Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

KDE 4.10: novinky kolem Plasmy, metadat, widgetů a nová logická hra Picmi

KDE 4.10 -plasma-empty
Nejnovější vydání desktopového prostředí KDE pokračuje ve změnách vytyčených v minulosti. Došlo jak na úpravy v hlubinách mechanismů, tak na věci, které uvidí a ocení zejména běžný uživatel.

Kapitoly článků

1.  Plasma, widgety, Qt Quick a QML, KWin, správa barev atd.

KDE Plasma a nové skriptování pro widgety

Plasma Workspaces potkaly významné změny týkající se aktualizací kolem widgetů, včetně nových, psaných již v Qt Quick. Celkově se tvůrci soustředili na to aby chování widgetů bylo pokud možno konzistentní, layout se výrazně nelišil a aby svištěly rychle a současně nepadaly.

KDE 4.10 animovaný plasma wallpaper

Nový jazyk pro jejich psaní je založen na skriptovacím jazyku QML (Qt Meta Language), jenž používá nově i engine pro wallpapery, takže je daleko jednodušší napsat si vlastní animovaný wallpaper.

KDE 4.10 -plasma-tasks

Vzhledově byl vylepšen widget s úlohami, resp. skupinami sdružených úloh. Totéž platí i pro systém notifikací, zejména těch týkajících se správy napájení. Vylepšena je podpora displejů s vysokým dpi a je zde nové visuální schéma Air, které Plasma Workspaces dává čistší vzhled.

Správce KWin, color management

Správce oken KWin a příslušný Compositor se také dočkaly novinek. S integrací Get Hot New Stuff (GHNS) do KWinu je zde podpora dalších nových efektů a skriptů, včetně skriptů umožňujících změny chování prostředí. KWin nově také umí detekovat některé typy virtuálních mašin a nahodit v nich OpenGL, pokud je to u nich možné. Také funguje OpenGL 2 s proprietárním ovladačem GPU od AMD. Pro tuto chvíli ale byla kvůli problémům se stabilitou odstraněna podpora dlaždic a také podpora víceobrazovkového zobrazení, která kolidovala s jinými částmi KWin. Do budoucna se počítá s přesunem některých věcí do pluginů za použití Javascriptového API, což dá větší volnost 3rd party vývojářům.

KDE 4.10 Kwin Addon

Řada aplikací nyní podporuje barevnou korekci, takže je možné je upravit tak, aby odpovídaly svým zobrazením danému monitoru či tiskárně. Modul KolorServer KDED tedy nyní podporuje barevné korekce pro konkrétní grafické výstupy, podpora pro korekce pro konkrétní jednotlivé aplikace (okna) se připravuje. Celkově si správa barev hodně polepšila díky projektu realizovaném v rámci Google Summer of Code.

KDE 4.10 -kate-notifications

Nové aplikační menu sjednocuje takové to klasické menu, které mají všechny aplikace společné, do jednoho celku. Volitelně je možné u aplikací skrýt celou nabídku a přesunout ji do horní lišty. Ta samozřejmě sleduje, které okno je v popředí. Také je možné menu přesunout pod jediné tlačítko v horní liště samotného okna, kde se pak objeví jako submenu (to je na obrázku nad tímto odstavcem). Editor Kate dostal nové pasivní notifikace, které méně ruší při práci. KWin pak zase opravu spousty chyb.

Tagy: 
KDE
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Plasma, widgety, Qt Quick a QML, KWin, správa barev atd.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE 4.10: novinky kolem Plasmy, metadat, widgetů a nová logická hra Picmi

Sobota, 9 Únor 2013 - 09:50 | Peter Fodreknickfotob | Raster mi ide, ale na Geforce 8800GTX je vyrzen...
Pátek, 8 Únor 2013 - 20:11 | cz3dtc | Raster OpenGL mi jde na NVIDIA 304.64-0-xup1 pod...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:42 | corwin78 | Na tento release jsem dlouho čekal, protože měl...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:10 | Rovano | A Raster Ti už ide? Mělo by to být lokálně...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 16:21 | Peter Fodrek | V podstate je to extremne dobra verzia Mam ho na...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 13:25 | Klerik Z | Včera jsem tuhle verzi nahodil na openSUSE a je...

Zobrazit diskusi