Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak jsem vybíral nový smartphone, až jsem skončil u Nokie / Microsoftu

Koupit nový smartphone je triviální záležitost a rozhodnutí je sotva na pár vteřin. Androidů je na trhu asi miliarda, tak proč váhat, že?
blog
Nokia Lumia 520 a 720 - úvodní img

Před několika dny jsem byl jedním známým zaúkolován, pomoci mu s výběrem nového smartphonu. Stávající Nokia se „starým dobrým“ Symbianem prostě dosluhuje a tak je potřeba poohlédnout se jinde. Dostal jsem přitom volnou ruku ve výběru operačního systému / platformy, vlastně padlo jediné omezení: „Musíš se vejít do dvou, maximálně tří tisíc“, znělo zadání. Na první pohled to vypadá šíleně, ale známý není typický uživatel smartphonu, vlastně je pro něj 90 % aktuální funkcionality zbytečných.

Tak předně: nepotřebuje hrát na smarpthonu žádné hry. Ani ty vysloveně OpenGL-ovské, ani webové/facebookovské, prostě žádné. Nepotřebuje na smartphonu přehrávat seriály, pouštět hudbu, nepotřebuje vlastně ani foťák. Z hlediska funkcí vyžaduje jen telefonování, SMS, trochu slušný kalendář / plánovač a možnost vlézt na web a občas si zasurfit, zejména pak na mapách, ideálně na Mapy.cz.

Zadání samozřejmě značně limitovalo věc, která co do komfortu surfování, je nejpotřebnější: rozlišení displeje. Kromě cenového limitu totiž zaznělo jasně, že optimálně by měl být smartphone tak velký jako jeho předchůdce (tj. 4 palce), maximálně s 4,5palcovým displejem, ale nic většího se nepovoluje. To logicky limitovalo výběr na něco typu 480×840/854, případně 540×960. Požadavek ale zněl na IPS displej či něco jiného ne-TN TFT typu.

Musím přiznat, že po odstranění iPhonů z výběru (až bude aktuální model iPhone s iOS pod 3 tisíce Kč, klidně sním svoje bodliny) jsem samozřejmě zkontroloval Androidí vody. A narazil jsem. Ano, na výběr je spousta modelů, právě i s displejem o rozlišení 540×960, ale mnohdy se nedočtete, jestli to náhodou není TN, nevíte jak je to se zahříváním těla, případně výkonem systému na dané konfiguraci CPU a RAM. Zkrátka mnoho Androidů v této cenové relaci, které splňují některé klíčové podmínky, je nějaká čínská OEM skládačka. A je v tu chvíli jedno, jestli je na tom napsáno „Ho-či-Min“, nebo třeba Sencor či Prestigio. U těch známějších značek je jakás-takás „záruka záruky“ u šedého dovozu povalujícího se v obskurních e-shopech (ať již na vlastní doméně, nebo na aukru apod.), není v podstatě zaručeno nic. Zejména co se týká kvality použitého Li-ion / Li-pol akumulátoru a jeho životnosti.

Moje pozornost se tak obrátila k poslední smysluplné platformě, zejména s ohledem na lehkou zmínku o tom, že známý používá Nokii někdy od přelomu století a je s tou značkou spokojen. A k mému překvapení, jelikož tento trh opravdu průběžně nesleduji, už existují smartphonové Nokie, které cenový limit splňují. Ač sice nelze říci, že by Lumia 520 byl nějaký zázrak (však přichází model 525 zvedající RAM z 512 MB na 1 GB), ale letmo lze říci, že pro známého by to byl dostačující přístroj. A důvěra ke značce, ať již za ní stojí finští zakladatelé, nebo kapitál Microsoftu, umí hodně.

Alternativou pro tento Windows Phone přístroj je také letos čerstvá platforma Nokia X, což je Nokií forknutý Android. A vzhledem k tomu, že smartphonovou část Nokie od konce minulého měsíce definitivně vlastní Microsoft, tak co víc si přít, než Microsoftí mobil s Androidem :-).

Ale tady moje schopnosti výběru zatím končí. Co byste preferovali vy? Je zde Windows Phone Lumie 520 s cenou 2 900 Kč, resp. již brzy se objevivší upgrade Lumia 525 a jako alternativa smartphone Nokia X Dual SIM. Ta sice stojí 3 200 Kč, ale umožňuje použití dvou SIM, což se prý může do budoucna hodit, takže toto přešvihnutí limitu může být. Oba mobily používají IPS displej s rozlišením 480×800, což je nejnižší akceptovatelné rozlišení a na závěr ještě jednou dodávám, že není problém případný nedostatek velkého množství aplikací pro danou platformu či horší kvalita fotoaparátu a podobné věci.

Nebo jsem přehlédl nějaký výborný Android smartphone s cenou do tří tisíc korun?

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak jsem vybíral nový smartphone, až jsem skončil u Nokie / Microsoftu

Úterý, 3 Červen 2014 - 11:00 | Zivan | A nezda se mi ta skoro stejna cena. 520 ze...
Úterý, 3 Červen 2014 - 10:56 | Zivan | Ja, navigace pro cely svet bude pro vsechny...
Úterý, 3 Červen 2014 - 10:53 | xvasek | To ale není žádná konspirace, to v těch...
Úterý, 3 Červen 2014 - 00:58 | Trovaricon | Nepisal som nahodou v prispevku vyssie aby si sem...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 23:51 | xvasek | To, že otrokář svého otroka v aktuální chvíli...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 21:08 | Trovaricon | Sideloading je standardnou sucastou WP asi ako...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 17:28 | xvasek | Ale my se bavíme o politice u WP, takže politické...
Sobota, 31 Květen 2014 - 22:00 | Yusaku | Doporucuji zauvazovat spis o L620: - mensi, o...
Sobota, 31 Květen 2014 - 19:53 | Trovaricon | Ak by mal niekto pre koho vyberate "...
Sobota, 31 Květen 2014 - 18:18 | David Ježek | stále to tak vypadá. asi nakonec dojde na windows...

Zobrazit diskusi