Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD jedná s GlobalFoundries o 7. dodatku ke smlouvě WSA

GlobalFoundries je proste passe, ale jinak je to blby, protoze se bojim, ze u TSMC stoupne cena. Jinak zase ale TSMC 7nm proces vypada schopne, tak vykonove by to AMDecku jeste mohlo pomoct k jeste lepsim vysledkum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno, možno pár rokov sa písalo, že počet firiem, čop vedia spracovať wafere high end technológiou klesol z viac ako dvoch tuctov na 5 za 10 rokov.

Momentálne, to z tých 5 vzdala Global foundries

GlobalFoundries: Zastavujeme vývoj 7nm procesu. AMD: Nevadí, vyrábíme u TSMC
28. 8. 2018
https://diit.cz/clanek/globalfoundries-zastavila-vyvoj-7nm-procesu

a druhý z tej TOP5 obmedzuje staršie technológie, aby stíhal krok s high end 10/7nm (zatiaľ outsourcuje výrobu len čipových sád u TSMC)

Intel to outsource some 14nm production to TSMC amid 'tight supply'

Chipmaker has reportedly seen supply fall short by as much as 50 per cent

10 September 2018
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3062401/intel-to-outsource-som...

Tým pádom ostáva ako štandard Samsung, TSMC a ešte jedna firma a k redukci dôjde aj pri post-kremíku

Intel: 10 nm je konečná, 7 nm už nebude o křemíku
24. 2. 2015
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-intel-nebude-kremikovy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7nm proces TSMC vypadá dobře na papíře - bohužel podle prvních úniků ale nejsou výsledky takové, jaké TSMC slibovala. Jestli je vyšší spotřeba, nižší takty nebo horší výtěžnost, to se zatím neobjevilo. Nikdo si ale veřejně nestěžuje, protože žádná jiná alternativa není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak SMSGu by mela najet produkce 7nm koncem roku, coz by mohlo pro pristi rok mozna taky trochu pomoct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, všichni jásali nad tím, jak AMD přidává jádra, ale ve skutečnosti se akorát potřebovali zbavit přebytečného nasmlouvaného křemíku, který by jak jako tak museli zaplatit. Uvidíme, jak to bude příští rok. Zvedne AMD na 7nm ceny, ubere jádra, nebo obojí ? Uvidíme.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chcete jako říct, že výrobci nevyrábějí ty procesory jen tak pro zábavu, ale chtějí dostat co nejlepší (resp. nejlépe prodejný) procesor za co nejnižší náklady?!
To je ovšem šokující zjištění…

Nicméně na tom, jestli tam ta úvaha byla nebo ne, z pohledu zákazníka celkem nezáleží.
Zákazník má lepší procesory než dřív a AMD na nich vydělává a zvyšuje podíl na trhu. V tomhle ohledu win-win situace.

Jinak představa, že kvůli tomu další generace bude horší, je absurdní.
Kdyby taková situace nastala, logická volba by přece byla nikam nepřecházet a vyrábět dál za stávajících podmínek na staré technologii.
(Je blbost přecházet na něco, co dá horší a dražší výsledek než stávající technologie.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by. Pokud se AMD nechce dostat do stejné situace jako Intel, tak musí přejít s výrobou k GF k TSMC. 7nm výroba bude nepochybně dražší než 12nm , AMD tyto zvýšené náklady promítne do koncových cen, takže v poměru cena/výkon bude Zen 2 horší. Nebo myslíte, že zvýšené výrobní náklady zatáhne AMD z vlastní kapsy ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak 7nm v CPU pro desktop je jeste dost daleko. DO te doby uz muze byt TSMC proces a vyroba zase o kousek dal..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou: Kdyby ten proces byl horší a dražší takovým způsobem, že by museli ubírat jádra, proč by proboha přecházeli?

Druhá věc je kdo by donutil zákazníky takové procesory kupovat.
Buď by koupili starší generaci, nebo v případě ukončení výroby Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to vysvětlit trochu polopatičtěji. Jaké budou reálné parametry 7nm procesu netuším, nějaká čísla střelím od boku, jen pro účely tohoto vysvětlení. Řekněme, že 7nm umožní zvednout frekvenci o 15%, sníží spotřebu o 15% a zvedne náklady o 50%. Šel byste pak do 7nm? Já určitě a AMD evidentně taky, přestože se tím zhorší poměr cena/výkon v low endu. Na druhou stranu získají náskok před Intelem v high endu a v serverech, kde se cena zas tak moc neřeší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ze by ubirali s novym CPu jadra se mi zda jako uplna pitomost. Nemuzu prijit s produktem na trh, ktery ve stejne kategori bude mit mensi vykon, cili bude horsi. Alespon ne do doby, dokud trh neni uplne kontrolovan jednou firmou. I intel, ktery se tomu monopolu blizil a z trhu si delal dojnou kravu, byl jeste natolik normalni, ze nove generace nabizeli zvyseni vykonu..byt kosmetickeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě se prostě na nový proces přesunou ty produkty, u kterých to bude dávat smysl.

To ostatně není nic nového, děje se to při každém přechodu na novější proces.
(V podstatě každá generace výrobního procesu měla zpočátku horší výtěžnost a vyšší náklady než -v té době už odladěná- předchozí generace.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zajímavé, všichni jásali nad tím, jak AMD přidává jádra, ale ve skutečnosti se akorát potřebovali zbavit přebytečného nasmlouvaného křemíku, který by jak jako tak museli zaplatit.“

Člověk by řekl, že jádra přidali proto, aby nabídli konkurenční výhodu - něco, co Intel neměl. Prostě zvyšovat plochu čipu přidáváním procesorových jader by asi byla ta nejméně efektivní cesta, protože jádro Zen (a to dokonce včetně své L2 cache) z celého čipu zabírá všeho všudy zanedbatelných 3,4 %.

Pokud by chtěli zvýšit odbyt křemíku, mohli zdvojnásobit L3 cache, která by jim přidala víc a ještě bez potřeby přidávání a propojování druhého CCX. Nebo ještě líp do každého jádra integrovat grafiku a hned by jim plocha jádra stoupla o polovinu.

Odbyt křemíku si ve skutečnosti zajistili tím, že přesunuli výrobu grafických jader, která jsou několikanásobně větší než procesory, z TSMC do GF. Nakonec ale ani to nebylo s ohledem na poptávku po Zenu potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.