Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

12 průšvihů roku 2012

Apple maps Gottwaldov
Rok 2012 byl plný krásných nových produktů a událostí, které jsme rozebrali v našich rekapitulačních článcích, ale krom nich přicházely i situace, kterým jsme se divili, až jsme se za bulvy popadali…

Kapitoly článků

2.  DirectX 11.1, Sharp nad krachem, mrtvý desktop a neplatné patenty

5. DirectX 11.1 na GeForce GTX 680

Je DirectX 11.1 důležité? My se domníváme, že v současnosti (pro hráče) není. Nvidia při vydání GeForce GTX 680 zřejmě měla jiný názor, jinak by jí nedělalo problém popravdě přiznat, že jej karta nepodporuje, pouze částečně emuluje jako ostatní DirectX 11 hardware.

Nvidia GeForce GTX 680 referenční
Nvidia GeForce GTX 680

Nvidia zkrátka nechtěla nic nechat náhodě a vydání s tříměsíčním skluzem oproti konkurenci hyzdit ještě absencí hardwarové podpory DirectX 11.1 a omezené GPGPU podpory, o které zprvu zcela odmítala hovořit. S vydáním Windows 8 a DirectX 11.1 ale vše vyšlo najevo. Inu tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

6. Situace Sharpu

Sharpu se dlouhodobě nedaří. Pokud vzpomeneme éru jeho kalkulaček a kapesních databank, je až překvapivé, že tento zkušený a zavedený výrobce nedokázal hladce sklouznout do segmentu mobilní výpočetní techniky. Naděje Sharpu visí na technologii IGZO, která ztělesňuje jedno z nejpokročilejších mobilních LCD zobrazovadel.

Sharp IGZO LCD
Sharp IGZO - tenké, jasné, kontrastní a vyžadující jen minimální podsvícení

Začátkem podzimu se zdálo, že celou firmu odkoupí Hon Hai Precision (Foxconn), poté z toho sešlo a objevovaly se zprávy o zájmu ze strany Intelu - právě kvůli technologii IGZO, která by se náramně hodila do Ultrabooků. Posléze byla tato informace považována za fámu, opět došlo na jednání s Hon Hai o odkoupení divize výroby televizorů a znovu se začalo spekulovat o zájmu ze strany Intelu.

Ať už je to jakkoli, externímu pozorovateli se spíše může zdát, že jen supi čekají, až kořist zdechne - pak ji mohou zkonzumovat, aniž by se rušivě cukala.

7. Desktop je (polo)mrtvý

Desktop, kdysi hlavní bojiště, na němž se rozhodovalo o existenci a neexistenci IT firem i přízně a nepřízně zákazníků, nyní připomíná další postapokalyptickou scénu. Drtivé většině aplikací stačí procesorový výkon vyššího low-endu, už dávno ztratilo smysl týdny bádat v recenzích, jaký čipset by byl pro novou sestavu nejvhodnější, případně jaký taktovací potenciál která deska nabízí.

MSI 990FXA-GD80 - socket AM3+

Co bylo před pár lety luxusem, je dnes standardem i v low-endu a většina lidí proto nemá důvod vybírat ve vyšších cenových relacích, což se promítá i v klesajících ziscích většiny výrobců. Relativně obstojně se ještě drží výrobci grafických čipů, i když zisky desktopových divizí nejsou nijak přesvědčivé. 40nm a 28nm výrobní procesy opakovaně prolomily rekordní ceny za wafer a to se odráží i v cenách grafických karet: Zájem o high-end stále polevuje.

8. Odsouzení Samsungu na základě porušení neplatných patentů

Americké soudnictví nebo patentové právo - obojí přineslo svojí trošku do mlýna v případu soudní pře mezi Applem a Samsungem. Nejen, že jsme se nestačili divit, když soud povolil Applu svou „pravdu“ demonstrovat digitálně upravenými fotografiemi, ale překvapily nás i dílčí body samotného verdiktu. Například, že ze dvou mobilů, které se liší jen podporou 4G, jeden porušuje práva Applu, zatímco druhý ne. Nemluvě o tom, že Galaxy Tab 10.1, kvůli němuž se spory rozjely, byl nakonec osvobozen, ale Sprint Epic 4G, který ani vzdáleně nepřipomíná nic, co kdy Apple vydal, je „vinen“.

Samsung Galaxy S a S 4G
Samsung Galaxy S (vlevo) a Galaxy S 4G (vpravo)
soud: levý není kopií Apple iPhone, pravý ano

Korunu celé situaci nasadilo zjištění, že přezkoumávané patenty Applu (prozatím dva), které byly u soudu použité jako páčidlo na modrou oválnou kasičku, jsou neplatné. Selský rozum by hlásal nejprve ověřit, zda jsou patenty platné a teprve poté na základě jejich porušení (od)soudit, ale prostá logika není holt moderní době „in“. Americkému soudnictví tak vzkazujeme: Dvakrát měř, jednou řež.

Kapitoly článků
2.  DirectX 11.1, Sharp nad krachem, mrtvý desktop a neplatné patenty

Diskuse ke článku 12 IT průšvihů roku 2012

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 17:53 | Damel | Přizpůsobují mapy výsledkům voleb. 0:)
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 16:34 | HKMaly | ... nasledovany serii zalob pote, co lidi po...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 15:45 | Izak | No ja si rikam, ze by se jim melo zacit...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 12:47 | Asuan | náhodou duopol WD-Seagate je vítaný, harddisky...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 11:52 | Rudolf Dvořáček | Facebook asi používá stejné geolokační podklady,...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 06:23 | petr ib | jj taky mi to vyhovovalo víc než "listování...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:32 | tomasxxxx | no co, aspon sme si to precitaly naraz vsetko :D
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:20 | danieel | Heh, v prvni casti mate uvedeno vsech 12 bodu.. k...

Zobrazit diskusi