Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základní desky

Intel G33 Express Chipset logo
Taiwanský Computex započal, a tak nastala chvíle, kdy Intel konečně oficiálně na svém webu přiznal existenci čipsetům P35 a G33, na nichž základní desky založené již nabízí přední výrobci. Tím se také odstartovala éra DDR3 pamětí coby „hlavní RAM“ v PC, neboť oba zmíněné čipsety už je zvládají. Pojďme si tedy udělat takové malé shrnutí a podívat se, kteří výrobci vlastně základní desky s čipsety P35 a G33 nabízejí…

Kapitoly článků

2.  Základní desky

Od té doby, co se začal čipset Intel P35 (a G33) objevovat, už uvedli přední výrobci desek několik produktů na nich založených. Jen nám přistálo v e-mailových schránkách několik oznámení od firem Asustek, Biostar, Gigabyte a MSI, včera jsme vás zpravovali o novém hráči jménem SupremeTec, desky na nových čipsetech založené se pak objeví prakticky u všech významnějších i méně významných tvůrců, samotný Intel pochopitelně nevyjímaje.

Abit

Abit nabízí s čipsetem P35 řadu desek IP35, která se dělí na tři kousky (všechny podporují jen DDR2 paměti). Nejvybavenější IP35 Pro nabízí dvojici PCI Express ×16 slotů (jeden je samozřejmě ×4), jeden PCI Express ×1 a tři PCI, „jednodušší“ heatpipové chlazení a z „nadstandardních“ věcí FireWire, dva eSATA porty a jeden interní PATA (to prostřednictvím čipu od firmy JMicron). Zbytek je takřka standard (6 SATA portů z jižního můstku ICH9R, jedna gigabitová síťovka, HD Audio a další).

Abit IP35 Pro

Chudší, avšak jinak zcela standardní IP35 nabízí oproti své „Pro“ sestřičce jen jeden PCI Express ×16 slot, místo nějž je vybavena navíc jedním PCI Express ×1. Heatpipové chlazení je poněkud kratší (netáhne se až k jižnímu můstku). Pak užc hybí jen eSATA porty, zbytek je stejný.

Abit IP35

Nejchudší je IP35-E, která vychází z IP35, ale postrádá heatpipové chlazení zcela a jižní můstek ICH9 ochuzuje desku o dva SATA porty. I zde je však stále přítomen jeden PATA, naopak už chybí FireWire.

Abit IP35-E

Asustek

Firma Asustek se chlubí hned dvojicí z řady P5K Deluxe, která disponuje i přídavným WiFi rozhraním. Jak si jistě domyslíte, dvojici takových desek uvádí Asustek především proto, že jedna z nich, P5K Deluxe, zvládá DDR2 paměti, zatímco P5K3 Deluxe už jede na DDR3 pamětech. Zbytek je prakticky stejný a zajímavé je, že když jižní můstek ICH9 nepodporuje Parallel ATA, všichni výrobci přesto nějaký ten PATA řadič třetí strany dodávají. V případě desek ASUS je to JMicron JMB363.

Obě desky dále disponují šesti 3Gbitovými SATA porty plus dvěma eSATA, mohutným heatpipovým chlazením náležitě nastavěným kolem procesoru, dvěma gigabitovými síťovkami, dvojicí PCI Express ×16 slotů (druhý v režimu ×4), dvěma PCI Express ×1 a třemi PCI sloty. Nechybí FireWire, HD Audio a již zmíněné WiFi (802.11b/g).

ASUS P5K3 Deluxe /WIFI-AP

Biostar

Tlačítka Power a Reset na desce Biostar TP35D3-A7 DeluxeSnad vůbec první firma, o jejíchž deskách s podporou DDR3 se začalo na internetu hovořit, byla firma Biostar. Tím hlavním, čím se má Biostar chlubit, je TP35D3-A7 Deluxe, která právě DDR3 paměti zvládá. Ani jí se nevyhnulo heatpipe chlazení, vsází však na jediný PCI Express ×16 slot, vedle toho pak tři PCI Express ×1 a dva PCI. I ona doplňuje výbavu základních šesti SATA portů o dva eSATA a jeden PATA, k tomu přidává taktéž dvě gigabitové síťovky a HD Audio. Naopak chybí FireWire a samozřejmě WiFi (to je spíše specialita Asusteku). Ze zajímavostí se sluší zmínit už docela hezky vyvedená tlačítka Reset a Power přímo na desce. Ty nejsou poslední dobou žádnou extra novinkou, a tak se Biostar alespoň snaží udělat tato tlačítka hezky.

Biostar TP35D3-A7 Deluxe

DFI

DFI logoO deskách DFI vám můžeme říct zatím jen jedno: v červenci letošního roku čekejte Infinity P35-T2L a další měsíc pak LanParty UT P35-T2R. To je zatím vše, víc se z firmy DFI zatím „vydojit“ nedá. O to je to zajímavější, že tyto informace pustilo do světa české zastoupení společnosti.

ECS

Firma ECS nám sice ve schránce žádné překvapení nezanechala, tiskovou zprávu v souvislosti s uvedením čipsetu P35 však vydala. Jako jedna z mála se v ní zmiňuje také o desce s čipsetem G33, konkrétně G33T-M2 s podporou DDR2 pamětí.

ECS G33T-M2

Tou „lepší“ má pak být P35T-A se dvěma PCI Express ×16 sloty (opět jeden jen se čtyřmi PCI Express linkami) a taktéž podporou DDR2 pamětí. Zbytek vlastností z řady nevybočuje, přítomna je jedna gigabitová síťovka (tentokráte od Intelu – to bude zřejmě ten jakoby „malilinkatý Duron“ u červeného PCI Express ×16 slotu ;-), jeden PCI Express ×1 a tři PCI sloty a vedle šesti interních SATA také jeden eSATA a jeden PATA port (opět v podání čipu od JMicronu).

ECS P35T-A

Zajímavé je, že se ECS zmiňuje už i o deskách příštích, zejména s čipsetem G31 a starším jižním můstkem ICH7 (jak možná víte, G31 bude kompatibilní s nynějším i945G, který se právě s ICH7 páruje a bude tak pro výrobce snadné vytvořit relativně jednoduše nový produkt).

Foxconn

Firma Hon Hai Precision Industry, jejíž produkty znáte pod značkou Foxconn, uvádí hned čtyři desky, dvě s čipsetem P35 a dvě s G33. Ty s P35 se jmenují P35A a P35A-S, s G33 je to velice podobné, G33M a G33M-S. Varianty s „-S“ jsou pak o něco vybavenější, takže začneme P35A-S. Obě „pé pětatřicítky“ mají dva PCI Express ×16 sloty (pochopitelně ×16/×4), jeden PCI Express ×1 a tři PCI. Obě podporují DDR2 paměti a obě nabídnou jednu gigabitovou síťovku. To zásadní, čím se obě liší, je jižní můstek. P35A-S má ICH9R a tedy 6 SATA portů s RAID funkcemi, P35A má jen ICH9 a z toho vyplývající 4 SATA porty bez RAID funkcí. Ty ještě v obou případech doplňuje jeden eSATA a jeden PATA. A nakonec je P35A ochuzena o FireWire řadič.

Foxconn P35A-S

U desek s čipsetem G33 je to nejspíše podobné. Sama firma má na webu zatím jen G33M, která má jižní můstek ICH9, pak má ale nový „Flashový“ web core3motherboard.com, kde zmiňuje i G33M-S, která má jistě ICH9R, neboť podporuje Intel Matrix Storage Technology (čili zmíněné RAID funkce). Prý však má jen 4 SATA porty, s rozdílem ve FireWire je to stejné jako u modelů s čipsetem P35. Jinak jsou obě desky vybaveny po jednom PCI Express ×16 a ×1 slotu a dvěma PCI, samozřejmě je tu také podpora jen DDR2 pamětí.

Foxconn G33M

Gigabyte

Se zajímavým arzenálem se pochlubila také firma Gigabyte. Její desky s P35 mají heatpipové chlazení taktéž hodně robustní, zejména v oblasti severního můstku (firma jej nazývá „Crazy Cool“ a pravdou je, že chlazení tohoto typu už je opravdu šílenost, byť na horskou dráhu od MSI to nemá). I Gigabyte nabízí dvě varianty, GA-P35-DQ6 s DDR2 a GA-P35T-DQ6 s DDR3 paměťovými sloty, což je opět to jediné, čím se obě liší. Desky disponují dvojicí PCI Express ×16 slotů (jeden je v konfiguraci ×4 a pokud se dobře podíváte, krásně uvidíte, že je oranžový slot o nadbytečné kontakty fyzicky ochuzen) a tradiční sestavou tří PCI Express ×1 a dvou PCI. Narozdíl od předchozích modelů nemají obě desky od Gigabyte eSATA porty, ale rovnou osm interních SATA, plus i zde jeden PATA. Gigabyte si však hraje na „velkého výrobce“ a dokonce i čip, který spolehlivě pochází také od JMicronu, si přeznačil po svém na „GIGABYTE SATA 2“. Za zajímavost pak můžeme považovat „Quad BIOS“, což je vlastně Dual BIOS podpořený zálohou na pevném disku a dodávaném CD.

Gigabyte GA-P35T-DQ6

MSI

Nakonec tu máme desky MSI, které vedle dalších už také znáte. P35 Diamond a Platinum mají heatpipové chlazení nazvané „Circu-Pipe“ (vskutku to připomíná „cirkusovou“ atrakci), zatímco řada P35 Neo se spokojí s obyčejnými pasivy, dokonce ani heatpipy nemá. Diamond se pak od Platinum liší v podpoře pamětí – zatímco Diamond obsluhuje DDR3 sloty, Platinum DDR2 (výjimkou je Platinum Combo, která umí obojí). Diamond má navíc podle tiskové zprávy zvukovku Creative X-Fi.

MSI P35 Platinum

Desky řady P35 Neo se dělí na několik druhů. Mají-li přídavek „Combo“, umí DDR2 i DDR3 paměti, jinak jen DDR2. Pak je ještě P35 Neo2, která umí navíc přetaktovat paměti na DDR2-1066, zato má méně SATA portů kvůli přítomnosti pouze ICH9 jižního můstku (nikoli ICH9R), přesněji dva interní a dva eSATA z ICH9 a třetí interní z přídavného čipu od firmy Marvell, který zajišťuje i PATA řadič. Jinak ničím netradičním MSI desky z řady nevybočují, snad jen ta podpora obou typů pamětí u Combo variant.

MSI P35 Neo Combo

Kapitoly článků
2.  Základní desky

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel oficiálně vypouští čipsety P35 a G33

Středa, 6 Červen 2007 - 11:57 | Ren1 | vreco> Diky, zkouknu ji.
Středa, 6 Červen 2007 - 10:04 | prophet | Naco teraz zhanat combo dosku... kym budu cenove...
Středa, 6 Červen 2007 - 00:38 | Anonym | Zapomněli jste na dvě podstatné odlišnosti P35 od...
Středa, 6 Červen 2007 - 00:07 | STK | jurekk >> kdyby jenom tyden :o)....
Úterý, 5 Červen 2007 - 22:15 | Anonym | dtsmaniacovi: no co som zatial objavil,tak...
Úterý, 5 Červen 2007 - 21:12 | jurekk | preco az teraz to vypustaju? ved mam P35 doma uz...
Úterý, 5 Červen 2007 - 20:15 | Anonym | Ren: Asus P5K Deluxe mufti: PQI je noname a nie...
Úterý, 5 Červen 2007 - 20:14 | Anonym | Ren: Asus P5K Deluxe mufti: PQI je noname a nie...
Úterý, 5 Červen 2007 - 17:39 | Anonym | proc neuvadite desky od Intelu?  (jsou...
Úterý, 5 Červen 2007 - 17:27 | Ren1 | Cekam na P35 desku, ktera bude mit na audiu DDL...

Zobrazit diskusi