Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zvěsti: Zen 3+ na 6 nm zvýší IPC o ~5 % IPC, Zen 4 na 5nm o ~20 %

A má někdo info, kdy vyjde ten zen3+ na 6nm? Q3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci čipů už mají technologii na non-silicium bázi, která umožňuje řádově vyšší takty s řádově nižší spotřebou. To 1-2nm umělé zdržování aplikace non-silicium výroby ještě stále na křemíku je už trapné, a to jak u Intelu, tak u ostatních výrobců čipů.

Totéž dělal v minulosti kartel výrobců automobilů a ropných společností, který skupoval patenty na lithiové baterie a zamkl je do trezorů. Nebýt vývoje mobilních telefonů a jejich vysokovýkonných baterií, kterému kartel už nemohl zabránit, nejezdily by dodnes žádné elektromobily.

Má někdo nápad jak rozbít kartel výrobců čipů a jejich zdržovací taktiku výroby Step by Step stále na křemíku a jejich ždímání zákazníků na zastaralém křemíkovém výrobním procesu ? Od Intelu jako "Říše zla ve světě kybernetiky" iniciativu v tomto směru neočekávám, ale co jiní výrobci a jiné odvětví průmyslu? Viz příklad automobilový-ropný kartel vs. výrobci mobilů?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ty tranzistory na jiné než silikonové bázi už dokážou vyrábět v jakém počtu? Z jen půl miliardy tranzistorů se moc výkonné CPU vyrobit nedá. I když takové Core 2 Duo na 40 GHz.....kdo ví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"silicium", "silikonové"...tak teď už nám asi chybí už jen silikózové procesory. ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

S těmi elektro auty, no nevím. Když se člověk podívá, kolik stojí "normální" elektro auto, tak se stále vyplatí kupovat auta se spalovacími motory. Nehledě na to že v elektro autě se musí ta baterka za 5-6(?) let vyměnit, auto se spalovacím motorem vydrží (pokud se o to člověk stará) aspoň 20 (i víc) let. Takže... Až nebudou baterky (a ty auta) tak drahé tak možná, ale takhle... Možná se toho křemíku drží zuby-nechty protože by ty ne-křemíkové obvody byly násobně dražší (jen moje spekulace).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nové auto se spalovacím motorem ti 20 let nevydrží, protože ti dřív zrezne, začne odcházet elektronika (i mechanika) a nejčastěji oboje najednou. Technologie se zlepšila, ale kurvítkovský kapitalismus nepustí. Stačí všechno schovat za boj o nižší CO2 a i s UFO technologií zkonstruuješ horší kvalitu než byla u Škody 120. Moje ve své době nijak kvalitní Laguna vydržela 22 let jenom díky tomu, že té elektroniky tolik neměla, nejezdil jsem extrémní roční nájezdy a pozink byl alespoň na průměrné úrovni.
Elektromobily jsou jednodušší, ale např. Tesla Motors dokazuje, že kvalita může i tak klesnout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak asi nové auto asi ne no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klobouk dolů, na to že se o Laguně říkávalo nejporuchovější auto svý doby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O Laguně II se to taky říkalo, ale kousky z pozdějších let výroby se zastaralým benzíňákem (nepřímý vstřik-bez turba) jsou vyjímečně bezproblémové a nereznou. Kolega má 2x. Moje Laguna I měla největší problém s převodovkou, jinak hlavně ta koroze a běžné/tolerovatelné opotřebení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>auto se spalovacím motorem ti 20 let nevydrží, protože ti dřív zrezne

Trabant zhrdzavie (zrezaví) pomerne ťažko :))), mohli by ho opäť vyrábať aj v tej verzii s preplňovaným motorom BMW so zdvihovým objemom 3,0l, čo bola v pokusnej sérii formula pre samovrazhov"!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rejpat, ale trabanth hnije stejně jako všechny auta, jen ten "obal" co není vidět nehnije (nebo alespoň ne tak, jako ocel). Nemluvě o bezpečnosti tohohle jezdícího papundeklu :)

Ono v té době nebyla taková hustota dopravy. Sám jako dítě si pamatuju, když tu začali budovat světelnou křižovatku, tak proč. A za pár let už by bez toho člověk nepřešel tu silnici. Dneska je z toho místa dokonce jedno s největším počtem nehod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl zastavený vývoj technologie výroby elektřiny na bázi fúze jader, nebo je uměle zdržovaný. Zavedením této technologie by cena elektřiny řádově klesla a umožnila by například uplatnění vodíkových palivových systémů v autech, nebo obdobné (bio) bezemisní technologie. Jediná škoda by byla, že by jsme byli bez fenomenu Tesla Elon Musk a jeho kosmické agentury. Nemohl by prodávat emisní povolenky a zkrachoval by.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Uměle zastavena? Vždyť ITER je ve výstavbě a na několika dalších FR se pracuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na reaktorech na bázi fúze jader se pracuje od doby vzniku jaderné bomby na tomto principu. A to je už 70 let. Ale reaktor nezabíjí lidi a na levné el. energii se nevydělá tolik, jako na drahé.

Na křemíku metodou výroby step by step po 1-2nm se také vydělá 1-3 roční obměnou HW víc, než kdyby se už zavedla v současnosti dostupná non-silicium technologie. Její výkon je tak radikálně vysoký, že by se nadlouho nemusely čipy obměňovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké zdroje o té ne-silikózové technologii? Podle mých informací mají problém vyrobit to v požadovaném množství/ploše.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, třeba nyslí tu uhlíkovatou technologii, Akorát mi to vypadlo nechce se mi to hledat? :) Jo grafén? ¯\_(ツ)_/¯
https://www.cnews.cz/prvni-procesor-z-uhlikovych-nanotrubicek-risc-v-10-khz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty brďo.
A že by to bylo tím, že to není sranda vymyslet, že prokopávají slepé uličky a taky třeba i vyvrací mylné hypotézy a hledají nové cesty... Nic?
Hele, běž jim poradit, co ty "hlavy pomazaný" dělají špatně...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na to se dá jenom...

https://imgur.com/gallery/tLEhI3K

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... WHAT?

Jsou dve metody, jak ziskavat energii z jadra. Stepenim (atomovka, aktualni jaderne reaktory) a fuzi/slucovanim (slunce).

Fuze je mnohem cistci zdroj energie, a pri spravnem palivu (lehcim nez zelezo - lehcim ve smyslu nukleonu) mnohem vykonnejsi, ale take mnohem narocnejsi na zprovozneni. Vzasade musite udelat mini-slunko. A jestli si myslite, ze se to brzdi, tak jste zbrzden sam. Je to ohromny kus prace a dela na tom nekolik tymu po celem svete, myslim, ze spicku tahnou jihokorejci.

A navic, takovy reaktor by dokazal pohanet neuveritelne zabijacky stroj s railguny, super lasery atp. takze vase retardovana premisa, ze je to brzdeno pac to nema vojenske vyuziti je fakt... no retardovana :D Dale je fakt, ze komu se povede ten reaktor rozjet, bude to mit kralovsky zaplaceno, vsichni budou chtet aby to udelal i pro ne, vlady (napr. nemecka) jim budou hazet biliony euro pod nohy aby jim to zprovoznili.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi nevíš že většina Hi-Tech technologií pochází z výzkumu pro vojenské účely. A pak teprve se tyto technologie předávají do civilních odvětví.

Ne, žádné vražedné lasery za levnou elektřinu z fúze nebudou. Max. hrozí nárůst těžařských farem na kryptoměny a totální nedostatek čipů :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A to nemluvim o dalsich technologich - vecna zarovka se spotrebou 0 W, dokonala zubni pasta, zabranujici 100% zubnim kazum a paradentoze, lek na rakovinu, univerzalni lek na vsechny bakterie, univerzalni lek na vsechny viry, auto jezdici na vodu.
Vsechno to ma Gates, Imuminati a Zidi ve svych trezorech a svine si to sysli pro sebe, bo kapitalismus.

Ale my se nedame, delnicka trida se jednou sjednoti, opet povstane a ty trezory jim vybere! A pak zavladne celosvetovy vecny mir a blahobyt!

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych zakázal to silicium, bůh ví co je to za pekelný vynález!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To fakt ne. To už se blíží svými účinky jaké měl ZyklonB, který vynalezl německý lékař a chemik Israel Grünlaub.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cyklon_B

V souvislosti s fatálními nebezpečnými vedlejšími účinky očkovací látky firmy Pfizer se někdy označuje jejich očkovací látka ZyklonC, nebo Zyklon Corona_19.

Aplikací vdechováním se tomu blíží "všelék" EXO-CD24. Už z tohoto důvodu bych ho našim izraelským přátelům nedoporučil.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/z-tel-avivu-hlasi-zazracny-lek-...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak je fakt, že dihydrogen monoxide, správně po našem oxid vodný, zabil dost možná již desítky milionů lidí. Zpravidla zabíjí přebyt, ale pozor, i nedostatek. Smrt utonutím ani smrt žízní není nic příjemného ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky bylo dokázáno, že každý vrah do jednoho ! Užíval každý den, nebo alespoň obden dihydrogen monoxide. Myslím, že by ta látka měla být zakázána, co myslíš ATITome ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jistě. Jen se podívejte na ten seznam:

- látka je návyková už v malých dávkách
- někteří nestoudní hospodští ji přidávají do piva nebo vína za účelem zvýšení zisku
- její přítomnost byla detekována i v destilátech
- pokud ji subjektu odepřete, začne se jí domáhat
- na internetu můžete najít stovky receptů jak ji přidat do jídla nebo nápojů
- látka se přenáší i do mateřského mléka !!!
- kovy (naštěstí ne všechny) v kontaktu s ní korodují
- látka je schopna vnikat do trhlin v materiálu a při přechodu do tuhého skupenství zvětšuje svůj objem a působní destrukci
- výše uvedené účinky této látky byly prvotní příčinou destrukce a pádu Pondreliho mostu (a mnoha dalších mediálně ne tak známých)
- látka rozptýléná ve vzduchu rapidně snižuje viditelnost a zvyšuje tak dopravní nehodovost

A stovky dalších negativních účinků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně, díky za doplnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miluji tyhle obhajoby hrubě neefektivního vodíkového pohonu ve stylu "Kdyby byla elektřina x-krát levnější díky fúzi, tak by se to vyplatilo.". To je jak říct "Kdybychom snížili gravitaci na 1/100, tak se každý dostaneme do vesmíru po jedné plechovce fazolí.". :-D

https://cleantechnica.com/2020/06/10/this-stunning-chart-shows-why-batte...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já zase "miluji" názory že je lepší hledat útěk ze Země na Mars, než si raději uklidit a nevyrábět krátkodobé šmejdy plné kurvítek, které se po 2 letech musí vyhodit, nebo kvůli zbytečně časté změně patice také vyhodit jako nebezpečný odpad. Viz desky a CPU Intel.

Co se ti nelíbí na spalování vodíku? Jediná emise z toho je čistá voda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud se nebude vodík vyrábět např. termálním rozkladem vody v jaderných elektrárnách, tak nemá smysl. Je to plýtvání energií. Spalováním vodíku v autech není dokonale čisté jak píšeš a z hlediska technologie by se zřejmě i vyplatilo z toho vodíku udělat metan a až ten distribuovat a spalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím metanem je to dobrý nápad, jen jeho výroba je "špinavá", neekologická. Používá se při ní AL, S, C. Výroba vodíku je naopak čistá.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Methan

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se mi nelíbí na vodíku? Mizerná efektivita výroby, mizerná efektivita uchovávání/přepravy a mizerná efektivita spalování. ... A kdyby někdo náhodou chtěl argumentovat nějakou "nutností výměny baterií u EV" oproti vodíku, tak bych rád připomněl, že palivové články nejsou nesmrtelné a dnes už fakt není nutnost měnit baterie třeba "po 2 letech".

https://www.svetmobilne.cz/baterie-tesla-prekvapuji-svou-zivotnosti-tvrd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nemůžou to pustit do světa teď, protože ty sub-1nm non-Si linky jedou na 100% vytížení na výrobě 5G čipů pro Gatese / Sorose, který se přidávaj do všech vakcín na Sars-COV2. Až budou všichni na planetě očipovaný, tak se to ohlásí a konečně se procesorová výroba někam posune. Ale do tý doby nic.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mne nenapadlo :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Až budou všichni na planetě očipovaný" ..
a pak někdo v NSA zmáčkne button a všichni začnem těžit Bitcoin. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak! Sdílejte než to smažou!!

:D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Snad SĎÍLEJTE ne? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si Čech? Změna stavu, ne? Z tajného na veřejný, takže ZĎÍLEJTE!
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím srovnáním s Covid_19 jsi problému možná blíž než si myslíš?

Kam zmizela běžná chřipečka (citace: Prymula), která je tu s námi už 250 000 let? Za 3-6 dní léčby čajem s citronem byla pryč. Jde je?
Testy na chřipku jsou pozitivní i při otestování běžné limonády atd. Zde je test provedený v přímém přenosu na zasedání rakouského parlamentu:
https://www.youtube.com/watch?v=ltiatiWlUXs

V mnoha zemích EU vč. ČR byly Policii podány oznámení o pohřešovaném - chřipkovém viru běžné bezproblémové chřipky s žádostí aby Policie vyšetřila možné podvody a falšování výsledků testů. Ty nerozlišují chřipečku od údajné smrtelné Corony_19.

Kdo se chce připojit k podání oznámení o pohřešovaném viru běžné chřipky, může zde:
ČR: epodatelna.policie@pcr.cz
Slovensko: https://www.minv.sk/?kontakty-26
Maďarsko: http://www.police.hu/en
Německo: https://www.berlin.de/polizei/allgemeine-seiten/artikel.40141.php
Rakousko: LPD-W@polizei.gv.at
Polsko: https://policja.pl/pol/kontakt/606,Kontakt.html
VB: https://www.met.police.uk/newscotlandyard/contact_us.php
USA: https://www.fbi.gov/contact-us/field-offices/newyork/contacts
atd.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji zvážit, jestli pravda nemůže být jiná a mnohem jednodušší. Hodně velkou nápovědu dá ověřování třeba na webu ČSÚ a hlavně, hledání a čtení i těch zpráv, které odporují zastávanému názoru v oblíbené sociální bublině. Hodně to pomáhá proti deziluzi a špatné náladě. A ano, některé informace, byť vypadají jako ze satirického, plátku jsou bohužel krutá realita.
https://eshop.konec-prokrastinace.cz/zaznamy/zaznam-z-webinare-kriticke-...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jiní doporučují zvážit ustavení mezinárodního soudního tribunálu proti např. firmě Pfizer a spol. z válečných zločinů, protože omezení se blíží válečnému stavu. V Německu se otevřeně tamní situace srovnává s obdobím za Hitlera.
https://www.dw.com/de/corona-ermächtigungsgesetz-warum-der-vergleich-mit-1933-täuscht/a-55650692
https://www.noen.at/zwettl/nazi-vergleich-hitler-neben-sebastian-kurz-wi...
https://www.kleinezeitung.at/international/corona/5918741/Polizei-ermitt...
atd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co má Pfizer a spol společného s omezeními?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Corona není chřipka, takže se nedají testy zaměňovat. Jinak hlavní sezona chřipky teprve přijde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi nepřijde, pokud je chřipka méně nakažlivá než Covid, tak opatření proti Covidu ji fakticky znemožní šíření.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, klasické chřipky jsou v evropské populaci méně nakažlivé, přesněji imunita je větší. To je právě hlavní nebezpečí Corony, jeho nakažlivost, kdy samotná nemoc není horší než chřipky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký odkaz na % promoření tvou tzv. "klasickou" chřipkou? Pokud vím tak testy toto nerozlišují, naopak reagují pozitivně i u rýmy, která je taky virového původu. Proto se to strká hluboko do nosu a nedělá se test ze slin, tam se najde jen chřipka ale rýma ne. Navíc je to nebezpečné.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/spatne-provedeny-covidovy-ster...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Četls to? Nic takového, co tu vykládáš, se tam nepíše. Píše se tam, že při chybném odběru může dojít k poranění. Jako fakt jedeš haluze. Jak se říká "už to nehul". Nic ve zlym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je anatomie hlavy.
https://thumbnails-4.fotky-foto.cz/400/18/19/08/FotkyFoto_vintage-anatom...
Strkají tu dlouhou testovací špejli až do zadní dutiny, která je oddělená od mozku jen měkkou tkání-přepážkou, kterou mohou lehce prorazit a poškodit ti mozek. To se asi také stalo v tom odkazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"samotná nemoc není horší než chřipka"

Můžete prosím přestat šířit tenhle nesmysl? Děkuji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No o moc není, ona chřipka není nic lehkého. Také způsobuje zápal plic a smrt, viz Španělská a Hongkongská atd., jen máme na většinu kmenů lepší imunitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"samotná nemoc není horší než chřipka"

Ani nemusí.
Při poslední "chřipečce" jsem "válel v posteli se čtyřicítkou" .. 3 noci

Jsou věci, které nepřeju ani těm, co je opravdu nemám rád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, jelikož jsem koronu prodělal, tak ti můžu říci, že to bylo násobně horší než jakákoliv chřipka, co jsem kdy měl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to u kazdeho jine. V okoli znam cca 7 lidi, kteri to chytli. Tri bezpriznakovy uplne, krome mozna ztraty cuchu. Jeden s lehkym prubehem jako lehke nachlazeni. Jeden kaslal cca 4 dny a unava, pak dobry. Jeden mel nekolik dnu silne bolesti hlavy + unava. Po tydnu dobry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průkaz viru Covid-19 nejen v ČR se provádí RT-PCR testy, což asi není to co tam ten pán předvádí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud těmto blábolům věříš, asi bys měl spáchat sepukku, tento svět je pro tebe moc zlý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ach ty troll......
uz roky sa vyrabaju pHEMT mosfety s radove xxGHz.......na bazi GaAs....
samozrejme iba 500nm , pretoze je to zliatina 2 kovov....
(alebo AlGaN xxxGHz ~100nm)
pouzivaju sa v mikrovlnnej technike...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, 50 GHz procesory z 10W spotrebou. Jasne, to urcite.

Ze v laboratori dokazali udelat jeden tranzistor na 50 GHz s necim jinym, nez kremikem, tomu verim. Ale k chipu s nekolika miliadami takovych tranzistoru je jeste daleko. Take nelze zapomionat na problem RAM - RAM jsou u dneska vuci CPU hodne pomale, 50 GHz procesor bude vetsinu casu jen cekat na data z RAM.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To se o intelu tvrdilo taky. A jak nám to dopadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vím, že se začíná prosazovat Galium Nitrid jako náhrada za Si, ale zatím funguje pro výkonostní techniku. Ale ano GaN, je rychlejší, elektricky pevnější atd. např:
https://www.youtube.com/watch?v=AYttFnryznM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dřív se mluvilo o Galium arsenidu (GaAs), neví někdo, proč to skončilo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před cca 5 lety, když jsem byl ještě na fakultě, jsem slyšel o obojím. GaAs je myslím pro VF aplikace, ale nechci kecat. Mám tu od ONSemi velkou knihu a ta je hodně na tohle výživná.

Dohledáno: ano, je to VF záležitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis správně konstatuje, že zatím jsou to jen zvěsti (myslím hlavně ten Zen4, u Zen3+ tomu asi i jde bez problémů věřit). Uvidíme za 1rok+, co bude mít kdo na trhu a v jakých objemech. Ono i kdyby byl Zen4 fakt úúúúžasný, tak pokud jeho dostupnost bude jako nyní u 5950X či 3990X, tak je to jedno.

Snad se 5 let poté nezačnou objevovat podobné zprávy, jako o Intelu v lednu 2018, kdy začala jeho Spectre/Meltdown éra :-).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tobe to muze byt jedno. Stejnak pouzivas 10+ let stary HW.

Vyroba Zen3 je vic nez dvojnasobna oproti Zen2 ... proste to jen nestaci poptavce. Kdo chce sezene.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Od ukončenia vývoja kremíku po produkt je normálne 420 dní

A. 40 dní výroba , 90 dní testovanie čipov 0. série
B. 40 dní výroba , 90 dní testovanie čipov opravnej 0. série, ak nastala chyba resp. potreba optimalizáíce A (to nastane v 95% prípadov)
C. 40 dní výroba , 90 dní testovanie čipov produkčnej série
D. dodávky CPU k launch OEM partnerov 30 dní pred uvedením

3 * 130+30= 390+30 = 420 dní

To znamená Zen 4 musí byť hotová

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Lisa Su odhalila Zen 3: o 19 % vyšší IPC, o 26 % lepší herní výkon
9. 10. 2020
Čtveřice ohlášených Ryzenů 5000 bude v obchodech dostupná 5. listopadu.
https://diit.cz/clanek/lisa-su-odhalila-zen-3-o-19-vyssi-ipc-o-26-lepsi-...

From and including: utorok 13. august 2019
To, but not including piatok 9. október 2020
Result: 423 days
https://www.timeanddate.com/date/durationresult.html?d1=13&m1=8&y1=2019&...

From and including: utorok 13. august 2019
To, but not including Štvrtok 5. november 2020
Result: 450 days
https://www.timeanddate.com/date/durationresult.html?d1=13&m1=8&y1=2019&...

Today is February 10, 2021 so that means that 420 days from today would be April 6, 2022.
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/420

A Niekde začiatkom Q2 2021 by mal byť Zen4 na thru (zákusie hovorí o Q1 alebo Q2 2021- viac info je o Q1)

Ak už nie vybraná final verzia/alternatíva čipu Zen4, tak sa práve vyberá. Inžinierske vzroky všetkých vetiev vývoja už AMD dávno má..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod 20% nárůst IPC zpochybňovat. Zen 4 je první jádro financované z příjmů první generace Zenu. Když i z prodejů APU a mainstreamových grafik dokázali financovat vývoj Zen a Zen 2, tak by logicky projekty financované z prodejů prvních generací Zenu měly přinést něco víc.

Krom toho bez 20% nárůstu by začali dost rychle zaostávat za Intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší finance napumpované do vývoje != velký nárůst IPC. Viz Intel. Ale rád uvidím, pokud tomu tak bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem netvrdil a krom toho není veřejně známo, jaké peníze Intel pumpuje do x86 vývoje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na téma AM5: Myslím si, že by AMD mohlo zopakovat scénář soketu AM2/AM2+/AM3, a tím zajistit poměrně příjemný a jednoduchý přechod mezi DDR4 a DDR5. Stát to bude jen trochu více 12nm křemíku od glofo, a to je IMHO snesitelné.

A jinak se těším na další úniky ohledně Zen4, +20% IPC vypadá jako z říše snů, až by se chtělo říct "kde ta procenta navíc furt berou?" To už tady dlouho nebylo, aby můj v té době cca čtyřletý stroj byl na 50% výkonu aktuální generace...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no to bude tym ze intel celu dekadu na vyvoj cpu totalne zvysoka sral a krmil nas bludami ze 4C8T procak je absolut high-end do bezneho desktopu za 400 $ + kazdy rok novy most/jazero s ipc vyssim v hrubom priemere o 2%

a hedt segment mal 6C12T a neskor 8C16T "monštrá" za batovskych 2 tisic $ (10C20T prichadzalo do intel hedt uz ked sa na svet drali prve ryzeny v 2017)

holt dnes je technicky mozme mat v "beznom" desktope 16C32T monštrum a v HEDT segmente az nepredstavitelne 64C128T mega-monstrum v jedinom sockete

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja stale dufam ze r5000 nie je posledny co dam do dosky....
kludne ciplety nove, a io stary ddr4.......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, že vývoj procesorů jde dál svým klasickým tempem +5 % výkonu za rok. To snad aby se pořádně rozjela výroba 8K displejů, protože jinak nám za čtyři roky ten výkon grafik bude zase k ničemu.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Fascinujici, jake dokazes psat priblble komentare..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, můžu se kochat tím, jak mi houpne výkon v cinebench a x265 benchmarku, když pak někdo k procesoru přilepí další dvě nebo čtyři jádra, že jo, aby to vypadalo dobře v marketingových grafech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ani IPC, ani výkon jednotlivých jader, ani celkový výkon nejde jen o 5% ročně od uvedení Ryzenu. Tedy průměrně, větší skoky jsou cca 1x za 2 roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techspot.com/article/2143-ryzen-5000-ipc-performance/

To je pokrok za čtyři roky. :\ A ještě hlavně díky tomu, že u Ryzenů 1000 a 2000 stálo IPC za pendrek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co by si tak panicek pral? 2x rocne novou architekruru s 20+% naruatem IPC?
Ty tvoje prispevky jsou blbejsi a blbejsi..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdežto inteligent učurává blahem nad tím, když si každý rok může za stejnou cenu koupit o 5–10 % výkonnější procesor, že... :D

To je panečku pokrok!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Normální člověk opravdu neupgraduje každý rok, to je naprosto nesmyslné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, možná by to bylo smyslné, kdyby nám někdo necpal za stejnou cenu 5–10 procent výkonu navíc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Fascinujici, jak nekdo muze delat redaktora a u toho byt tak omezeny. Posledne jsi tady vyplakaval, jak je to hrozny, ze te honi terminama a nla bla, jak ufnukana holka. Jako kdyby to nekde fungovalo jinak. A ted ti nejsou dostatecne narusty vykonu ve v 10-20+% mezi generacema. Jeste to okecavas takovyma vtipama, ze ty CPu nebudou stihat krmit grafiky za 4 roky, kdyz, dneska jsou spolehlive hry omezene vykonem karet na 1440p a nekdy dokonce i na 1080p. Ale ty by jsi potreboval rovnou 8k.. :))
Co tam mas jeste Adamku, sver se..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ve 1440p nejsou (při framedropech) hry omezené výkonem grafik. Ve 1440p bývá problém i s tím, že se u spousty her nedá dostat ani na nativní obnovovací frekvenci 120Hz a 144Hz monitorů kvůli... překvapení... tomu, že je brzdí procesor. A ještě veselejší je to v 1080p.

A tak Nvidia vymýšlí věci jako ray tracing, aby mělo smysl kupovat nové grafiky, když už nemá smysl kvůli 10 % výkonu navíc kupovat nové procesory, které ty grafiky stejně škrtí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tady ti nejak ty cisla nesedi :))
https://www.techspot.com/review/2197-zen-3-cpu-gpu-scaling-benchmark/
Asi az nebudou diry ve hrach, tak nebudou "dropy". Ja sice vidim v tech merenich, ze tech tvych '140Hz' nedava v prumeru 1440p ani 3090..ale tak u tvych testu s hrami z roku 1-2 to bude nejspis jinak :)
A jinak jsme zpatky u nejake x-mesicu stare diskuse, kdy jsem.psal, ze resenim je rozvijeni MT ve hrach. S cimz jsi samozrejme nesouhlasil...radeji budes nadavat, ze AMD s 20% zvedanim vykonu na generaci stoji za prd..
Mozna by jsi mel zacit uvazovat o jabku a jeho M1..to je skvely CPU :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Grafy máš krásný. Já mám zase takové, ale to není minutový testovací úsek na testování grafik, ale je to log ze šesti hodin hraní Cyberpunku v 1080p na RTX 3080 a i9-10900K.

https://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/temp/cyberpunk.png

A podobné mám z Death Stranding, z Mafie DE, z KCD, Battlefieldu, podobně to vypadalo ve většině her, které jsem takto v poslední době logoval. Obvykle kombinace maximálních detailů a rozlišení 1080p, a obvykle framedropy někam mezi 60–80 fps i níže, přičemž se grafika v takových chvílích fláká někde na 60–80 % výkonu. A když se stáhne nastavení grafiky, tak akorát vyleze průměr a framedropy zůstanou.

Hra, která jede na maximálních detailech stabilně na 99 % vytížení GPU se solidním framerate, je těžká výjimka, většinou na nějakém letitém mírně vyleštěném enginu.

Vysloveně radost pro lidi, kterým už 60 Hz nestačí a kupují si kvůli tomu herní monitory s 1440p nebo 1080p.

Tak proč nejásat, když nám to jednou za dva roky s novou architekturou procesorů vyleze při těch dropech ze 60 na 66 fps, že jo.

Ano, zahodit ten desítky let starý bastl v podobě x86, na který se jen nalepují další instrukce, a začít zgruntu znova (včetně operačního systému) by bylo asi vůbec nejrozumnější řešení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen si povídej sam se sebou, to tak trolove delaji...
A opět mne napadá, kdyz by jsi čas, který travis sepisovanim litanii na diit, věnoval testování, mozna by ty testy i za neco staly a nemusel jsi pak ani chodit brečet, jak jsou na tebe zlý a tlaci te terminy..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to je tragédie jeden den v týdnu jednou za dvě hodiny odběhnout na pět minut na napsání jednoho postu. Za tu dobu bych otestovat pět dalších her, že jo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" jednou za dvě hodiny odběhnout na pět minut na napsání jednoho postu"
.. podle toho ty posty taky vypadaji :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se na ten graf jeste schvalne podival a muzu jen konstatovat, ze si domyslis veci. Spousta 'dropu' je v momente kdy nestiha grafika a cpu jde dolu stejne jako vykon grafiky,.potazmo je drop CPU a drop grafiky ve stejny cas. Ty zavery o tom, ze ti dropuje hra, protoze ti nestiha cpu, z toho nevyplyva.
Nicmene na dalsi debatu si najdi zase nekoho dalsiho. Nekoho stejne blbyho hako jsem ja, kdo ti na ty kraviny bude mit chut travit s tebou cas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jistě. Určitě to není to procesorem, a proto když ho podtaktuju na 4 GHz, tak ty dropy nebudou ještě větší, že?

Proto při 60% vytížení grafiky nemá procesor vliv na výkon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pri tvem intelignentim kvocientu se asi tezko rozlisuje mezi tim, co je dukaz tvrzeni a co je hypoteza, ktera je zalozena na tvrzeni, ktere nebylo prokazano. Ale co cekat od redaktora PCT, ktery nedokaze ani korektne formulovat svoje fantazie..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, na vše je potřeba rovnou přiložit důkaz. Máš ho o příspěvěk níže, je to něco, co si doma na PC ověří dvanáctileté dítě za deset minut.

Můžeš to taky zkusit, abys nemusel filozofovat, jestli za dropy a za to, že se grafika fláká, může opravdu výkon procesoru, když není vytížený na sto procent.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele Adamku, na filosoficke fabulace o HW jsi tady ty. Doporucuji tyhle veci prenest na fora PCT ;)
Mne se opravdu nechce vrtat v tom tvem grafu. To si res na PCT. Svuj nazor jsem ti napsal a je zalozeny na tvem grafu. To ze neustale nechapes rozdil mezi tim, co je dukaz tvrzeni a co je nalezeni si sveho "mistecka", ktere pak jako dukaz pouziju pro obecne tvrzeni, ktere ale neplati..za to ti nemohu.
Mozna by jsi mel zkusit nejaky semestr matematiky/informatiky, kde se uci, co je to dukaz tvrzeni a co neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chci důkaz! Ale nechce se mi vrtat v tom tvém grafu! :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opet odpoved jako od maleho Jardy, ktery nevi kudy kam a jedine co umi je ze sebe udelat zase trolla na foru...
Pokud nechapes predchozi komentar, je mi te celkem lito, ale nepomuzu ti. Pokud by jsi mel VS informatickeho smeru, doporucil bych ti vratit titul :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/temp/fcnd-fr.png
http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/temp/fcnd-cpu.png
http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/temp/fcnd-gpu.png

Není to žádné moje speciálně vybrané místo pro podporu mých omezených tvrzení, je to prostě vestavěný benchmark.

Pokud by jsi mel VS informatickeho smeru a nechapal tyto grafy, doporucil bych ti vratit titul.

Důkaz, že tvrzení že "pokud není grafická karta vytížená, bývá na vině nízký výkon procesoru", je obecně platné, není možné provést.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bude dobry Adamku.. zkus se venovat radeji testovani, potazmo si pohlidej Obrmajera, aby ti nedelal tolik ostudy. Jsem se ti snazil slusnejsi formou rict, ze mne ty tve grafy nezajimaji a nemam potrebu dal rozvijet tve utopie..nechapes, dobra..hele strc si je za kloubouk a res to na PCT foru :)
Uz to chapes nebo je to na tebe zase moc slozite?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pro svá tvrzení důkaz! Ale chci ho od někoho jiného! :D

Tak na tohle už jsem fakt krátký.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsi byl jen kratky.. ale zase pouziju spis spojeni "jsi traged"..protoze jednak si vymyslis hovadiny typu "RTX vydala NV protoze CPU nemaji vykon a jine" a jednak nechapes vubec, co znamena v informatice slovo "dukaz" a jak se pouziva :)
ps: ja jsem po tobe zadne dukazy nechtel, s tim jsi prisel ty, ze HWUnbox rika "kraviny", ale Wagner z PCT to vi lepe.. od te doby si tu vicemene povidas sam se sebou a presvedcujes sam sebe, ze mas pravdu a ja ti dokolecka pisu, ze mne to nezajima :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že HWUnbox říká kraviny.

Já jenom říkám, že to, cos sem nalepil, není důkaz pro tvé tvrzení, že „dneska jsou spolehlive hry omezene vykonem karet na 1440p a nekdy dokonce i na 1080p. “

Pokud by jsi mel VS informatickeho smeru, doporucil bych ti vratit titul :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No Adamku, mozna by jsi si mel poslechnout videa HWUnboxed, kdyz uz se k nim vyjadrujes. Pokud ti dela problem mluvena Anglictina, precti si je ve forme textu na techspotu. To co jsem napsal, jsou informace, ktere jsou na HWUnboxed dohledatelne. Jinymi slovy, kdyz tvrdis "Já neříkám, že HWUnbox říká kraviny.".. tohle presne delas. To co jsem napsal ja, pochazi od nich => napadas to co pise HWUnboxed. Takze zaverem delas ze sebe jeste vetsiho....
Neudelal jsi uz ze sebe dostatecne velkeho trolla pro dnesek? Asi tradicne ne..
ps: jinak by jsi mohl mit aspon nejakou vlastni invenci, kdyz uz pouzivas veci, ktere jsem ti napsal proti mne zpatky. No jo no, kde nic neni co..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pakliže to není tvůj názor, tak mohu pouze konstatovat, že jenom papouškuješ prokazatelné lži autorů z HW Unboxed. :)

Nebo abych jim nekřivdil, tvrzení, že „using the ultra quality preset we find that the game is entirely GPU limited with these new Zen 3 processors,“ je zřejmě pravdivé, neboť to skutečně naměřili.

Jenom to jaksi není důkaz, že ta hra je limitovaná výhradně výkonem grafické karty.

Tohle tvrzení „Naturally moving to 1440p with the ultra quality preset still sees the game entirely GPU limited, even with the RTX 3090“ už ovšem prokazatelná lež je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je v pohode Adamku, Oni lzou a proto jsou svetoznamy a maji 750k subscriberu. Ty na PCT jsi objektivni s perfektnima testama a proto, jsi tam kde jsi a chodis si ulevovat trollovanim do diskusi na diit.
"Jenom to jaksi není důkaz, že ta hra je limitovaná výhradně výkonem grafické karty."
.. zvlastni, u jinych jsi schopen neco rozporovat, ale u sebe Wagnera z PCT nikoliv. U koho asi bude chyba..
Jinak k tomu papouskovani..samozrejme, ze musim papouskovat neco, kdyz to sam nezmerim a nedelam. Narozdil od tebe tebe porad vim, co je dukaz tvrzeni a co neni. Jejich grafy jsou dukazem tvrzeni, ze u tebe na zacatku spominane "140Hz" pro 1440p je pitomost, jelikoz to nedava nejrychlejsi karta ani v prumernych fps, ntoz v "propadech". Tudiz se odkazovat na "ony propady", aby davali tech 140fps je apriori ciry nesmysl. Dalsi vec, je ze ty si klido brdo budes tvrdit, ze propady jsou zpusobene CPU, ale co kdyz jsou treba zpusobene enginem te hry, ktery neni dobre napsany, atd. Ve tvych grafech jsou sekce "propadu", ktere tvoje teorie o "CPU" taky vylucuji (byt nektere propady tim byt zpusobene byt treba mohou, nevim a studovat se mi to nechce), ale ne to by nebyl Adamek, aby se nezacal hadat a dokazovat si, jak je chytry. A jako spravny troll, pak ten svuj puvodni komentar o "5%" a "RT", ktere celou tuhle zbytecnou flakanici zacali, radeji taktne pomlci a vrhne se na svuj "mega" graf, aby ukazal, ze to je preci on, kdo ma tady celou dobu svoji "pravdu".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je to způsobené enginem. Vždycky se hra dá ořezat tak, aby na ni procesor stačil. Stačí ořezat fyziku, AI, modely, prostředí... Nic to nezmění na tom, že s výkonnějším procesorem by to jelo rychleji a nic to nezmění na tom, že výkon procesorů stoupá ve srovnání s výkonem grafik směšným tempem (a jo, vím, že u grafik to jde líp, ale nikdo mi nenamluví, že Intel musel osm let prodávat čtyřjádra, protože do mainstreamu výkonnější procesor prostě nedokázali udělat).

Nebylo to tolik vidět, protože v posledních pěti letech jsme přešli z 1080p na čtyřikrát větší rozlišení. Před pěti lety se řešilo, jestli to pojede na 1080p nad 60 fps, dnes se řeší, jestli to na 4K pojede nad 60 fps.

O kolik za tu dobu stoupl výkon grafických karet a o kolik stoupl výkon procesorů, nemá smysl diskutovat. Stejně tak jako o tom, že si z lidí dělají výrobci procesorů x86 kvůli duopolu dojné krávy. Teď si v podstatě jen vyměnili role. Podívejte se, co dostanete za dvanáct tisíc u grafiky a co dostanete za dvanáct tisíc u procesoru. Jak u Intelu, tak u AMD. Tak jim to žerte a radujte se z toho, že nám ten pokrok nedávkují ještě pomaleji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Malem jsem zapomel.. ja myslel, ze NV uvedla RT jako technologicke demo, neboli kurvitko, ktere o "50%" snizuje fps ale stalo se novym "buzzworldem" marketingoveho oddeleni. Asi jsem to nejak spatne pochopil, oni to uvedli, protoze "CPU nemaji dostatecny vykon" ;) ;) ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, a jak by asi tak v příštích letech prodávali výkonnější grafiky, když už i teď lítají highendové karty v devíti z deseti her ve 4K rychleji, než to dokážou ty 60Hz monitory zobrazit.

A na 144Hz, 240Hz a 360Hz monitorech si můžou lidi leda tak... užívat G-Syncu a FreeSyncu podle toho, jak moc v danou chvíli drhne procesor.

Jak moc musí člověk milovat nadnárodní korporát, aby přesvědčoval ostatní, že jsme si nic lepšího než 20 % navíc za dva roky a za vyšší cenu nemohli přát. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nepotrebuji milovat zadny korporat. To je jen tvoje detska predstava. Ale jenom blbec nevidi realitu a pise neco o tom, ze bude potrebovat 8k za 4 roky, a RT NV prinesla proto, ze maji CPU nízký vykon.
Jenom blbec neni momentalne spokojeny s tim, kam se vykonove CPU po 2017 posunulola, at uz je to notebook, desktop nebo server. Jenom blbec bude psát, ze se vykon zveda "5%' za rok..
Ps: ja myslim ze u tebe drhne neco fakt jineho, Cpu to nebude

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Njn... prostě výkon dnešních procesorů už musí stačit každému. Jako před těmi šesti lety, že...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opet odpoved jak od maleho Jardy..
Nic takoveho jsem netvrdil. Ale pro nekoho, kdo ze sebe dela pernamentniho vola v diskusich, tak ten rozdil mezi 2012-2017 a 2017-2020 bude tezko viditelny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

*

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, to není jako Intel, který dokázal zvednout IPC o 5% za 3 roky...
To je teprve pokrok!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pláčete krásně, ale na špatném hrobě. Na „nárůsty“ výkonů u Intelů nadávám už řadu let.

https://diit.cz/clanek/desktop-broadwell-quad-core/diskuse
https://diit.cz/clanek/skylake-zen-morphcore/diskuse
https://diit.cz/clanek/intel-skylale-velikost-integrovane-grafiky/diskuse

A asi by se toho na diit našlo víc.

Tehdy jsem za to taky chytal mínusy od lidí, kteří už měli dostatek výkonu na všechno. Nadával jsem holt na Intel ještě v době, kdy to nebylo in.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt slabý trolling. Nebo vážně nedokážeš rozlišit rozdíl mezi IPC a výkonem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže to, cos psal, je kec a bude to víc?

„V prosinci se začalo proslýchat, že Zen 3+ přinese zhruba 10% zvýšení jednojádrového výkonu, což některé weby (dle mého názoru) chybně chápaly jako 10% zvýšení IPC...“

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle prispevku jde vidět jaky jsi demagog a vlastne i pitomec. Rozdil mezi ZEN A ZEN+ se neda merit jen IPC jak to tady zjednodusujes. Zen+ prinesl podobnou technologii boostu, jakou mel Intel oproti Zen. Rozdil ve vykonu byl tim.padem podstatne vetsi i pres relativne nizky narust IPC..
Ted tady napis dalsi traktat o tom, jak to stoji vsechno za ho×no a jak ti dropuji gamesky, protoze se to rocne zase posune o '5%' a hak vyhlizis 8k..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jasně. Těch 300 MHz to fakt spasilo a já jsem pitomec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel jsi, protoze nemas pravdu a jeste se o tom hadas :)
Staci se podvat na grafy rozdilu 2700x vs 1800x, kdy rozdil v MT je maly nejakych cca 6%, coz bude odpovidat zvysenym frekvencim 2700x mozna IPC narustu v plne zatezi.
https://static.techspot.com/articles-info/1613/bench/HandBrake-p.webp
Rozdil u lehkeho MT uloh je ale vyssi, viz treba PCMark, kde je na urovni 10-11%, kdy ten vyssi rozdil jde prave na vrub dynamickeho boostu, ktery Zen nemel.
https://static.techspot.com/articles-info/1613/bench/PCMark_01-p.webp

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jasně. Problém je v tom, že jedenáct procent navíc proti prachmizernému výkonu je pořád prachmizerný výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tvoji hlave Adame. Stal se z tebe uplne obycejny troll, bez jakekoliv sebereflexe a priznani chyby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakej smysl má mít na stole, 50cm od očí, rozlišení 7680×4320 v nějaké rozumně velké úhlopříčce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepší obraz s kontrastem srovnatelný s tiskem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš. Netvrdím že to ocení všichni, ale pro mně je rozlišení srovnatelné s tiskem přínosem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vite co je to kontrast? Ten vam 8k, 16k ani 32k display nezvysi.
DPI - jasne ze ano, jemnejsi linie - jasne ze ano. Lepe citelne pismo - od jisteho DPI uz nepoznate rozdil.

Kontrast ale neni zavisly na rozliseni - je to jen rozdil v intenzite svetla mezi cernym a bilym pixelem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V určitém kontextu to na kontrast vliv mít může. Pokud budu mít obsah o rozlišení 8k, ve kterém bude bílý pixel sousedící s černým pixelem a zobrazím to na 4k monitoru, budou tyto pixely (bílý a černý) interpolované a zobrazované jako jeden šedý. Tím v detailech klesne kontrast (mikrokonstrast).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, měl jsem správně napsat kontrast textu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

300/600 dpi+ matice (oken nerozeznatelná z normální pozorovací vzdálenosti) a pak už si může člověk hrát se škálováním (dle výkonu parostroje) jak mu vyhovuje.

Praktická irelevantnost pojmu nativní rozlišení. Žádné rozmazávání a škálovací artefakty (v ideálním světě). Mě se ta vize líbí.

A teď zpět na zem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

blábolíš

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol, co komentář, to perla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD 8K se snad dělají minimálně ve 32" a od těch se doufám sedí trochu dál (aby nebolelo za krkem). Při 6K/8K timeline je určitě fajn mít díky možnosti pixel mappingu 1:1 posoudit dopad korekcí obrazu (doostření, moare).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaky by melo smysl delat velkem uhlopricky monitoru, aby se pak od nic sedelo dale?

Jasne, ze u 32" monitoru se sedi uplne stejne daleko jako u 24". O to prave jde, ze s vetsim monitorem mate pokryto vetsi zorne pole.

Koupit si 40" monitor a koukat na nej z 90 cm postrada smysl - jedine snad v pripade, ze je uzivatel kratkozraky, popr. se pocita s tim, ze u toho bude najednou sedet vice lidi. Coz neni typicke pouziti monitoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro multimédia (některé hry, filmy), tohle neplatí a Nalim má pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Pro multimedia se doporucuje vzdalenost do 1 uhlopricky.

Momentalne pisu z 32" UHD monitoru a vzdalenost je cca 50 cm a OK. Zadny problem a to ani na praci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto rady v době používání více monitorů, či ultrawide monitorů jsou dost mimo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mám 49" samsung. A pri práci vo fotošope, premiere či maxe mám pracovné plochy napr timeline asi na 2/3 monitora. Zvyšok používam na pracovné okná . Roky som pracoval s dvoma, troma monitormi, dokonca s crt 22" a po stranách 17 + 19. Ale na jednom hoci 2x full hd nemám potrebu vykrútiť si krk pri bežnej robote. Digi strih a 3d robím od r 1997

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam jak v praci 32", tak doma taky (Oboje 2k rozliseni, nebo oficialne WQHDBFLMPSVZ). Samo ho mam ve stejne vzdalenosti, jako jsem drive mel 24" - DPI ma schvalne stejne jako FHD na 24" - jen proste mam vice zaplnene rozne pole.

Na velke tabulky, zdrojovy kod, hrani her a koukani na filmy uplne paradni.

Kdybych na to mel koukat z metru, tak mi to pokryje uplne stejne zorne pole, jako 24" z 50 cm a tak by vyhoda vetsi plochy naprosto zmizela - musel bych zvetsovat pismo, abych to precetl atd.

Takhle jsem ve hrach vice "pohlcen" dovnitr, je to rozhodne pekny skok proti predchozimu reseni.

Jo a vpraci mam vedele jeste ten stary 24" monitor, popuzivam ho na pernamentni rozbrazeni emailu. Nebo kdyz pracuji s domumentem a nejakou aplikaci najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si to schválně změřil ....
43" a těch 90cm mi přijde tak akorát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se něco chtělo napsat, ale kašlu na to...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve 3-4. kvartálu to vidím na upgrade, stejně do tý doby nebude nic za kloudný ceny a Zen 3+ by teoreticky mohl snížit cenu Zen 3, i když to asi není moc pravděpodobný. Navíc má vyjít i nová verze W10 LTSC (1809 nemá úpravy scheduleru atd., pokud to teda k nečemu je).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechci byt za skarohlida, ale neni toto "tlaceni na pilu" uz ze strany AMD spise kontrproduktivni? ve chvili, kdy nedokaze nasytit poptavku.
nebylo by zahodno dat si voraz, udelat krok stranou a preklopit neco napr. k Samsungu?! treba i na horsi proces 10/12/14nm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost velký nesmysl, Intel také nespí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

prave naopak. cpat se na novejsi vprocesy, kde je narvano?
= nulový zisk z nevyrobených/neprodanych produktu
= nulový zisk podílu na trhu z nevyrobených/neprodanych produktu
= krmeni konkurence, ktera bude schopna produkt nabidnout

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysly. Novější procesy znamenají větší kapacitu výroby, ne menší, proto se pouřívají. Z jedné oplatky se udělá právě více čipů.
Opětovně přenechat výkonnostní náskok Intelu by znamenalo, že by nebyl důvod kupovat AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nie, pretože teraz im ide karta a majú tím ľudí ktorý to vie.. Majú šancu odtrhnúť sa výkonovo od konkurencie a zaistiť si určitý podiel na trhu - zisk pre seba. Nikdy nevieš kedy sa to môže ako šibnutím kúzelného prútika skončiť. AMD má akurát obrovskú smolu , že v čase keď im to ide poserie sa svet nejakou pandémiou a následnými sračkami.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sry, ale na smulu se v byznysu nehraje. firma musi reagovat na situaci, prizpusobit se a nejlepe to vyuzit ve svuj prospech = vydelat prachy, ziskat trzni podil. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě protro musíá více šlápnout na plyn, ne brzudit, co navrhuješ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehraje sa na to ale AMD malo smolu a Intel stastie.
AMD robi, co moze ale niektore bariery jednoducho nepreskoci.
Intel ma vyhodu, ze ma vlastne tovarne a to mu stacilo udrzat pozicie aj ked ma horsie produkty, lebo dopyt je vysoky a preda sa v podstate cokolvek. Intelu tato pandemia prisla vhod, inac by mal vecsie problemy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bez redesignu nepřeklopíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z 7nm na 6nm TSMC preklopíte,
Ale z 7nm TSMC na 5/7/8 od Samsungu treba návrh prehnať knižnicami Samsungu a urobiť ručné optimalizácie návrhu. Ale ani to nie je úplny redesign, iba čiastaočný..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V roku 2020 zvýšilo AMD objednanú výrobnú kapacitu o 100% oproti roku 2019
a na rok 2021 chce zvýšiť objednanú výrobnú kapacitu o 50% oproti roku 2020 a tu sa počíta aj so 7/5 nm od Samsungu.

Ja viem na prelome Q2/Q3 prídu na trh Exynosy s RDNA/RDNA2, čo bude ďalší zdroj príjmov pre AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem presvedceny, ze silikozou trpi hlavne ATITom a nejenom v hlavě. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.