Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD 780G, Athlon X2 4850e v testu: úsporné AMD s DirectX 10 grafikou

Zásilka s testovacím kitem pro Hybrid Graphics
Novou čipovou sadu známou jako AMD 780G máme již chvíli na trhu a tak je čas podívat se jí na zoubek, jak jsme ostatně slíbili. Kromě ní, tedy samotného severního můstku obsahujícího DirectX 10 grafiku „Radeon HD 3200“ a jižního můstku SB700, se podíváme i na 45W procesor Athlon X2 4850e běžící na sympatických 2,5 GHz. Nevynecháme tentokrát ani orientační prověření overclockingu, které doplní standardní sadu procesorových, grafických a dalších testů…

Kapitoly článků

Úvodem si stručně připomeňme, co vám čipset řady 700 nabídne oproti dosavadnímu oblíbenci pro stavbu levných obývákových PC, AMD 690G.

Popis čipsetu AMD 780G + SB700

Ty hlavní novinky se dají shrnout do malého přehledu:

  • HyperTransport 3.0: s ním úzce souvisí i schopnost „plnohodnotně“ provozovat tří/čtyř-jádrové procesory AMD Phenom.
  • PCI Express 2.0: rychlejší sběrnice, se kterou si rozumí Radeony HD 3800 nebo poslední karty GeForce.
  • DisplayPort: zatím sice asi nevyužijete, ale čipset je na to připraven a je jistě jen otázkou času, kdy se do toho některý výrobce pustí.
  • DisplayCache: narozdíl od 690G může být integrovaná grafika v čipsetu obohacena o vlastní paměťový čip (64/128 MB), který výrazně pozvedne její výkon a současně omezí alokování systémové paměti.
  • Dva nezávislé výstupy: D-Sub a HDMI/DVI jsou nově na sobě nezávislé a lze je provozovat současně.
  • 12×USB 2.0 + 2×USB 1.0: více USB portů, starší verze pro kompatibilitu se starými zařízeními, které leckdy na USB 2.0, byť v BIOSu zpomaleném, nejedou.
  • Hybrid CrossFire: technologie umožňující spřáhnout výkon integrované grafiky se samostatnou kartou, zatím v plenkách.
  • podpora DirectX 10: výkonově to sice asi příliš velký význam pro nadcházející hi-end hry mít nebude, ale technologicky je čipset na špici.
  • integrovaný UVD: hardwarový dekodér HD Videa pro MPEG2, VC-1 a H.264.
  • kompletní implementace HDMI: tedy včetně šifrovacího klíče a zvukové části.
  • Cool'n'Quiet 2.0: CoolCore, dynamická změna napájení, split power planes.

HyperTransport ve verzi 3.0 přináší značné zrychlení této sběrnice oproti dosavadní verzi 1.0. Zde nebudeme nosit dříví do lesa, této verzi jsme věnovali samostatný článek při zveřejnění jejích finálních specifikací.

Stejně tak jsme se podrobněji věnovali PCI Express 2.0, specifikace jsou na světě již déle než rok a tuto verzi sběrnice podporují všechny nové grafiky. Základem je zejména zrychlení sběrnice na dvojnásobek oproti předchozí verzi, což mimo jiné umožní „ládovat“ data do grafické karty vyšší rychlostí.

DisplayPort, nové rozhraní pro připojení A/V zařízení, tedy i počítačového monitoru. AMD byla první firmou, jejíž grafické karty řady Radeon HD 3000 obdržely příslušnou certifikaci, což se vztahuje i na dnes testovaný čipset s IGP HD 3200. Zatím sice DisplayPort využije jen „pár vyvolených“, kteří zakoupili například 30palcový LCD monitor Dell 3008WFP, ale za půl či tři čtvrtě roku může být situace jiná.

DisplayCache (alias SidePort Memory) není ve světě integrovaných grafik žádnou novinkou, spíše lze říci, že se k ní po letech oproštění výrobci navracejí. Kdysi dávno jsme tu měli desky s čipsety SiS či ALi, které vlastní paměť nesly, legendární mezi nostalgiky jsou základní desky (A-Trend či MSI) s integrovaným grafickým jádrem 3Dfx Voodoo 3. AMD se k této „tradici“ vrací, čipset 780G může dostat třeba 128 MB doprovodné paměti tak, jak ji známe kupříkladu ze základní desky firmy J&W.

Dva nezávislé výstupy se zase budou hodit těm, kteří jedou na dvoumonitorové konfiguraci a dosud kvůli tomu museli používat nějakou levnou grafiku. Pod Windows Vista tak 780G podporuje ATI HydraVision. Pomalejší USB porty pak zase ocení majitelé nějaké prehistorické USB periferie, která si se současným USB 2.0 rozhraním nerozumí ani po jeho zpomalení v BIOSu.

Grafická technologie Hybrid CrossFire alias Hybrid Graphics je příslibem do budoucna. Podobně jako konkurenční GeForce Boost umí spřáhnout výkon integrovaného grafického jádra a samostatné grafiky osazení v PCI Express slotu. Principielně tak nabízí posílení výkonu grafické karty ve 3D operacích, ale zatím je to v plenkách a vývojáři se budou muset vypořádat s režií takovéhoto nesymetrického rozložení výkonu obou GPU.

Ale nebudeme si nic nalhávat, v současné době Hybrid Graphics nemá valný význam, výkon IGP HD 3200 je sice na integrovanou grafiku impozantní (to si ukážeme dále v recenzi), ale jeho spřáhnutí s HD 3450 moc významu nemá. Jak ukázala naše minulá recenze srovnávající výkon HD 3450, HD 3650 a HD 3850, cenový rozdíl mezi oběma pomalejšími kartami je příliš malý na to, aby ospravedlnil koupi HD 3450 za účelem hraní her. Těch pár stovek navíc za HD 3650 je ve srovnání s navýšením grafického výkonu zanedbatelných a nic na tom nezmění ani přidání IGP, i kdyby vše dokonale fungovalo. Navíc ceny Radeonů HD 3850 klesly neskutečně nízko (pod 2 500 Kč včetně daně!), za pár týdnů tu máme HD 4800, takže Hybrid Graphics z tohoto úhlu pohledu vypadá spíše jako ukázkový technologický koncept, než technologie, které by bylo potřeba. Takže ji berte spíše jako zajímavost, aktuálně ještě není zdaleka odladěna a ostatně čipset 780G nabízí daleko důležitější a praktičtější věci.

ATI Radeon HD 2000, UVD schéma

Další z takových je integrovaný dekodér HD videa ve všech kompresních formátech používaných na HD DVD a Blu-ray filmech. Tohle bude bezesporu jeden z hlavních tahounů pro využití desky v obývákovém PC (HTPC alias Home Theater PC) sloužícím mimo jiné jako přehrávač HD videa. Bohužel vám toto však v recenzi neukážeme, momentálně nemáme k dispozici žádnou mechaniku s modrou krví, ale již řadu měsíců víme o UVD prakticky vše potřebné, na Radeonech HD 2400/2600 a vyšších je přítomna již hodně dlouho.

PVP-OPM Architektura

S UVD pak úzce souvisí i kompletní implementace HDMI rozhraní, které je vybaveno šifrovacím klíčem pro přenosy po PCI Express sběrnici, samozřejmě ochranou výstupu HDCP a také je v čipsetu přítomna kompletní 5.1 zvuková část tak, jak ji známe z Radeonů HD 2000. Tématu ochran HD Videa jsme taktéž věnovali (velmi výživný) samostatný článek. Z hlediska HD videa pak tedy čipsetu 780G nechybí absolutně nic.

Popis Cool´n´Quiet 2.0

Čipset samozřejmě podporuje technologii Cool'n'Quiet 2.0, která umožňuje nezávislé taktování procesorových jader na základě jejich využití, nabízí nezávislé napájení procesoru a paměťového řadiče, CoolCore technologii a přináší řadu v procesoru obsažených senzorů automaticky zpomalujících procesor v případě přehřátí (to se samozřejmě týká spíše procesorů Phenom než čipsetu, ale i od desky je potřebná jistá podpora pro tyto vlastnosti).

ATI: typické vytížení pixel/vertex shaderů

Poslední, opět spíše třešničkou na dortu než reálně využitelnou záležitostí, je podpora DirectX 10. AMD má v 780G k dispozici jediný čipset na trhu, který podporuje nejnovější verzi rozhraní DirectX. Je tak schopen renderovat totéž, co třeba Radeony HD 3800, jen je samozřejmě třeba počítat s výkonovým omezením daným nízkými frekvencemi, pouhými 40 stream procesory a typicky nepřítomnou Side Port pamětí (námi testovaná deska ji taktéž neobsahuje). DirectX 10 jsme věnovali podrobný článek předloni na podzim.

BioShock

Na druhou stranu si přiznejme, že jakmile někdo vysloví „DirectX 10“, automaticky mají lidé představu úchvatných vizuálních jatek typu Crysis nebo BioShock. Na nějakou grafickou hostinu ve vysokém rozlišení samozřejmě tato integrovaná grafika, kterou jen tak mezi řečí máte na základní desce prakticky zadarmo (podívejte se na prakticky nulový cenový rozdíl mezi AMD 770 a AMD 780G a pochopíte), nemá, ale AMD jasně říká, že pokud se spokojíte s 1024×768 a konzervativním „středním až nižším“ nastavením detailů, budete si na 780G moci Crysis zahrát. Nebojte, přesně tohle jsme zkusili a povíme si to o kousek dále ve vyhodnocení herních testů.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD 780G, Athlon X2 4850e v testu: úsporné AMD s DirectX 10 grafikou

Sobota, 13 Prosinec 2008 - 23:40 | Morphy | Mám tuto desku i stejný CPU. Doporučuju zakoupit...
Čtvrtek, 30 Říjen 2008 - 21:58 | Anonym | jano_amd780g: Gigabyte má DualBios, takže i když...
Neděle, 21 Září 2008 - 13:07 | pcwifi | jak je na tom chlazeni cipove sady AMD 780......
Pondělí, 4 Srpen 2008 - 17:37 | Martin Bartoň | rad: Čo si tak Kefalín predstavítě pod pojmom...
Sobota, 2 Srpen 2008 - 00:55 | Anonym | Zapíná se u této desky někde výstup HDMI kromě v...
Neděle, 29 Červen 2008 - 13:25 | Anonym | Vlastnim zostavu Gigabyte GA-MA78GM-S2H REV1.0 a...
Neděle, 1 Červen 2008 - 19:46 | WIFT | >> maoCeTung: Na té desce jsou de-...
Neděle, 1 Červen 2008 - 10:23 | Anonym | pokud bych si k teto desce poridil lepsi zvukovku...
Úterý, 20 Květen 2008 - 14:28 | Anonym | Taxem v testu zmíněnou sestavu pořídil - a z...
Středa, 7 Květen 2008 - 08:02 | Anonym | Eso Rimmer > zrovna včera jsem se s jedním...

Zobrazit diskusi