Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

20nm výroba odstartuje nejdříve za rok

20nm wafer IBM
Theo Valich měl možnost během GTC 2012 navštívit i Semico Impact Forum a pohovořit s několika lidmi z branže o dalším vývoji procesů, především pak o 20nm výrobě, která nahradí současných 28 nm.

28nm proces nabízí TSMC pro komerční výrobu od konce loňského roku, přibližně tedy šest měsíců. Za tu dobu výrazně narostl zájem a počet produktů, které jsou na něm vyráběné, takže dostupnost zdaleka není optimální. Z nepřímých indicií ale můžeme odvodit určitá zlepšení - Nvidia, která si nejdříve stěžovala na malé výrobní kapacity i slabou výtěžnost, již mluví jen o prvním problému a samotnou výtěžnost označuje za velice dobrou.

Přesto se zdá, že na vylepšování bude ještě dost času, protože 28nm výroba je teprve ve čtvrtině své životní cesty. 20nm podle Valichova zjištění přijde na řadu až v druhé polovině příštího roku, přičemž valnějšího nasazení se dočkáme teprve roku 2014. To ostatně odpovídá zprávě, kterou jsme vám přinesli počátkem května.

Valich ale nespecifikuje, zda se tento plán týká TSMC, GlobalFoundries nebo obou firem zároveň. Zmiňuje jen tolik, že 28nm proces bude k dispozici pouze v omezeném počtu variant, přičemž SOI verze (používaná pro výkonné x86 procesory) se neplánuje vůbec. Z toho usuzujeme, že se plány týkají spíše GlobalFoundries (TSMC totiž SOI výrobu nenabízí). Pokud je tomu opravdu tak, znamenalo by to zrušení plánované 28nm SOI (SHP) výroby, která byla ještě v loňské roadmapě vyznačena.

GlobalFoundries roadmapa (Q4 2010)GlobalFoundries roadmapa (Q4 2011)
roadmapy GlobalFoundries z let 2010 (vlevo) a 2011 (vpravo) jsou zřejmě pasé

Můžeme připomenout, že ještě v roce 2010 chystala GlobalFoundries 32nm SOI proces nahradit 22nm SOI a 28nm verzi ponechat jen pro bulkový substrát (pro zařízení, která nevyžadují maximální frekvenci, obvykle grafické čipy, mobilní zařízení a běžná elektronika). Roku 2011 došlo ke změněně plánu, 22nm SOI proces byl zrušen a nahradil ho 28nm SOI (po kterém měl přijít 22nm SOI). Zdá se, že i tato změna padá a počínaje nástupem 28 nm nebude mít AMD k dispozici až do nástupu 14nm výroby žádný SOI proces.

TSMC ještě v listopadu uváděla zahájení vlastní 20nm výroby na konec roku 2012, což by prakticky znamenalo dostupnost reálných produktů někdy v první půlce příštího roku. Rychlejší nasazení chce společnost zajistit paralelní výstavbou třetí a čtvrté fáze továrny Fab 15.

Zdroje: 

Diskuse ke článku 20nm výroba odstartuje nejdříve za rok

Žádné komentáře.