Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xbox 360 čeká funkce SmartGlass a nižší cena

Xbox 360 SmartGlass 03
I když se věnujeme spíš novinkám z Computexu, uděláme tentokrát výjimku a podíváme se na jednu zajímavost z výstavy E3 2012, která by mohla oslovit uživatele či kupující konzole Xbox 360…

Ještě než přikročíme k tomu podstatnému, se v souvislosti s pořizovací cenou konzole sluší zmínit změnu cenovky. Již v květnu se objevovaly informace, že Microsoft chystá poměrně drastickou slevu. Firmě se na jednu stranu daří držet prvenství co do prodaných kusů na americkém trhu, ale na druhé straně prodeje dlouhodobě klesají. To je logické, konzole není rohlík, který si kupujeme každý den a kdo si Xbox pořídil před třemi lety, nemá potřebu jej objednávat znovu.

Microsoft proto k udržení stabilních prodejů potřebuje snižovat cenu, aby zlomil další porci zákazníků, pro kterou starší cena nebyla dostatečně lákavá. Sleva nakonec nebyla tak výrazná, jak se podle prvních spekulací mohlo zdát, ale nakonec ohlášené $30 snížení se již začalo promítat do ceníků, a tak se 4GB verze s Kinectem (dosud $299) dá koupit za $269. Tyto sumy nemá smysl přepočítávat na koruny: Jde de facto o prosté 10% zlevnění. Sada bez Kinectu pak vyjde o rovných $100 levněji.

Xbox 360 SmartGlass 02

To zajímavější je novinka nazvaná SmartGlass. Umožňuje (respektive umožní - Microsoft ji zatím jen ohlásil) použití mobilního zařízení s operačním systémem Windows 8 v kombinaci s konzolí Xbox 360. To samo o sobě ještě moc nevysvětluje, takže to zkusíme konkrétněji: Konzole bude schopna komunikovat s daným tabletem nebo smartphonem, jehož LCD pak lze využít jako sekundární obrazovku či ovládací nástroj (případně obojí zároveň). Tablet pak může zobrazovat například herní mapu, jiný pohled, nějaké statistiky a podobně. V případě přehrávání videa by pak mělo být možné obraz přesouvat mezi primárním LCD konzole a tabletem / telefonem.

Xbox 360 SmartGlass 04

Máme dojem, že Microsoft ještě nemá úplně 100% jasno, jak bude technologii SmartGlass marketingově tlačit a uznává, že seznam podporovaných fíčur zatím není jednoznačný. SmartGlass se totiž nebude omezovat jen na kombinaci Xboxu 360 a tabletu / telefonu s Windows 8; Microsoft by jej chtěl protlačit i na androidí zařízení, později i na desktopy s Windows 8. Do toho ještě přibývají funkce pro Xbox Live a ve výsledku to znamená, že v závislosti na kombinaci konkrétního zařízení a aplikaci bude k dispozici trošku odlišný set funkcí.

Přesto se funkční propojení konzole a tabletu (či telefonu) jeví jako zajímavý nápad. Projekt by měl být hotový ještě letos a z hlediska uživatele nepůjde o nic víc, než instalaci příslušné aplikace.

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Xbox 360 čeká funkce SmartGlass a nižší cena

Středa, 6 Červen 2012 - 10:36 | Dreadd | Pokud me pamet neklame, tuhle featuru ukazovali...
Středa, 6 Červen 2012 - 07:28 | NRX | A kedy uz konecne oficialne ohlasia nastupcu...

Zobrazit diskusi