Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Komentář: Bez nereferenčních Radeonů R9 290(X) prošvihla AMD předvánoční prodeje

Litecoin rig s Radeony 01
Celkem pravidelně se setkáváme se situací, kdy nějaká firma z IT světa předloží informaci, aby ji vzápětí dementovala. Zpravodajské zmatky se časem vysvětlí a vše je v pořádku. Někdy ale úsměvné situace vznikají i bez přičinění výrobce…

Že jsou alternativně chlazené modely ve skluzu za referenčními Radeony R9 290 / 290X, je vcelku známá informace. Zpravodajské servery bedlivě sledují, který výrobce přichází s jakým prohlášením a hledají, zda náhodou mezi řádky nevyčtou, kdy se tyto karty nakonec dostanou na trh. Prozatím to vypadá, že první Radeony R9 290 přijdou v prosinci, ale Radeony R9 290X už do Vánoc na pultech nebudou.

Předpokládat, že se nereferenční karty pod vánočním stromečkem většiny zájemců asi neobjeví, je tudíž korektní. Uvažovat dál a na základě recenzí kritizujících základní chladič vyvozovat, že prodeje nových Radeonů budou záviset na alternativních modelech, je také více-méně logické. Shrnout to a konstatovat, že bez nereferenčních modelů prošvihla AMD s Radeony R9 290 / 290X předvánoční prodeje, se proto může zdát v pořádku.

Radeon R9 290X rozborka hardware.fr
Referenční chladič Radeonu R9 290X

Právě tak asi uvažovala redakce serveru Softpedia, která přišla s právě takto nadepsaným článkem, kde vysvětluje, jak AMD promarnila jedinečnou sezónní příležitost, během níž jinak mohla prodat hromadu karet. Zatímco Softpedia připravovala článek, uživatelé se přetahovali o poslední dvěstědevadesátky na skladech, sháněli je pod rukou a přes známé, zahraniční e-shopy začaly zavádět limity na maximální odběry, rušily objednávky většího počtu karet a některé pro enormní poptávku navyšovaly ceny.

Co se stalo? Vlastně dohromady nic. Softpedia připravila článek (pro ni) tradičním postupem: na základě zpráv ostatních webů, z nichž sama vyvodila logický závěr. Zpravidla to funguje, v logicky fungujícím světe by to fungovalo, jenže reálně došlo na situaci, která není ani tak důsledkem logiky, jako spíš emocí: Uživatelé za vidinou zbohatnutí a bez ohledu na vysoká rizika lijí (deseti)tisíce dolarů do sestav a grafických karet na těžení virtuální měny Litecoin.

Investice se mohou zhodnotit, ale stejně tak se nemusejí ani vrátit, záruky de facto neexistují. Trochu to připomíná zlatou horečkou z konce 19. století, kdy se desetitisíce lidí vzdaly úspor a životních jistot, aby zkusily štěstí na Klondike a dalších oblastech Youkonu. Jistě, Litecoin mining není až tak riskantní, není kvůli němu třeba prodávat střechu nad hlavou nebo se vzdát jistoty v podobě zaměstnání. Přesto tu určitá paralela je.

Kdo si pořídí jednu-dvě grafiky, může nad riziky mávnout rukou - pokud situace nevyjde, jak si představoval, zůstává mu slušné herní PC, které pár let vydrží. Rig s dvaceti kartami už je ale znatelně riskantnější záležitost: Pokud by došlo na černé prognózy a onen často skloňovaný „domeček z karet“, bude rázem trh zaplavený bazarovými grafikami s minimální hodnotou.

Litecoin rig s Radeony 02
Litecoin rig se čtyřmi desítkami grafických karet

O kolik by hypotetické fiasko hodnotu hardwaru srazilo, se dá jen těžko usuzovat. Pokud se běžně použité grafiky s dobíhající zárukou prodávají za 50 % původní ceny, pak by se na zaplaveném trhu mohla cena pohybovat kolem třetiny jejich pořizovací hodnoty. Možná i méně. Výhledově totiž křemíkovou branži čeká přechod na 20 nanometrů, které by měly zase o něco snížit energetické nároky hardwaru. Koupí si na přelomu roku 2014/2015 majitel mainstreamové sestavy raději bazarový Radeon R9 290 s dobíhající zárukou za 4500 Kč, nebo 20nm novinku se srovnatelným výkonem, plnou zárukou a spotřebou o 100 W nižší za řekněme 5500 Kč? Zřejmě se přikloní k novějšímu hardwaru - nejen pro podporu nových technologií a plnou záruku, ale i proto, že novinka s menší spotřebou nevyžaduje upgrade zdroje, který by výhodu zdánlivě levnější použité karty vymazal. Kam až by to cenu bazarového hardwaru stlačilo, je proto otázkou.

Co říct závěrem. Softpedia přišla sice s logickou myšlenkou, ale nenapadlo jí ověřit si své závěry nahlédnutím do nabídky libovolného obchodu. Povedlo se jí tak drobné faux pas, o kterém ale po víkendu nebude nikdo vědět (není nic staršího než včerejší noviny :-). Litecoin mineři nadále nakupují - například CZC.cz už prodal většinu i oněch předražených Radeonů R9 290X od Asusu s plným Battlefieldem 4 za 18 tisíc a zahraniční obchody jsou rády, pokud se v jejich nabídce průběžně objevují alespoň dva dostupné modely. Zda se povede hodnotu veškerého hardwaru přetavit na Litecoiny, stále není (a do poslední chvíle ani nebude) jisté. Jisté je pouze to, že dříve či později bazary zaplaví někdejší high-endové Radeony…

Zdroje: 

Diskuse ke článku Komentář: Bez nereferenčních Radeonů R9 290(X) prošvihla AMD předvánoční prodeje

Úterý, 10 Prosinec 2013 - 12:08 | Razee | Fakta jsou prostá. Karet bylo dost a během krátké...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:33 | simik | Čili, AMD propásla možnost vydělal mnohem více...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:29 | simik | Ať je za vyprodáním cokoliv, znamená to jediné. A...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 10:31 | Anonym | no sak kdo myslis ze stoji za referendem ohledne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 10:28 | mike | Já mám taky takovou domněnku. Všechny Tahiti a...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 09:33 | Anonym | a jaky fakta? tvoje fakta? fakt je na internetu...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 16:00 | Razee | Nevím proč stále ignoruješ fakta a podsouváš zde...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 15:45 | Anonym | sak na vyprodanost jsem taky upozornoval, to ale...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 14:20 | Razee | Dobrá. Na Heuréce to není žebříček prodejnosti,...
Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 09:57 | Anonym | a to ze je mezi nejprodavanejsima i model který...

Zobrazit diskusi