Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aktualizační reinkarnace Windows XP: Jak si aktivovat Update na dalších pět let?

Windows Xp 0
Jednoduchý zásah do registru a Windows Update pod Windows XP ožije jako v dobách své největší slávy - nabídne novou várku aktuálních systémových aktualizací. Jak je to možné, jak to celé nastavit a co na to Jan Tleskač, si povíme v dnešním článku…

Pokud nebyl pro vás osmý duben dnem, kdy jste svým XPéčkům řekli své poslední sbohem, mohl by vás potěšit dnešní malý „hack“, pomocí kterého nakopnete Windows Update znovu k životu a po dobu následujících pěti let jej budete moci zřejmě využívat k aktualizaci svého systému. I když ruku na srdce, ono to s tím „odpočívej v pokoji Windows XP“ není zas tak horké. Jistě si dobře vzpomínáte na aktualizační balíček z počátku minulého měsíce, který byl určen právě pro XPéčka na motivy objevu nebezpečné zranitelnosti systému. (Navíc i nadále skrze Update chodí Nástroj pro odstranění škodlivého systému softwaru.) Není proto vyloučeno, že do skončení oficiální podpory Windows Embedded systémů se takových potenciálních oprav (v případě závažných zranitelností) doručených i na Windows XP znovu dočkáme. Je to ovšem bez garance.

Právě živá technická podpora Windows Embedded je tím klíčem k reinkarnaci Windows Update ve Windows XP. Úmyslně jsem zvolil slovo reinkarnace, protože i když se jedná na jedné straně o vzkříšení pravidelných systémových aktualizací, systém musí nasadit masku a netvářit se jako klasické XPéčko.

Jistě už začínáte tušit, kam se pomalu dostáváme. Celý fígl slavné reinkarnace, o které tu píši, tkví v úpravě (respektive ve vytvoření) klíče v registru, který bude komunikovat váš systém jako Windows Embedded POSReady 2009. Tím se otevřou brány pro získání nových aktualizací a to až do 9. dubna 2019, což je dalších pět let aktualizačního života. POSReady byl vydán v roce 2009, osm let po vydání Windows XP a šest měsíců před vydáním Windows 7. Jedná se o průmyslovou verzi Windows XP, která mířila do zařízení, jako jsou samoobslužné automaty, pokladny či bankomaty.

Regedit Xp

Samotná úprava registru je velmi snadná. Spusťte regedit a přejděte na HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA. Zde vytvořte nový klíč s názvem POSReady. Klepněte pravým tlačítkem myši na nový klíč a přidejte novou hodnotu DWORD s názvem Installed a hodnotou 1. Restartujete. Nyní zamiřte na webové stránky Windows Update, kde byste již měli vidět nové dostupné aktualizace.

Windows Xp Updates

Jít či nejít do toho… To je to, oč tu běží

Samotný Microsoft o této jednoduché úpravě systému ví. Celou záležitost okomentoval následovně (parafráze): „Nové aktualizace zabezpečení, které by mohly být tímto stylem instalovány, jsou určeny pro Windows Server 2003 a Windows Embedded zákazníky, nejsou sto plně chránit uživatele se systémem Windows XP. Naopak pro zákazníky Windows XP představují významné riziko z hlediska funkčnosti na jejich strojích, protože tyto aktualizace nejsou testovány na Windows XP.

V dalších větách se hovoří standardně o doporučeném přechodu na Windows 7 a Windows 8.1, které jsou plně a bezpečně aktualizovány. Zkrátka a jednoduše, úprava Windows XP pomocí tohoto hacku je ryze na vlastní nebezpečí. (To ovšem není nic překvapivého.)

Co k tomu můžeme dodat my?

Pokračující aktivní provoz Windows XP je individuální záležitostí každého z nás. Ať už k tomu máme jakékoliv důvody, berte prosím náš článek jako ryze informativní, ne nabádající – vyzývající aktivně k takovéto úpravě. Rozhodně nemůžeme konstatovat, že nově nabyté aktualizace zabezpečí váš XP systém perfektně (to se ostatně nedalo říci ani před osmým dubnem), či zdali nějaká aktualizace nezpůsobí nestabilitu systému (i to se ostatně dříve nedalo garantovat :)). Na druhou stranu samotná jednoduchost úpravy systémového registru nabádá trochu k zamyšlení, jak až moc se systémy od sebe liší. Po osmi letech zkušeností s Windows XP neměl Microsoft mnoho důvodů pracovat na tak moc odlišné platformě, když právě Windows XP nabízelo silné ověření v podobě široké škály funkčního softwaru či ovladačů a solidní podpory ze strany vývojářů. Není tedy jen ona potenciální nestabilita takový vhodný nejistý strašák a vlaječka o záchranu uživatelů, kteří by se mohli kvůli tomu vzdát systémového upgradu na vyšší verzi Windows?

Jak jsme si však řekli výše, kvůli tomu že lze aktualizace určené pro POSReady instalovat i na Windows XP, to neznamená, že to tak musíte udělat. I když je tlačenka o přechod na novější verzi Windows ze strany Microsoftu zřejmá, buďme spravedliví, že zrovna z hlediska bezpečnosti je i skutečně oprávněná. I přes všechny postranní cestičky, jako je například ta dnes popsaná, je nutné se smířit s faktem, že Windows XP jsou již minulostí a že jeho místo dnes obsazují nové systémy.

Zdroje: 

(na motivy) zdnet.com

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Aktualizační reinkarnace Windows XP: Jak si aktivovat Update na dalších pět let?

Pátek, 9 Říjen 2015 - 14:14 | ferry | Mimochodem nevím zdali neříkám co zde již bylo...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 14:13 | ferry | Nevím zdali to pomohlo ale aktualizace se stahuji...
Čtvrtek, 12 Únor 2015 - 18:03 | Mi B | jj, funguje to zatim spolehlive na vsech strojich...
Čtvrtek, 12 Únor 2015 - 17:05 | Behemot | J, při čerstvé instalaci už je to hned po změně v...
Čtvrtek, 12 Únor 2015 - 16:14 | Kedar Míša | a aktualizace jsou? :)
Čtvrtek, 12 Únor 2015 - 14:09 | Behemot | Tak úspěšně vyzkoušeno na mnoha kompech, funguje...
Neděle, 12 Říjen 2014 - 02:53 | Izak | No a kdo ma XP a ma problem, mame zde linux...
Neděle, 12 Říjen 2014 - 02:51 | Izak | No ve windows se vzdy patlalo, je to platforma...
Neděle, 12 Říjen 2014 - 02:43 | Izak | Resenim je linux +CUPS a na windows dat...
Neděle, 12 Říjen 2014 - 02:40 | Izak | jj zlaty linux a jeho cups, kde je oddelen jazyk...

Zobrazit diskusi