Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

14nm Skylake doplní iGPU řady GT4

Čínské odnoži webu VR-Zone se podařilo od kohosi vyškemrat Intelovic roadmapu pro příští rok, která hovoří o generaci Skylake. Za pozornost stojí zmínka o řadě iGPU GT4 i potvrzený „návrat k socketu“.

Skylake bude druhou generací procesorů vyráběnou na 14nm linkách, jejichž slavnostní pásku ještě v letošním roce přestřihne Broadwell. O obou generacích se díky roadmapě dozvídáme několik novinek, především o jejich integrované grafice a provedení.

32nm22nm14nm10nm
Sandy BridgeIvy BridgeHaswell
+refresh
BroadwellSkylakeSkymont

Zatímco generace Haswell nabízela nejvýkonnější integrovanou grafiku řady GT3e alias Iris Pro alias 40 EU + eDRAM pouze v BGA provedení, již Broadwell přinese GT3e (vylepšenou o 8 EU a rozsáhlejší podporu videa) i v rámci LGA socketu.

To může být důsledek negativní reakce z řad výrobců i uživatelů na snahu Intelu ponechat některé řady procesorů výhradně v BGA provedení, jak se ostatně stalo i s některými modely Haswellu. Intel na přelomu roku 2012 / 2013 kritiku vyslyšel a již na jaře 2013 slíbil, že generace Skylake bude z 95 % tvořena výměnnými (LGA) modely.

Skylake dokonce rozšiřuje portfolio modelů vybavených eDRAM pamětí: Kromě BGA procesorů s GT3e doplní nabídku řada GT4e, která zamíří jak do desktopu (LGA socket), tak na mobilní platformy (BGA). Z dostupných materiálů ale není zřejmé, čím se vlastně má GT4e od současné GT3e lišit. Připustit můžeme vyšší množství výpočetních bloků EU, případně výraznější rozdíl v taktovacích frekvencích, který by umožnilo vyšší TDP v desktopovém segmentu. GT4e je totiž uváděna jen v desktopu (a extrémní řadě notebooků, resp. mobilních pracovních stanic) - v rámci řady Skylake-H (BGA) a Skylake-S (LGA), což jsou alespoň ve vztahu k dosavadním produktům platformy s TDP kolem 50 wattů a výše.

Z roadmapy je dále patrné, že se v žádném segmentu nesejdou jak modely GT3e tak GT4e, buďto produktová řada obsahuje jeden nebo druhý. I když je řada modelů formálně rozšířena, reálně nenastane situace, ve které by se zákazník mohl rozhodovat mezi jedním a druhým. Je tudíž možné, že oba budou cílit na totožný cenový segment a uvedení řady GT4e nezpůsobí výraznější tlak na snížení současné ceny procesorů vybavených GT3e. Tím se ale dostáváme ke spekulacím.

Vydání generace Skylake v příštím roce dává Broadwellu, který očekáváme koncem letošního roku, do vínku jen poměrně krátkou životní pouť.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 14nm Skylake doplní iGPU řady GT4

Středa, 7 Květen 2014 - 23:29 | eddward | len na okraj, po Skylake by mal byt 10nm...
Středa, 7 Květen 2014 - 19:54 | JoHnY3 | Ono pak zalezi co pocitame do GPU casti. Ja jsem...
Středa, 7 Květen 2014 - 11:30 | Kert | Troufám si nesouhlasit, Intel to posunuje celkem...
Středa, 7 Květen 2014 - 02:02 | JoHnY3 | Intel toho ve skutecnosti zase tak moc neslibuje...
Úterý, 6 Květen 2014 - 21:36 | t117 | koukam, ze nam amdcko s intelem slibuji nebe na...

Zobrazit diskusi