Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

12 průšvihů roku 2012

Apple maps Gottwaldov
Rok 2012 byl plný krásných nových produktů a událostí, které jsme rozebrali v našich rekapitulačních článcích, ale krom nich přicházely i situace, kterým jsme se divili, až jsme se za bulvy popadali…

Kapitoly článků

3.  AMD Kaveri, konec Kodaku, duopol s harddisky a applovské úhlopříčky

9. Odklad AMD Kaveri

APU Kaveri (nástupce Trinity), který měl jít na trh v letošním roce (2013) se zřejmě dostane na světlo světa později. Průšvih je v tom, že právě tento produkt byl pro AMD nejlepší a vlastně ojedinělou možností, jak alespoň částečně dohnat konkurenci. Připomeňme, že Kaveri měla být první generací na 28nm procesu, což by jí dávalo jistou šanci oproti Intelu, který ještě celý letošní rok pojede na 22nm výrobě. Šanci ještě zvyšovalo použití nové architektury Steamroller, která má oproti Bulldozeru nabídnout až o 40 % vyšší efektivitu.

AMD roadmap 2013 Richland Radeon HD 8000
Pozici Kaveri nahradil méně ambiciózní Richland

Zdá se však, že Steamroller dorazí s určitým zpožděním (s ohledem na název to má i opodstatnění ;-) a v důsledku toho se zdrží i Kaveri. Fakticky by se tak mohlo stát, že 28nm bude stát proti 14nm generaci Intelu, ale nemalujme zatím čerta na zeď. V souvislosti s APU a procesorovou výrobou AMD musíme zmínit ještě jednu informaci, která je negativní i pozitivní zároveň. AMD zrušila stávající smlouvu s GlobalFoundries, která jí zavazovala k odběrům vyššího množství waferů, než firma v posledním roce reálně dokázala upotřebit (to je mimochodem další dílek do skládačky vysvětlující plné sklady APU Llano, jejichž vinou se s vydáním desktopové Trinity tolik otálelo). Za zrušení stávající smlouvy sice AMD musela zaplatit tučnou sankci, ale ta by se měla zřejmě do 3 kvartálů vrátit na úsporách, které ze změny pramení.

10. Kodak a patenty za hubičku

Pokud jsme Foxconn a Intel přirovnali k supům vyčkávajícím na poslední záchvěvy Sharpu, pak Apple s Googlem dosahují o level dál: Již hodují. Vedení Kodaku si naivně myslelo, že prodejem firemních patentů na klíčové technologie digitální fotografie získá kapitál na záchranu firmy. Odhad v soudních dokumentech mluvil o reálné ceně mezi 2,21 a 2,57 miliardami dolarů - Google s Applem se však shodli, že nebudou přihazovat proti sobě, ale spojí se a společně koupí celý balík za vyvolávací cenu - pouhých $500 milionů. Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří…

11. Harddiskový duopol

Pro většinu průšvihů jsme mezi produkty české lidové slovesnosti našli nějaké rčení či úsloví a ani trh s pevnými disky o tuto čest nepřipravíme. Nejlépe nám nám sedí pověstný vlk s kozou. Díky kombinaci nařízení od evropských a asijských úředníků lze koupit pevné disky Western Digital, Toshiba a Hitachi, takže mimo produktů společnosti Seagate může zákazník volit mezi třemi dalšími značkami.

Hitachi HDS721010DLE630 Toshiba DT01ACA100
Hitachi HDS721010DLE630 a Toshiba DT01ACA100 - najděte rozdíly

Reálně však pocházejí z jedné továrny a ať si z této trojice vyberete kteroukoli, sypete společnosti Western :-) Inu, prevence duopolu jedna báseň.

12. 7,9” iPad a 4” iPhone

Apple nám nejprve věší bulíky na nos v podobě kritiky na nepoužitelnost malých tabletů a naopak telefonů s většími displeji - následně je však sám vydá. Protože k vydání došlo se zpožděním oproti konkurenci, není příliš těžké domyslet si, nakolik to s původní kritikou bylo míněno vážně a nakolik tento výrobce táhnul stádo na marketingem uvařené nudli o ideálních proporcích a úhlopříčkách. Apple zkrátka zaspal a opojen vlastní dokonalostí zapomněl, že by jeho nabídka měla alespoň částečně odrážet požadavky zákazníků.

Co říct závěrem? Snad jen že se firmy, které to mají nahnuté, dokážou zachránit před krachem - v opačném případě by jen přilévaly do ohně monopolů a duopolů, které si je rozeberou. Jako uživatelé bychom si pak do tohoto roku přáli, aby se nás výrobci nesnažili permanentně opíjet rohlíkem - je nám ovšem jasné, že chtít pravdu od marketingu je jako žádat vejce po kohoutovi…

Kapitoly článků
3.  AMD Kaveri, konec Kodaku, duopol s harddisky a applovské úhlopříčky

Diskuse ke článku 12 IT průšvihů roku 2012

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 17:53 | Damel | Přizpůsobují mapy výsledkům voleb. 0:)
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 16:34 | HKMaly | ... nasledovany serii zalob pote, co lidi po...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 15:45 | Izak | No ja si rikam, ze by se jim melo zacit...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 12:47 | Asuan | náhodou duopol WD-Seagate je vítaný, harddisky...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 11:52 | Rudolf Dvořáček | Facebook asi používá stejné geolokační podklady,...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 06:23 | petr ib | jj taky mi to vyhovovalo víc než "listování...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:32 | tomasxxxx | no co, aspon sme si to precitaly naraz vsetko :D
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:20 | danieel | Heh, v prvni casti mate uvedeno vsech 12 bodu.. k...

Zobrazit diskusi