Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vzorek Zen 3 Epyc na 2,45 GHz dotahuje dva Xeony Platinum na 3,3-4,0 GHz

Cool, těším se, až nám je daj do cloudu, ikdyž není to tak dávno, co nám dali 7742, docela masakr proti těm intelům nebo jedničkovejm zenům, co jsme měli předtím, cena/výkon úplně někde jinde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle bude tak ponižující pro Intel, že desktop je proti tomu sranda. Z lítosti bych je za dobrou cenu kupoval jako kdysi FXka od AMD

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Problem s Intelem je, ze porad proda vsechno co vyrobi, tipuju ze kvuli OEM smlouvam (nebo buhvi cemu).

FXka AMD nacenila adekvatne, takze to melo jisty smysl kupovat. Intely jsou cenove totalne mimo, jenze dokud vsechno prodaji, slevnovat nebudou. Takze tu dobrou cenu neuvidis...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano setrvacnost je dlouha, smlouvy a vazby jsou silne :-) ale pokud i Amd mirne zvysi price za ty 64c Epycy, rekneme 5-8k, do 10k.. tak to snad uz nemuze rozdychat, obhajit ani ten iKartel ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7nm Epyc se dotahuje na 14nm Cascade Lake. A necekali jsme vic? :-)

Zase bombasticky clanek, ale asi ani Intel nemuze cekat, ze jeho 14nm tu bude donekonecna.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní: Má Intel něco víc než tu Kaskádu? (nemá)

Spočítej si TCO (a nezapomeň se kouknout, kolik v CZ stojí "platinový" Xeon - jsou to stovky tisíc Kč - podotýkám, že na jeden epický Epyc budeš potřebovat dva) a máš okamžitě jasno.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja preci nikde netvrdim, ze je Intel nejlepsi nebo ho zurive nebranim, ze nezaostava. Akorat se usmivam nad oslavnymi clanky, jak procesory od AMD zde serverove dotahly Intel. Bodejt by nedotahly, kdyz maji k dispozici "dvakrat" lepsi vyrobni proces.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No ale ono je úplně jedno, na jakém procesu který CPU je. Podstatný je finální výsledek toho, co se nabízí. A tady je Intel kde? V (_!_)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dotáhly? Snad překonaly. A nebyl si to ty co tady psal o desítkách procent výkonu v háji kvůli bezpečnostním aktualizacím na intelu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Intel má 14++++ (vie niekto koľko tých plusov je?), t.j. vylepšený na štvrtú, AMD má len 7+ (ak nie stále len 7) nm
2. ako už niekto napísal, výrobný proces neurčuje výkon. A plus AMD bolo roky pozadu, tak sa nedá čakať, že Epyc bude mať 2x väčší výkon z roka na rok

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten proces hanlivo prezývajú 14nm(++++)^2

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu dvojnásobnému výkonu - To existuje dávno

Epyc 2 Rome je rychlejší než dva Xeony 8180M, IPC má až o 29 % vyšší než Zen 1
8. 11. 2018
https://diit.cz/clanek/epyc-2-rome-je-rychlejsi-nez-dva-xeony-8180m

Dva Xeony Ice Lake překonají jeden Epyc 7742, ovšem při >2× vyšším TDP
30. 7. 2020
Dvojice 28jádrových Xeonů Ice Lake se základním taktem 1,5 GHz a boostem 3,2 GHz ve vícejádrovém testu o 7,3 % překonává 64jádrový Epyc 7742 s jádry Zen 2. Výsledek, který se na první pohled nezdá špatný, má však několik „ale“. Zatímco Epyc 7742 je 225W procesor, TDP jednoho Xeonu Ice Lake se má podle dostupných materiálů pohybovat v rozmezí 230 W (starší údaje) a 270 W (novější údaje). V každém případě je tedy TDP na procesor vyšší. Předně však jsou použité dva Xeony, což znamená srovnání procesorů o celkovém TDP 460-540 wattů (pro Xeony) oproti TDP 225 wattů (pro Epyc).

https://diit.cz/clanek/dva-xeony-ice-lake-prekonaji-jeden-epyc-7742-ovse...

Epyc Zen 2 výkonem v GeekBench výrazně překonává 4× draží Xeon platformu
4. 9. 2019
https://diit.cz/clanek/epyc-zen-2-prekonava-4x-drazi-xeon-platformu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte do toho TCO počítat licence na program, který na tom CPU poběží. Když započítáte tu, tak se doteď vyplatil Intel kvůli vyššímu jednojádrovému výkonu - cena tisíců dolarů za jádro nehraje roli, když licence na jádro stojí desetitisíce, resp. TCO jasně hovoří pro nákup méně jader dražšího Intelu, než více jader levnějšího a výkonnějšího AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je řeč o licencích, nelze na jedné straně mluvit o tom, že existuje software s licencemi za počet jader a na straně druhé mlčet o tom, že existuje software s licencemi za počet socketů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

...plus software s per-node licencemi.... plus open-source software.

Kdyz si vemu kolik tech serverovejch CPU (intel i AMD) skonci v cloudu (tipuju ze vetsina vyrobenych), a kdyz si vemu kolik guest masin v cloudu pouziva linux... plus vetsina velkych cloud provideru pouziva vlastni software na virtualizaci (tj zadnej VMWare).... nestavil bych ani sestak na to, ze software s licencemi na jadro ma nejaky zasadni dopad na prodeje serverovych CPU. Jinak receno, AMD i Intelu to muze byt putna. Pokud ale ma nekdo nejake statistiky, klidne me muzete presvedcit o opaku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rozšíření obzorů - vidím, že VMWare počítá licence na CPU, na rozdíl od Oracle / Microsoftu / IBM. Vzhledem k tomu, že i VMWare počítá 32 a víc jader jako dvě CPU, bych ale zůstal u toho, že pro významnou část trhu je Epyc zajímavý až teď, když překoná Xeony výkonem na jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu TCO zbývá jen připočítat, co na tom poběží za SW. Pokud nebude placená licence, tak v pohodě. Pokud ano, může ten rozdíl (4x) 4 jádra znamenat opravdu hodně ve srovnání ceny HW. Pro VMware jsou efektivní násobky 32, pro takový Oracle jsou další 4 jádra (per procesor) noční můra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto relevantní poznámka. Nicméně jednoho dne přijde i Intel s většími monolity (IceLake, Sapphire Rappids?) a tahle debata bude pasé. Na Intelu se navíc musí víc záplatovat a to taky bere výkon, čistě teoreticky tak musíš koupit víc CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, pokud ovšem uvažuji o nákupu 2xPlatinum Xeonu 8280L, nebo 64C Epycu, tak bych očekával, že vím proč, jak a k čemu je budu používat. Nadto se v takovém případě dá hovořit o rozdílu pouhých 8 core (2x8280L má celkem 56C), tudíž v ceně za licence bych to ve světle nákupu značně dražších platinum CPU plus 2-socket desky neviděl jako zásadní finanční problém, ovlivňující TCO tak, aby převážila k výhodnosti Intelu.

V případě, že nepožaduji takto velký výp. výkon a haldu core, můžu přece i u AMD zvolit jiný procesor, s méně jádry, ne? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to ctete spatne, spravne to je takto: 2 EPYC jsou stejne rychle jako 4 intely, tedy vykon 1 CPU je 2x vyssi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cca o 40% vetsi IPC... to je pusobive. je to teda asi kratky synteticky test, tak tezko soudit, jak do toho promluvily turba, ale stejne... ted jen kdz bude na pulte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostáva už len dúfať, že DELL a HP sa začnú správať trhovo a budú úpredávať servery s EPYC. Aby to zas neostalo v reálnej dostupnosti len na Supermicro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HPe dodává Epycy servery už dávno, jen nějak nestíhají...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak niečo mal na webe aj DELL, ale nedalo sa to kúpiť. A ten výber bol fakt "skromný".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP aj Supermicro ich dodávajú, ale uspokujujú požiadavky podľa tradičného poradia

1. USA
2. Japonsko
3. Krajiny platiace menou EURO
4. ostatné členské krajiny EÚ
5. Ostatné krajiny z Európy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech sa k tomu vyjadrí aj JirkaK. Kým neviem jeho názor, neviem či je článok pravdivý.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevydany 64C Epyc skoro dvojnasobne prekonal 28C Intel, ktery je navic rok a pul stary. To je prekvapeni! No ale my proste denne aspon jeden oslavny clanek na AMD potrebujeme! Navic bez znalosti ceny a TDP. Novinarina jak z blesku...
Je jasne ze AMD je dnes lepsi, ale k cemu jsou proboha takove senzacechtive sra*ky (ehm teda clanky)?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba pro ty, kdo mají ještě i dnes pocit, že Intel je top?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nooo kdyby ten 28C Intel stal i polonovinu toho co EPYC, tak je to stejne dobre, protoze usetriz za desku s dvema sokety... ale uz by to nebylo nic tak vyrazneho.

Jeeenze kdyz on ten Xeon stoji hromady penez, v clanku zminenych 13k $

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nevydany 64C Epyc skoro dvojnasobne prekonal 28C Intel"
Zrejme ste prehliadol základný fakt, a síce ten, že JEDEN Epyc prekonáva DVA Intel Xeony, pretože ináč by ste takú somarinu nemohol napísať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím,pořád je 2x28=56 méně než 1x64.... Takže ano, AMD při celkovém vyšším počtu jader.... 2x64=128 vs 4x28=112, rozdíl v jádech ve prospěch AMD=16. Pravda,frekvenci má o něco nižší,spotřeba asi bude také. Sice je úspěch že dosáhli relativně konkurence schopného výkonu,ale sláva to není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pravda,frekvenci má o něco nižší" ...o 50%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základ 2,45 vs 2,7 Intel v boostu na 3,3 na základní frekvenci výsledek testu nevidím. 3,3-2,45=0,85... Tj zhruba o 35% ne o 50. Nicméně bych počkal na nějaký finalní výrobek co bude dostupný v prodeji a testy pak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci se naucit cist a pocitat. 2x epyc dotahuje 4x intel = jeden epyc skoro dvojnasobne prekonal jeden intel. Priste vic cist a myslet, nez napises hovadinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že budeme srovnávat 64 jader proti 28 a budeme se bít v prsa,že těch 64 vyhraje,pokud ty jádra jsou stejné architektury? Sláva vítězům!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.