Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Práce s metadaty, vylepšený Dolphin a dalšíší drobnosti

KDE 4.10 -plasma-empty
Nejnovější vydání desktopového prostředí KDE pokračuje ve změnách vytyčených v minulosti. Došlo jak na úpravy v hlubinách mechanismů, tak na věci, které uvidí a ocení zejména běžný uživatel.

Kapitoly článků

2.  Práce s metadaty, vylepšený Dolphin a další drobnosti

Vylepšený Metedata engine i správce souborů Dolphin

Díky sponzoringu firmy Blue Systems se obrovsky zapracovalo na sémantickém vyhledávání, které doznalo od poslední verze opravu 240 chyb. Je zde nový indexovací nástroj, který je rychlejší a robustnější. Provádí indexaci ve dvou krocích: první rychlý naindexuje základní informace (jméno, MIME typ), aby bylo možné vyhledávání používat co nejdříve, druhý pomalejší vykonává svoji práci jen v nečinnosti (a u mobilních strojů při provozu z elektrické sítě) a zjišťuje o souborech podrobné informace z jejich metadat. Pokud byste chtěli dopsat do systému podporu nového formátu souborů, pak je to nyní jednodušší.

Nový nástroj umí lépe filtrovat soubory podle typu, lze vypnout indexaci audio souborů, obrázků, videa, dokumentů či zdrojáků. Potěší též nový nástroj Nepomuk Cleaner, který je určen pro správu archivu naindexovaných sémantických dat. Umí vyhledávat zastaralé údaje, chybná nebo duplicitní data a jeho použití po nějaké větší aktualizaci sémantických dat může značně zrychlit běh této části systému.

KDE 4.10 -dolphin-metadata

I Delfínkovi byla zašita spousta děr, dostal nové vlastnosti i optimalizace vedoucí k jeho vyšší rychlosti. Zjednodušil se nyní přenos souborů z/do mobilního zařízení díky podpoře MTP (Media Transfer Protocol). Dolphin nyní umí reportovat aktuální adresář a soubory Activity manageru (je to nastavitelné v System Settings). Tvůrci explicitně vyzdvihují zrychlení v načítání obsahu adresářů, ať již bez nebo s náhledy souborů. Celé to také baští méně paměti a umí využívat všechna dostupná CPU jádra. Menší úpravy pak dostalo vyhledávání, podpora drag&drop a další věci. Dolphin samozřejmě benefituje z vylepšené podpory sémantiky a vyhledávání.

… a další věci

KDE 4.10 -konsole-top

Do Konsole se vrací funkcionalita z dob KDE3, tedy podpora printscreenování a send signals. Dále je zde možnost nastavit line spacing a vyžadování Ctrl klávesy pro drag&dropování textu a také podpora xterm 1006 mouse extension.

KDE 4.10 -gwenview

Můj oblíbený prohlížeč obrázků Gwenview má též vylepšenou práci s náhledy a jejich generováním, stejně jako podporu aktivit, korekce barev pro JPG a PNG (ano, používá k tomu KWin). Importování obrázků nyní pracuje rekurzivně.

KDE 4.10 -ktouch

Z dalších vylepšení ještě zmíním zrychlení Kontactu, KTouch Touch Typing Tutor pro výuku psaní všemi deseti, vizualizaci družic v Marble, možnost tisknout Sudoku puzzly z KSudoku pro offline použití či Picmi, zbrusu novou logickou hru v KDE.

KDE 4.10 -ksudokuKDE 4.10 Picmi

Celkově ve mně popis novinek vyvolává chuť zase na nějakou dobu opustit GNOME a vrátit se ke KDE. Uvidíme, jsem líný měnit distro, takže musím počkat, než KDE 4.10 probublá do repozitářů Mageia 2 :-)…

Tagy: 
KDE
Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Práce s metadaty, vylepšený Dolphin a další drobnosti

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE 4.10: novinky kolem Plasmy, metadat, widgetů a nová logická hra Picmi

Sobota, 9 Únor 2013 - 09:50 | Peter Fodreknickfotob | Raster mi ide, ale na Geforce 8800GTX je vyrzen...
Pátek, 8 Únor 2013 - 20:11 | cz3dtc | Raster OpenGL mi jde na NVIDIA 304.64-0-xup1 pod...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:42 | corwin78 | Na tento release jsem dlouho čekal, protože měl...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:10 | Rovano | A Raster Ti už ide? Mělo by to být lokálně...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 16:21 | Peter Fodrek | V podstate je to extremne dobra verzia Mam ho na...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 13:25 | Klerik Z | Včera jsem tuhle verzi nahodil na openSUSE a je...

Zobrazit diskusi