GB WDC (Sekund. Master - Boot), na ostatních moc nezáleží
  • Vypalovačka: Yamaha 8424S (fmw. 1.0j)
  • SCSI řadič: Adaptec AHA-2940AU
  • ... na VGA kartě a těch ostatních věcech moc nezáleží...
  • Operační systém: Windows Whistler Professional Build 2454 (skoro oficiální Beta 2)

Hned na začátek vám musím sdělit můj subjektivní pocit, že dostat data na CD nebylo nikdy jednodušší. Firma Microsoft jako taková ale vypalovací funkci sama nedělala (to bychom toho asi moc nevypálili), tohoto úkolu se zhostila firma Roxio. A tento název by vám taky měl být povědomý - firma Roxio v současné době dělá vypalovací program Easy CD Creator (a ještě nedávno se hlásila i k programu WinOnCD, který dříve dělala firma CeQuadrat, kterou Roxio spolklo). Zkrátka Roxio se dalo dosti těžce na vypalování - a vestavěné vypalování ve Windows XP bude mít na svědomí zřejmě taky.

Takže se tedy pojďme podívat na to, jak takové vypalování ve Whistlerovi vlastně bude vypadat. A ještě, než tam půjdeme, bych vás rád připravil na malý šok - tedy pokud jste ještě nová XPčka neviděli - všechny obrázky představují čistě a jen Windows Whistler - nic z toho není žádná nadstavba nebo něco takového - ano, takhle strašlivě barevně a načančaně opravdu budou Windows XP vypadat (dost dlouho jsem se nemohl zbavit dojmu, že čtyři Xeoni s gigem RAMu a s velkým diskovým polem to nemůžou utáhnout - než jsem to rozchodil na pouhé výše uvedené konfiguraci). Schválně jsem nechal nastavený výchozí Whistler vzhled, aby jste si zvykali - samozřejmě, že se nechají tato Windows nastavit i do (podle mne) uživatelsky příjemnějšího vzhledu - pak Whistler vypadá jako dobře nastavené Windows 2000. Dost zbytečného povídání, pojďme na ukázky...

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.