Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD potvrdila, že „klientský Zen 3“ bude vydán v letošním roce

Tak teoreticky vzato by mohl mluvit i nejakych custom exkluzivni CPU/APU pro Apple - to je take klientsky produkt, ale zaroven by nemuselo jit o "masovu" zalezitost jake jsou bezne Ryzeny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky vzato Apple používá výhradně Intely a přechází na ARM.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste boli.mesoac mimo?

MacOS Big Sur podporuje Navi 31, Instinct MI100 a MI200 a Zen 3 APU Cezanne
29. 6. 2020
Ačkoli má MacOS Big Sur přispět k hladkému přechodu od procesorů Intelu na procesory Apple (ARM), přináší nově podporu i pro x86 / Zen 3 APU AMD Cezanne…
https://diit.cz/clanek/macos-big-sur-podporuje-navi-31-instinct-mi100-mi...

July 22, 2020
macOS Big Sur, unveiled in June 2020 at WWDC, is the newest version of macOS, set to be released this fall.
https://www.macrumors.com/roundup/macos-big-sur/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve kterém že stroji má Apple procesor od AMD? V žádném.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A to jako znamená, že Apple nebude mít v žádném stroji procesor od AMD ani v budoucnu? ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a proc by mel mit ? a14 ma o dalsich 25% vykonu navic proti a13 a je o 50% vykonnejsi na jadro nez a12z v developerskejch kitech co apple daval vyvojarum, myslim ze nemas naprosto zadny tuseni jakym zpusobem dostane letos x86 na prdel od apple silicon

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dúfam, že tým referenčným bechmarkom nebol Geekbench...a nezabúdaj, že aj polovodičový konkurenti prídu s inováciami...navyše, aby na zvesti o "AMD C7" nebolo niečo pravdy, ten by tiež mohol budúci rok príjsť s 5nm. Ak to bude pravda, a AMD príde aj s ARM čipmi, tak by sa mal Apple skôr obávať produktov z dielne AMD ako Qualcomm-u, či HiSilicom...v poslednej dobe ide AMDčku karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tu hod nejaky link, ktery by potvrzoval, ze A14 v tech novych CPU pro notebooky bude. Zatim jedine na co se apple zmohl je A12Z pro iPad = dev kit a to je tezka nuda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

musis taky trochu myslet, jednak a13 bude teprve vydanej, a12z uz bude dost levnej na vyrobu, taky je mnohem chytrejsi vyvojare primet optimalizovat pro slabsi HW aby vse na apple silicon behalo pak naprosto luxusne atd, je spousta duvodu proc je tam a12z

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to vydaji na A13 tak to bude vykononstne zajimavy chip, ktery by mohl na chvili prebit soucasny top, coz je Renoir a bude to souperit s TL a Zen3 :)
Pokud to ale zustane na A12(XZ) tak je to fakt vykonostne nuda, apon co se tyce srovnani s x86. Pro bezne uzivatele Macu je to v pohode, vykonu budou mit az dost. Ale polud si to vezmes jako konkurenci stavajicimu TigerLake/Zen3..tak apple bude zaostavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale nebude, zvedne takt, prida jadra a intel i amd se muzou jit klouzat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi to zvedani taktu u CPU, ktera jsou delane na min. TDP asi nebude takova legrace. A pridavani jader taky neni lepeni domecku ze sirek.
Uvidime.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no co tak ho časem překopou na HP proces ..jen bude o "trošičku" větší vzhledem ke své složitosti v podstatě AiO čipu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba jo, ja jsem hodne zvedavy s cim Apple prijde letos na trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by potom přidávali podporu do macos? Jenom tak že se nudí? Ten matroš chci taky :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozna by ses divil kolik ruznejch ovladacu se uz v macOS naslo a nikdy pouzity nebyly

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Cook na WWDC řekl, že ještě stále chystají další INTEL stroje.
2) Pokud přechází na ARM, nemá nejmenší smysl přecházet na AMD, když nepřešli ani v případě Mac Pro.
3) Kdo provozuje Hackintoshe na Ryzenu tak moc dobře ví, že macOS na nich nepodporuje aktivní power management ( Pasivní s kextem od komunity ), bez patchů odstraňující podporu RAW nefunguje ani jedna aplikace od Adobe, podpora virtualizace je neexistující, chybí Intel QuickSync ( Kromě T2 chipu ho používá macOS pro SideCar ), atd.

Proč by do toho Apple kvůli jednomu roku investoval peníze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. je to macOS (a jeho beta resp. jej zdrojáky), ktorý vyjde na jeseň/podzimu2020, teda minimálne bude podporovať.

2. Práveže to zmysel má. Ak by existoval zo záhrobia vytiahnutý Skybridge resp. jeho verzia 2. (t.j. jadrá dvoch architektúr ARM+x86 v rámci jednoho CPU)

2015 - SkyBridge

Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky. Je sice pravda, že již nově uvedená generace SoC Beema a Mullins disponuje obojím (zároveň), ale ARM procesor slouží výhradně jako bezpečností koprocesor, ne jako univerzální výpočetní jednotka.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> je to macOS (a jeho beta resp. jej zdrojáky), ktorý vyjde na jeseň/podzimu2020, teda minimálne bude podporovať.

Zde jsem teda vůbec nepochopil co chtěl básník říci. Jestli je tím myšlena podpora AMD v Big Sur tak to je těžká trefa vedle. Díky OpenCore 0.6.0 už Ryzenisti jedou nejnovější macOS 11 a žádné pozitivní změny v tom co jsem výše vyjmenoval nejsou.

> 2. Práveže to zmysel má. Ak by existoval zo záhrobia vytiahnutý Skybridge resp. jeho verzia 2. (t.j. jadrá dvoch architektúr ARM+x86 v rámci jednoho CPU)

Tak tohle je opravdová blbost. Kdyby Apple připravoval křížence X86 a ARM, tak by se tím pochlubili hned na Keynote. XNU sám osobě bude multiplatformní vždy, je jen na Applu na jakou platformu ho zkompiluje. Problém je dlouhodobě držet podporu pro 2 architektury v různých frameworks i když zde Apple v rámci unifikace vývoje pro IOS a macOS udělal mílové kroky dopředu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2. A čo keď im to AMD nedovoľuje prezradiť cez NDA?

1. ide presne o 2. Apple má duálne binárky, Akturát aplikácie a OS musel skompilovať/ylinkovať tak, že by doplinil NOP-mi binárky tak, aby sedeli virtuálne adresy. Potom stačí natiahnuť na "hybride" do RAM obe binárky, vytvoriť dve page table a narábať s nimi (mať pre každú aplikáciu dve adresy page tabuľky) a pri preplánovaní z ARM na x86 a naopak len zmeniť adresu pagetable (na X86 je v CR3) na správnu tabuľku. Samozrejme je neoptimálne riešenie, ale išlo by to a je to ľahko realizovateľné. a Áno macOS na to má najlepšiu prípravu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Apple by od AMD měl smysl jenom Threadripper nebo Epyc. V běžných noteboocích/desktopech chce zjevně přejít na ARM a na to mají Apple ARM výkonu dost už teď, ale na Mac Pro to asi ještě chvíli nebude. A tam nabízí AMD proti Intelu opravdu hodně navíc - je 2-3x lepší prakticky ve všech parametrech - samotný výkon, výkon/spotřeba, výkon/cena. Ale hodně záleží, co má teď Apple v laboratořích, přechod na AMD by měl smysl jenom v případě, že by to bylo tak na 7+ let (aspoň 2-3 generace Mac Pro).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Graphic processor vo veľa iMac-och vrátane môjho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že tvrdit, že Zen 3 APU Cezanne nevyjde letos je téměř jistota, vzhledem k tomu, že mobilní a obzvlášť desktopová APU přicházejí na řadu až po serverových a desktopových CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to tak, mohli taky mluvit o zen 3 pro klienty socialniho systemu nebo klienty psychiatrickych leceben. Defacto ta definice je ještě víc znepokojivá svou cílenou neurčitostí než kdyby neřekli nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a Intel zase potvrdil opoždění 7nm o dalšího půl roku. ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

7nm budou mít snad v pětiletce páté. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera prohlásil Bob Swan, že v 7nm procesu našli chybu, která snižuje výtěžnost. A že už jí opravují.
První 7nm Intel procesory očekává koncem 2022 / začátkem 2023 a řada pro datacentra v 1H 2023.
AMD tak dostává ještě spoustu dalšího prostoru pro budování náskoku. Ony 7nm Intely tak budou stát proti 5nm AMD, pokud se něco nepo... tak možná i proti 3nm.
Včera po konci obchodování akcie Intelu -10% a akcie AMD "jen" +8% (protože ve středu už o +8% povyrostly v souvislosti s oznámením desktopových Ryzenů 4000).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

>Včera po konci obchodování akcie Intelu -10% a akcie AMD "jen" +8% (protože ve středu už o +8%
>povyrostly v souvislosti s oznámením desktopových Ryzenů 4000).

Tie zmeny po zavretí boli spôsobné zverejnením výsledkov Intel-i za Q2 2020, ktoré sa deje po zavrteí trhov na burze v daný deň,

(špeciálne doma vecami:
Gross Margin 53.3% 59.8% down 6.65
R&D and MG&A ($B)$4.8$ 5.1down 5%
https://s21.q4cdn.com/600692695/files/doc_financials/2020/q2/Q2-2020_Ear...

Teda Intel má nižšie marže, čo pri raste obratu znamená predaj lacnejších produktov= lebo na drahšie technicky/parametrovo nemá a súčasne okresal výdavky na vývoj, t.j. tie výdavky, ktoré zvzšujú technické parametre výrobkov v budúcnosti a teda v budúcnosti zvyšujú možnosť predja drahších produktov)

Advanced Micro Devices
NASDAQ: AMD
59,57 USD −2,22 (3,59 %) pozn. do 22.7.2020 bol rekord 59.xz na konci dňa z 17.2.2020 a 60.12 počas dňa. Včera tam bolo necelých 62.
Zavreté: 23. 7., 19:59 GMT-4 ·
Po zavretí 64,32 +4,75 (7,97 %)

Intel
NASDAQ: INTC
60,40 USD −0,65 (1,06 %)
Zavreté: 23. 7., 19:59 GMT-4 ·
Po zavretí 54,00 −6,40 (10,60 %)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On sa odvoláva na finančné výsledky Intelu za Q2
https://s21.q4cdn.com/600692695/files/doc_financials/2020/q2/Q2-2020_Ear...
z
https://www.intc.com/investor-relations/default.aspx

resp. analýzu

Intel's 7nm process node is six months behind schedule, and the yield is a year behind. That means PC processor chips using this node for CPU cores are delayed and won't hit the market until late 2022 or early 2023. A 7nm data-center processor is now expected to arrive the first half of 2023 rather than in 2022 as expected.

And its 7nm GPUs codenamed Ponte Vecchio are now due late 2021 or early 2022, which is a bit a problem: Intel promised the accelerators for the US government's $500m exascale Aurora, supercomputer due to be built in 2021. As such, Intel may be forced to turn to outside foundries .

"The company's 7nm-based CPU product timing is shifting approximately six months relative to prior expectations," Intel said in a statement [PDF]. "The primary driver is the yield of Intel's 7nm process, which based on recent data, is now trending approximately twelve months behind the company's internal target."
https://www.theregister.com/2020/07/24/intel_7nm_chip_slip/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, to je možná dost optimistická předpověď, nebo vlastně pesimistická... já už nevím, fakt ne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel's 7nm process node is six months behind schedule, and the yield is a year behind. That means PC
processor chips using this node for CPU cores are delayed and won't hit the market until late 2022 or
early 2023. A 7nm data-center processor is now expected to arrive the first half of 2023 rather than in
2022 as expected.

Desktop 10nm processors aren't due to land until the second half of next year, though some mobile parts are available now, and server parts are said to arrive this year.
https://www.theregister.com/2020/07/24/intel_7nm_chip_slip/

Problém je, že toho sa trhy zhrozili, keďže od začiatku vývoja CPU po jeho uvednie na trh uplynie 5-5,5 roka a to už sa bavíme o skoro prechode zo Zen4 na Zen5 ,keď Intel uvedie procesor, ktorý koncepčne navrhol ako reakciu na Zen(nie Zen+ ani Zen2), A ak nepredpokladali taký nárast výkonu, aký bol a ešte nás čaká, tak to bude priekak. Do roku 2022 bude Intel uvázať len to, čo mal v zásuvke (česky šuplíku) v čase uvedenia Zen (rok 2017 Ryzen bude vydaný a dostupný v únoru 12. 1. 2017 https://diit.cz/clanek/ryzen-bude-vydany-v-unoru) - Ono samé osobe to nie je dobré, ak reakcia na konkurenciu nebude dosť dobrá (čip Intelu z roku 2022 je rakciou na Zen z roku 2017) a to ani pre AMD.

AMD začalo makať na Zen(17h family) takmer beprostredne po vydaní Bulldozera aka. priekaku. A toto sú skôr známky, že Intel na Zen nereagoval okamžite.

Bulldozer - Family 15h
Launched Late 2011
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(microarchitecture)
Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jedno se Ti musí nechat. Dokážeš spolehlivě umrtvit jakejkoliv pokus o vtip. Předpokládám, že někoho jako Ty dostanu v pekle za parťáka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intelu by melo v principu stacit (ve smyslu dorovnani AMD), aby pristi rok presel plne na 10nm produkty s jadry Willow Cove (TigerLake) s podobnou konfiguraci jader, ktere by meli mit asi podobne IPC jako Zen3. Jenze vime, ze tohle se nestane. 14nm bude i pristi rok = spatna efektivita, horsi spotreba, horsi perf/watt pomer. A kolik toho a v jakych konfiguracich vyda s Willow Cove na 10nm taky presne nevime. Takze se da cekat, ze AMD na tom bude s Intelem technicky lepe a nebo v nejhorsim stejne po vetsinu roku. Kdy presne vydaji pristi rok AlderLake s Big+Little designem a bajnymi Golden cove jadry, neni jiste a celkem bych se nedivil, kdyb to proskocilo do 2022 pri tech zpozdenich, co Intel vsude ma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho ten jejich AlderLake s 8x core + 8x atom těžko překoná 16C zen3 (nebo už zen4 ?). Akorát bude (možná) míň topit (tomu nevěřím) a určitě (jak známe Intel) nebude levnější, max stejně drahý

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni rozjedou masivní kampaň "8 jader stačí všem". Stejně jako tomu bylo do nedávna s jejich preferencí 4jader, než uvedli alespoň vlastní 6/8 jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze Managori v Intelu radi vesele dal..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CPU je hudba vianočnych trhov a dostupnosť na buduci rok. GPU to je zase ina pesnička, Nvidia pripravuje rozuzlenie na druhy mesiac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napínavý jak malý trenky... pár facek přes plotýnku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za víkendový offtopic, ale chtěl bych radu od místních znalců. Letos chci pořídit ntb, jsem rozhodlý pro Ryzen 4600H, ale asi neumím hledat recenze. Vlastně se ve finále rozhoduje podle kvality šasi a váham mezi Lenovo Legion 5 a ASUS TUF Gaming. Nějaké rady, návrhy, doporučení prosím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci bohužel odmítají dávat AMD do čehokoliv, co má "rozumné" šasi. Takže dle mne je to jedno, i když možná DELL bude mít kvalitnější šasi, kdo ví - DELL G5 15 SE. Ale třeba se mýlím

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych šel buď do toho Dell G5 15 SE a nebo do toho Asusu TUF gaming.
Přičemž přímo na stránkách Dell jsou nějaké review na tu G5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus TUF. Doporucuje se ale vyvrtat par dodatecnych direk pro zlepesni chlazeni, na ktere asus zapomel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASUS TUF GAMING A15? A15 se vyvarujte. Asus to totálně zabil spodním víkem, který efektivně zabraňuje funkci ventilátorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle fixne prave par 'direk navic'. Na youtube jsou navody, pokud si nekdo nevystaci se selskym rozumem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi záleží na konkrétním modelu, co jsem slyšel, tak trable s přehříváním má TUF A15 s RTX 2060, na recenzi jsem měl model s 1650 Ti a bylo v to v pohodě. Lenovo Legion 5 s R5 4600H jsem tu měl taky a recenze bude během příštího týdne.

Ještě je docela zajímavý Zephyrus G15, ale ten není s R5 4600H, jen s R7 4800HS. Očekávám ještě MSI Bravo 15/17, ale tam to vypadá, že budou v šasi GF65, takže se bojím teplot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Mezigenerační rozdíl tak tentokrát stojí více-méně na IPC. 1,15 (IPC) × 1,04 (frekvence) = 1,2.
>Je tedy vcelku bezpečné tvrdit, že 20% výkonnostní posun je v podstatě jistota.

To je pomerne pesimistické, Zen ešte stále beží na glibc based programoch = havne v GNU/Linux s predhaswellovským kódom - teda neoptimálne. Ale Zen3 by mal prísť v čas, keď bude k dispozícii generovanie optimálneho kódu pre Zen, Zen+, Zen a Zen3

a nepotimálny kód spomaľuje výkon CPU aj o 50%(teda pridfanie optimalizácie zvýši výkon aj o 100%) - slide 7 s Woocrestom v teste 454 calculix
https://www.pgroup.com/lit/presentations/pgisc06.pdf

A len 5% s optimalizácie
1,15*1,04*1,05= 1,2558 teda 25,6% nároastu výkonu oproti testom Zen2 z dnes
pre 10%
1.3156 teda 31%
pre 20% z optimalizácie v knižniciach (všetky programy v jazyku C potrebujhú nejakú knižnicu pre jazyk C = napr. glibc, dietlibc, musl,... Ale plná glibc je najčajstešia)
1,4352 teda 43% nárast výkonu Zen3 s optimalizáciou oproti Zen2 bez optimilizácie (dnešný stva)

A na tejk optimalizácii sa robí..

AMD: Zen 3 přinese nárůst výkonu, jaký byste čekali od nové architektury
25. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/zen-3-prinese-narust-vykonu-na-urovni-nove-archit...

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

AMD Developers Looking At GNU C Library Platform Optimizations For Zen
Written by Michael Larabel in AMD on 25 March 2020

while AMD CPUs with Glibc are not even taking advantage of Haswell era CPU features, AMD developers are now looking at properly plumbing AMD Zen platform support into this important C library for Linux users.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Op...

AMD Working With GNU Developers To Provide More Robust Runtime Detection For Better Performance
on 4 May 2020 at 09:06 PM EDT.
Back in March we reported how AMD developers were looking at GNU C Library platform optimizations for Zen and in part could be leveraging some of the capabilities currently employed by Intel for Haswell and newer.

This would be a big win not only for AMD Zen but also current Zen 2 CPUs and future Zen 3 parts, etc in basically providing more reasonable optimized code-paths at run-time for prominent CPU instruction set extensions.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Op...

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=glibc-hwcaps-RFC

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

kam se na vás hrabe wikipedie :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pane Fedrek mohu vědět čím se živíte? Analytik? Knihovník? Archivář? Kronikář?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V rokoch 2004-2017 som bol výskumník a učiteľ v odbore IKT= UNIX paralelné a systémové programovanie. Z toho mi ostalo ozdrojovanie každej citovanej veci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

děláte to skvěle, moc se mi to líbí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co takhle nejakej clanek o apple silicon ? za 2 roky +50-60% vykonu na jadro, tomu se rika posun, a14 ma v geekbenchi skoro 1700 bodu na jadro :P

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„co takhle nejakej clanek o apple silicon ?“

Je možné se domluvit se šéfredaktorem, pokud bude alespoň trochu smysluplný, nevidím důvod, proč by ho nevydal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale apple je obskurní záležitost a skoro nikoho to tady nezajímá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna z jabcaku je A14 asi jedine, co stoji opravdu za zminku. Problem je v tom, ze nikdo nevi, jestli se ty chipy podivaji i do notebooku v dohledne dobe. Zatim to vypada na A12Z..coz je celkem tezka nuda, pokud se to nezmeni a ani A13 to nevytrhne. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zkopiruju ti co jsem psal vejs, btw pravdepodobne ano ani a14 nebude v macech, bude to +- stejny jadro ale nejspis jich bude vic a nekde budou nejspis i na vetsich taktech

musis taky trochu myslet, jednak a13 bude teprve vydanej, a12z uz bude dost levnej na vyrobu, taky je mnohem chytrejsi vyvojare primet optimalizovat pro slabsi HW aby vse na apple silicon behalo pak naprosto luxusne atd, je spousta duvodu proc je tam a12z

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja AMD verim ze Zen 3 bude:

-5nm
-ze IPC/vykonovy odstup od architektury Zen II bude na mete 25 - 35%
-frekvencne na tom lip nez se uvadi(+200MHz)

Proste sem si jako spokojeny zakaznik AMD jiz na dobre prekvapeni od ni zvykl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je krasne snit, ale byt blize realite taky neni na skodu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně by stačilo:
-5nm
-IPC odstup od zen2 na 15-25%
-frekvence +200-300MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud udelaji 15-20% vykonove na jadro/a (ne IPC) tak to bude vic nez slusne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by stacilo:
-0,9 nm
-ze IPC/vykonovy odstup od architektury Zen II bude na mete 225 - 335%
-frekvencne na tom lip nez se uvadi(+3GHz)
- kolem tech cipletu bude integrovano 64-128GB HBM2 ECC RAM.
- 16 jader v desktopu bude stacit.
- 12 ALU na jadro
- AVX8192 instrukce
- A neuskodila by ani integrovana NAVI xxxx s 200% vykonem proti GTX2080Ti (v RTX s 800% vykonem navic)
- TDP max 160 W

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě SMT4 prosím :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude nakonec těch ALU málo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel dneska asi zažije pořádný výprodej akcií, od včerejška už -14% a to ještě neotevřela burza...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by byl vtipný bundle, ke každému Zen 3 přibalit pár akcií Intelu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.