Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD dává ruce pryč od SYSmarku 2012

SYSmark 2012
O benchmarku SYSmark neziskového konsorcia BAPCo (Business Applications Performance Corporation) jsme u nás už dlouho nepsali, naposledy v roce 2004, když došlo na vydání SYSmarku 2004. Vůbec nejvýživnější článek o SYSmarku u nás vyšel v roce 2002, kdy se provalilo, že si Intel „upravil“ novou verzi SYSmarku (tenkrát 2002) k obrazu svému tak, aby dávala lepší výsledku na jeho procesorech Pentium 4 než na tehdy konkurenčních Athlonech XP. Nyní nastala příležitost se o SYSmarku zmínit znovu, neboť AMD, která rovněž v roce 2002 do BAPCo vstoupila, nyní oznamuje, že nepodporuje a neschvaluje nový SYSmark 2012, který vyšel letos 7. června (tedy zhruba před dvěma týdny). Zároveň oznámila, že po téměř 11 letech z konsorcia BAPCo vystupuje. Údajně se však už nechala slyšet i Nvidia, že též BAPCo opouští. A ještě jedna známá firma… VIA. Proč „krysy opouštějí loď“?

Šéf přes marketing a senior vice president AMD Nigel Dessau se rozhovořil o tom, proč firma BAPCo opouští. Spor bude asi už delší a nejspíše bude mít počátky už v SYSmarku 2002, kde právě došlo na „optimalizaci“ konkurenční platformy (není se moc co divit, když jedním ze zakladatelů byl právě Intel a AMD se přidala až později v roce 2002). Jedním z klíčových momentů je však Nigelův blogový zápisek z dubna loňského roku, který měl název: „Have You Paid the ,SYSmark Tax‘?“ („Zaplatili jste daň za SYSmark?“. Nigel si v něm stěžoval, že vlády a vzdělávací organizace zaplatily za posledních 5 let přes 7 miliard dolarů za výpočetní kapacitu počítačů, kterou nepotřebují. A zaplatily ji proto, že „jim to tak vyšlo v SYSmarku“ coby nástroji pro plánování výpočetní kapacity. Pochopitelně tyto peníze šly z kapes daňových poplatníků, proto Nigel přišel s termínem „SYSmark tax“.

SYSmark 2007 Preview - výpočet skóre a nákladů na hardware

BAPCo se samozřejmě naštvalo a vyhrožovalo AMD vyloučením. AMD nicméně nadále pokračovala v BAPCo ve spolupráci na SYSmarku 2012, její snaha byla testy poněkud zprůhlednit a nastavit váhu tak, aby to více odpovídalo reálnému použití. To se jí ale nepovedlo, Nigel v této souvislosti zmiňuje tři body, kde má podle něj SYSmark 2012 problém:

„SYSmark 2012 je uváděn s tím, že výsledek je sestaven z 390 měření v 18 aplikacích. Realita je taková, že na celkovém skóre se významnou měrou podílí pouze 7 testovaných aplikací a méně než 10 % testů.“

„Ve skutečnosti je relativně velká část skóre SYSmarku 2012 tvořena výkonem systému měřeného během optického rozpoznávání textu a komprese souborů, což neodpovídá běžnému využití počítačů mezi uživateli.“

„A konečně SYSmark 2012 nereflektuje vývoj poslední doby, zaměřuje se pouze na sériově zpracovávané úlohy na CPU a prakticky ignoruje paralelní zpracování na GPU. Výsledky SYSmarku 2012 neberou v potaz GPU-akcelerované aplikace, které se běžně používají v ,byznysovém‘ prostředí.“

SYSmark 2012 - ukázka výsledků

Poslední bod by nám mohl vysvětlovat i důvod, proč se od SYSmarku 2012 distancuje i Nvidia. Ta o tom nemá zatím na svém webu nic, stejně jako VIA, zatímco od AMD přišla informace dokonce i v češtině:

Společnost AMD bude nadále podporovat pouze benchmarky založené na reálných výpočetních modelech a softwarových aplikacích, které budou poskytovat užitečné a relevantní informace. AMD věří, že benchmarky mají být vytvářeny tak, aby poskytovaly objektivní výsledky a byly transparentní pro zákazníky, kteří se na základě jejich výsledků rozhodují. Podle názoru společnosti AMD nejnovější verze programu SYSmark 2012 tento cíl nesplňuje. V současné době AMD vyhodnocuje ostatní benchmarkové programy a zvažuje možnost zřízení nového průmyslového konsorcia pro vytvoření otevřeného standardu (benchmarku) pro měření celkového výkonu počítačových systémů.

Charlie Demerjian (znáte z „bulvárního IT“ serveru The Inquirer, nyní provozuje samostatný SemiAccurate) to vidí ještě přímočařeji. Největší slovo v SYSmarku má dlouhodobě Intel, takže je jasné, komu jsou testy šity na míru. A tak BAPCo neopustila jen AMD, ale také Nvidia a dokonce i VIA. Jinými slovy v tom všechny tři firmy nechaly Intel o samotě ve snaze srazit důvěru v benchmark, který je svým způsobem skutečně považován mezi velkými a vládními organizacemi za standard.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD dává ruce pryč od SYSmarku 2012

Pátek, 24 Červen 2011 - 01:43 | Alexandra Stanovska | Je mozne ze az tieto institucie prejdu na "...
Pátek, 24 Červen 2011 - 01:14 | Archvile | Intel bude konečne v testoch SYSmarku...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 20:11 | JoHnY3 | Nebylo to v dobe kdy prvni P4 diky SSE2 porazely...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 20:06 | JoHnY3 | Nemuzes soudit jen podle procesoru pro bezny PC....
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 19:11 | vindicator5 | To je skutečně dobrý vtip :-) Nejen, že HP dodává...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 16:37 | a a | Fp 10.3 má penetráciu nad 90 % pripojených...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 16:31 | Pety | ...platformy, které (podle SYSmarku) asfalt trhat...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 16:25 | Nalim | Mno nevim nevim, pokud je pravda ta tabulka z...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 15:40 | Ondrakl | nikoli, jen že teď, tady a pro tyhle úlohy je...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 13:25 | Nest | To je zajimave, ze se AMD distancuje od...

Zobrazit diskusi