Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Analytici: Akvizice Micronu Čínou povede k další paměťové krizi

Zdá se, že si čínská Tsinghua brousí zuby na Micron ve snaze využít stávající pokles hodnoty společnosti. Zatím není jisté, zda jí plány vyjdou - pokud ano, bude to mít významné dopady na trh s pamětmi.

Okolnosti, které vedou Tsinghuu k akvizici Micronu, popsal David v úterním článku. Podle analytiků jsou tu ještě širší souvislosti - snaha vybavit Čínu vlastními zdroji pro masovou výrobu všech klíčových komponent, které jsou využívány ve výpočetní technice. Právě výrobce paměťových čipů doposud v čínském arzenálu chybí. Přes 50 % světové produkce pamětí aktuálně pochází z Koreje (Samsung a Hynix), zbytek si dělí Spojené státy, Japonsko, Tchajwan a Singapur - Čína zatím na seznamu chybí.

Tsinghua ale nebojuje jen o továrnu na výrobu DRAM a NAND flash; tu by mohla snadno vybudovat sama. Cílem akvizice Micronu je především získání technologií, know-how, patentů, obchodních vztahů a vazeb - zkrátka všeho, co může zajistit rychlý start výroby vlastních čipů.

Řezání křemíkového waferu u Micronu

Minulý týden jsme se dostali k pamětem v souvislosti s trendem klesajících cen čipů, který má vliv i na pokles velkoobchodních cen paměťových modulů. Příčinou má být kombinace nečekaně nízké poptávky a zvyšování výrobních kapacit Samsungu, Hynixu a nepřímo i Micronu, který přechází na ~20nm technologii (ta mu umožní vykouzlit z každého waferu o 80 % čipů víc než doposud). Tyto události působí přezásobení skladů, což vede k pozvolnému poklesu cen, který může trvat i několik měsíců.

Ve světle událostí kolem Micronu ale analytici upozornili, že by se situace mohla vyvíjet podobným směrem i z dlouhodobého hlediska. Dr. Joseph Moore upozornil, že akvizice podobného typu vždy vedly k přezásobení. Nový vlastník továren se vždy snažil získat co nejvíce zákazníků zvýšením produkce a zaplavením trhu vlastními produkty - stejný scénář se opakoval v Japonsku, Koreji i Tchajwanu. Další zvýšení saturace by znamenalo další snižování cen - což je sice pro nás jako zákazníky dočasně příznivé - pak by ale opět následoval krach některých výrobců a drastické zvýšení cen, kterým si přeživší výrobci snaží zahojit finanční rány z dotované výroby - což by pro nás nijak výhodné nebylo. Rok nebo rok a půl nízkých cen následovaný 2 až 3 roky předražení v obecné rovině není dobrý trend. Samozřejmě - s výjimkou pár zákazníků, kteří odhadnou vhodný okamžik k nákupu 32-64 GB, kterými se na nepříznivá léta vybaví.

Na rozdíl od značek, pro které je výroba pamětí majoritním příjmem, má Tsinghua i jiné aktivity. Vyrábí produkty pro Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics, SoC pro mobilní i embedded sféru a v jejím portfoliu jsou i specifické produkty s vysokými maržemi, takže má dostatečný zdroj příjmů, ze kterých si může dovolit výrobu pamětí dotovat po delší dobu, než firmy, kteří jiný zdroj financí nemají.

W3C, v procesu výroby serverových desek

Koupě Micronu není jediný obchod, o který se Tsinghua v posledních týdnech starala. V květnu prostřednictvím své pobočky Unisplendour Corporation zakoupila majoritní část Hewlett-Packard data networking business v Číně. Dále prostřednictvím Unisplendour za $2,3 miliardy koupí 51% podíl v konglomerátu H3C, který integruje H3C Technologies a serverovou divizi HP v Číně. Tyto nákupy mají vyjít celkem na $5,5 miliardy.

Diskuse ke článku Analytici: Akvizice Micronu Čínou povede k další paměťové krizi

Čtvrtek, 16 Červenec 2015 - 09:57 | PL | Ano jsou to většinou jen nářky a spekulace a...
Čtvrtek, 16 Červenec 2015 - 08:43 | Tom Buri | tyhle diskuse me bavi.. po prvnich zpravach o...
Čtvrtek, 16 Červenec 2015 - 01:47 | t117 | vsak by si diit mel zalozit pravidelnou rubriku:...
Středa, 15 Červenec 2015 - 18:27 | cyberreality | ale dyt je to cele o tom, ze nejaka firma dala...
Středa, 15 Červenec 2015 - 18:08 | bager | Tiez mi to cele pride ako totalna hovadina.
Středa, 15 Červenec 2015 - 17:27 | PL | Celé to zatím vypadá na HOAX roku... Pominu-li že...

Zobrazit diskusi