Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výsledek spojenectví Nokie a Intelu: Maemo a Moblin splynou v MeeGo

MeeGo logo

Společnosti Intel a Nokia spojují své softwarové platformy Moblin a Maemo. Pod názvem MeeGo vznikne jednotná platforma založená na Linuxu, kterou bude možné provozovat na nejrůznějších hardwarových platformách včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech. Zařízení od společnosti Nokia a od dalších výrobců využívající platformu MeeGo budou uvedena na trh během tohoto roku.

MeeGo spojuje to nejlepší ze systému Maemo s tím nejlepším, co nabízí Moblin. Tím vytváří novou otevřenou platformu pro nejrůznější procesorové architektury. MeeGo staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin, na jeho podpoře pro široké spektrum zařízení a zkušenostech jeho uživatelů a zároveň v sobě kombinuje dynamiku systému Maemo v oblasti mobilních technologií i široce rozšířený vývojářský nástroj Qt pro tvorbu aplikací a uživatelského rozhraní. S využitím vývojářského prostředí Qt mohou vývojáři napsat aplikaci pouze jednou a nasadit ji na systému MeeGo i pro další platformy jako například Symbian.

Kanálem pro nabídku aplikací a obsahu pro všechna zařízení Nokia, včetně MeeGo a Symbian, je Nokia Ovi Store. Podporu pro všechny platformy, které využívají zařízení od společnosti Nokia, vývojářům nabízí Forum Nokia. Intel AppUpSM Center zase bude nástrojem pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel. Softwarovou platformu MeeGo coby open source projekt bude zaštiťovat Linux Foundation, která také podpoří komunitu v účasti v projektu v souladu s best practices z oblasti vývoje open source software.

Tagy: 
Zdroje: 

Intel (+ e-mail)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledek spojenectví Nokie a Intelu: Maemo a Moblin splynou v MeeGo

Žádné komentáře.