Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prý přesunula Zen 3 na 5nm proces. Indicie by byly, šlo by však o riziko

Podle zdrojů redakce DigiTimes vyústila spolupráce AMD s TSMC v přesun Zen 3 na 5nm proces. Je to možné? Reálné? Pravděpodobné? Zkusíme si shrnout pro i proti…

Situace by byla jednoduchá, pokud by se zprávou přišel nějaký jiný zdroj. Bylo by jednoduché nad ní mávnout rukou a přejít jí jako něčí zbožné přání. DigiTimes a jeho zdroje se ale většinou nemýlí. Neomylné samozřejmě nejsou, ale informace o nových procesech a produktech v posledních dvou letech spíše vycházely. Má tedy smysl se možností výroby Zen 3 na 5nm procesu TSMC přinejmenším pozastavit.

Zprávu z originálního znění na Twitteru přeložil uživatel RetiredEngineer. Tématu se týkají první odstavce, které informují o přesunu výroby Zen 3 na 5nm proces TSMC: Konkrétně má jít o „vylepšený 5nm proces“ v závorce označený jako „5nm+“. Masová výroba na něm má začít s předstihem oproti plánu již ve čtvrtém kvartálu 2020. Procesory má AMD ohlásit v září nebo říjnu, vydání má následovat na přelomu roku.

5nm+ proces neexistuje

Zde můžeme rovnou začít s opravou, protože nic jako 5nm+ proces TSMC neohlásila (existuje N5 a N5P). Může ale jít jen o drobný omyl a termínem „enhanced 5nm process“ mohla být myšlena varianta procesu určená pro výkonné čipy. Podobně jako 7nm proces (N7) existoval v základní verzi využívající 6T knihovny (na kterou najely mobilní čipy pro smartphony), kterou později doplnila varianta pro výkonné čipy využívající 7.5T knihovny.

První verze bývala označována také jako 7FF a druhá jako 7HPC. Obojí však byly varianty jedné základní verze procesu označované jako N7. Ona vylepšená verze 5nm procesu by pak byla logickou obdobou N7 se 7.5T knihovnami. Drobnou nesrovnalost v terminologii by však bylo možné přejít jako drobnou nesrovnalost v terminologii.

AMD pro Zen 3 slíbila 7nm proces

Začátkem března AMD vysvětlila, že když před lety v roadmapě u Zen 3 uvedla „7nm+“ proces, nemyslela tím tehdy konkrétně to, co nyní TSMC označuje jako 7nm+ proces (N7+, 7nm s EUV), ale obecně nějaký vylepšený 7nm proces.

V aktualizované roadmapě tehdy Zen 3 namalovala vysloveně se 7nm procesem. Pokud by tedy měl Zen 3 rovnou vzniknout na 5nm procesu, muselo by jít o změnu plánu, která přišla v posledních třech měsících (březen / duben / květen). Dlouhodobě se s tím nepočítalo.

TSMC přesvědčovala AMD k co nejčasnějšímu nasazení 5nm procesu

Již koncem loňského roku, když vyšlo najevo, že s přípravou 5nm výroby jde vše podle plánu, přesvědčovala TSMC AMD k co nejčasnějšímu nasazení tohoto procesu. To jsme zmiňovali znovu v dubnu, když prosákla informace, že TSMC připravuje pro AMD 5nm proces na míru. Je pravdou, že událostí kolem 5nm procesu TSMC ve vztahu k AMD bylo poměrně dost na to, aby se měly týkat rok a půl vzdálené budoucnosti, na druhou stranu samy o sobě nic nedokazují.

Časový harmonogram a výrobní kapacity

TSMC v dubnu zahájila velkokapacitní 5nm výrobu na základní verzi procesu. Předpokládá se, že zákazníkem, který ji zadal, bude Apple. Pokud velkokapacitní výroba na „vylepšeném 5nm procesu“ má začít ve čtvrtém kvartálu 2020, mohla by AMD již začátkem ledna na CES 2021 Zen 3 skutečně vydat? Tedy nabídnout dostupné procesory? Na realizaci výroby jsou potřeba alespoň tři měsíce. Pokud by byla spuštěna 1. října a TSMC by AMD ve všech ohledech vyšla vstříc (k čemuž má důvody, pokud tolik stála o časné nasazení 5nm procesu) a rovnou by přinejmenším první várku čipů i pouzdřila, aby se ušetřil čas, pak by lednová dostupnost možná byla. Je to ale extrémně náročné na dodržení všech termínů. Na druhou stranu je tu ještě jedna možnost. Datum oficiálního spuštění masové výroby by nemuselo být totožné s datem spuštění výroby Zen 3. TSMC obvykle rozlišuje mezi rizikovou výrobou, sériovou výrobou a masovou výrobou. Pro některé procesy jsou poslední dvě fáze totožné, pro jiné ne a masovou výrobou je míněna sériová výroba ve velkých objemech. Teoreticky by nemusel být problém vyrobení jedné várky určené k vydání již před oficiálním spuštěním masové výroby.

Nejde však jen o termíny z hlediska fází přípravy spuštění výroby. Důležitou roli hrají i výrobní kapacity. Je možné, aby TSMC měla na 5nm proces, který AMD měla začít využívat nejdříve v roce 2021, najednou volné takové výrobní kapacity, aby mohla pro AMD spustit ve čtvrtém kvartálu masovou výrobu? Jedna hypotetická možnost by tu byla. Druhým zákazníkem 5nm linek (po Applu) měla být společnost HiSilicon, tedy Huawei. Jenže víme, že Spojené státy se snaží situaci Huawei všemožně znepříjemnit a mají snahu regulovat, jakému zákazníkovi smí (a nebo nesmí) TSMC nabízet procesy využívající amerických technologií. V té souvislosti se objevovaly zvěsti, že Huawei 5nm proces TSMC nevyužije. Zatím není nic potvrzeno ani vyvráceno, ale dosud se neobjevily žádné informace o tom, že by Huawei měla 5nm výrobu u TSMC spustit. Pokud bychom předpokládali, že z těchto plánů skutečně sešlo, mohly se TSMC uvolnit linky, což ji mohlo motivovat k urychlení vývoje výkonné verze 5nm procesu a její nabídnutí AMD za výhodných podmínek, aby linky nestály.

Vývoj Zen 3

Tape-out Zen 3 (v podobě serverového procesoru Milan) měl proběhnout již na přelomu září a října 2019. Někdy po CES 2020 tedy AMD mohla mít 7nm vzorky. Proslýchalo, se že první vzorky Zen 3 zvládající o 200 MHz vyšší takty než zvládaly první vzorky Zen 2 a dále, že tyto první vzorky Zen 3 fungovaly bezproblémově krom SMT / HT. Pak by však bylo s podivem, proč by po opravě jediného zásadního problému nemohl být Zen 3 připraven k vydání v létě nebo na přelomu léta a podzimu. Lze samozřejmě spekulovat o tom, že se vyskytl další problém, který původně nebyl zjevný a který si vyžádal další čas na vyřešení. Jenže stejně tak bychom mohli spekulovat o tom, že onen půlrok navíc je ve skutečnosti čas využitý k přechodu na 5nm proces.

N7P->N5 by nebyl jen optický „die-shrink“

Začátkem března AMD naznačila, že 7nm Zen 3 nemusí využívat EUV verzi procesu (N7+). Kdyby ji měl využívat, asi by AMD nepotřebovala naznačovat, že nebude. Logicky tedy vyplynulo, že vznikne na pokročilejší verzi 7nm procesu bez EUV, která je značena jako N7P. Jenže z té nelze přejít na jakýkoli 5nm proces bez úpravy návrhu, neboť 5nm procesy jsou EUV a vyžadují odlišný návrh čipu. Půl roku nicméně může být doba dostačující na úpravu návrhu. Krom toho je možné a vcelku i pravděpodobné, že AMD připravila návrh Zen 3 jako pro N7+ (EUV), tak N7P (bez EUV). Návrh pro N7+ by teoreticky mělo být snadné převést na N5.

Rizika z pohledu AMD

K tato časnému nasazení 5nm procesu by nestačila jen vůle TSMC, prvořadý by byl souhlas AMD. Proti tomuto kroku by mohla být vysoká rizika a velmi těsný časový harmonogram potřebný pro realizaci všech potřebných kroků. Pro by mohla hrát motivace TSMC nabídnout AMD natolik výhodné podmínky, aby souhlasila a TSMC zaplnila linky po hypoteticky vypadnuvší Huawei.

AMD by mohly přesvědčit i další prvky. Na jedné straně riskantní krok by mohla vyvážit snížením rizik: První motivací je nová desktopová nabídka Intelu. Intel vydal, co uměl a je jasné, že nic dalšího do desktopu minimálně tři čtvrtě roku nepošle. AMD v tomto ohledu nemá co ztratit, Zen 2 se bude i nadále dobře prodávat. Zároveň je riziko eliminováno i faktem, že v případě nečekaného problému s 5nm výrobou by neměl být problém zařadit zpátečku a pustit do výroby hotový 7nm návrh. Jako eliminaci rizik s možným zpožděním by bylo možné vnímat i chystaný Ryzen 3000-refresh, Situace, ve které by AMD v důsledku zpoždění hypotetického 5nm Zen 3 neměla nic použitelného na trhu, nehrozí.

Rizika by tedy byla umírněna a naopak pokud by situace vyšla, dostala by AMD do nejlepší konkurenční pozice, ve které kdy byla. Nenabízela by oproti 14nm produktům Intelu vlastní 7nm, ale rovnou 5nm. Taková příležitost se už nikdy nemusí opakovat. Možnost posílení tržní pozice může být pro vedení společnosti velmi silným lákadlem.

Pravděpodobnost

Pokud jde o různé neoficiální zprávy a zvěsti, funguje s vysokou spolehlivostí jedno pravidlo: Pokud to z pohledu firmy, které se zpráva týký, zní příliš optimisticky, pak jde zpravidla o hoax. Takovou zprávu je potřeba rozebrat a probrat, nakolik jsou jednotlivé dílčí prvky, na nichž možnost realizace závisí, pravděpodobné, možné a uskutečnitelné. Jedním z klíčových kritérií je i fakt, zda k něčemu podobnému již historicky došlo (což prokazuje přinejmenším to, zda je podobná událost možná). Na jednu stranu lze říct, že urychlení nástupu na nový výrobní proces nemá prakticky žádný precedens. Kvůli výrobním procesům se tradičně odkládá, obvykle se však neurychluje. Na straně druhé tu máme překvapení, které se AMD podařilo s čipletovým návrhem Zen 2, který se dlouho dařilo tajit. Když se objevily první zvěsti, působily poměrně mimozemsky - zkrátka jako technologie, která se objeví možná za dva roky, tři roky nebo pět let. Přesto takový produkt šel na trh zhruba půl roku poté.

Po takové události lze jen těžko zprávy podobného charakteru smést ze stolu prostě jen proto, že to působí mimozemsky. Máme tady nějakou zprávu od DigiTimes, máme spoustu dílků skládačky, které lze složit tak, aby výsledný obraz korespondoval se zprávou DigiTimes, ale na druhou stranu je potřeba zachovat určitý odstup a připustit možnost, že dílky skládačky lze poskládat i jinak a výsledný obraz bude odlišný. Jinými slovy, potvrzení, že teoreticky by něco takového možné bylo, ještě není potvrzením, že to tak skutečně bude. Bude proto vhodnější nepodléhat předčasně pozitivním zvěstem, vést v patrnosti obě možnosti a sledovat další události.

Pokerface Lisy Su

Analytik společnosti Bernstein, Stacy Rasgon, se CEO AMD Lisy Su na situaci dotázal. Bohužel poněkud neobratně a ve svém dotazu namísto 5nm procesu v souvislosti se Zen 3 zmínil 5nm proces v souvislosti se Zen 4 (což už bylo dávno potvrzeno). Su tedy logicky reagovala na položený dotaz a tématu Zen 3 na 5 nanometrech se zcela vyhnula. Uvedla, že nástup nových výrobních procesů probíhá tak, že jako první se vyrábějí mobilní čipy a teprve poté nastupují výkonné procesory.

Lisa Su tedy neřekla v podstatě nic. Je ale úsměvné, kolik vzájemně si odporujících výkladů jejích slov se objevilo. Přestože bylo zjevné, že „mobilními čipy“ v kontextu situace míní ARM SoC pro telefony, objevily se názory, že „Lisa Su potvrdila že 5nm APU přijdou před 5nm procesory“. A stejně tak se objevily názory, že když Lisa Su nepopřela zvěsti o 5nm Zen 3, když k tomu měla prostor, je to potvrzení toho, že Zen 3 na 5nm se skutečně chystá. A naopak, také lze narazit na výklad, že když Zen 3 na 5nm nepotvrdila, tak tím tyto zprávy v podstatě dementovala. Ve skutečnosti však neřekla ani A, ani B, takže jakékoli závěry jsou jen snahou o hledání něčeho, co v jejím vyjádření není.

Zkušenost by velela neakceptovat příliš pozitivní zvěsti. Na druhou stranu argumenty pro jednoznačné odmítnutí této možnosti také v rukou nemáme. Nejrozumnější nejspíš bude považovat tuto možnost za méně pravděpodobnou, dokud se neobjeví další podrobnosti.

Tagy: 

Diskuse ke článku AMD prý přesunula Zen 3 na 5nm proces. Indicie by byly, šlo by však o riziko

Pondělí, 1 Červen 2020 - 10:41 | 6xALU Apple A13 | Ale ten ARM X1 běží na frekvenci 3 GHz a Ryzen na...
Pondělí, 1 Červen 2020 - 10:31 | 6xALU Apple A13 | Ale všiml sis, že že bavíme o IPC/PPC (ARM X1@...
Pondělí, 1 Červen 2020 - 03:13 | kolemjdouci | "Stejně je to k ničemu, protože ARM Cortex...
Pondělí, 1 Červen 2020 - 03:03 | kolemjdouci | ...tak jsem se na ty ARMy trochu podíval: https...
Neděle, 31 Květen 2020 - 19:07 | tombomino | ARM je nejlepsi a vsechny rozjede na kasi :) Mas...
Neděle, 31 Květen 2020 - 17:38 | 6xALU Apple A13 | Athlon XP 1700+ vývoj ceny: - uvedení 2001 ......
Neděle, 31 Květen 2020 - 17:19 | 6xALU Apple A13 | Realitu ignoruješ ty. 64-jádrový ARM Graviton2 je...
Neděle, 31 Květen 2020 - 14:15 | TOW | Jenže XP 1700+ nevyšel v 2002, ale v 2001. Takže...
Neděle, 31 Květen 2020 - 13:47 | tombomino | hmm.. a ty znas naklady, ktere ma AMD nebo Intel...
Neděle, 31 Květen 2020 - 13:34 | tombomino | "To by člověk neřekl že fandové AMD budou...

Zobrazit diskusi