Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD čelí soudnímu sporu ve věci neprodaných APU Llano

AMD Llano die
Kalifornský soud rozhodl, že AMD bude čelit obvinění z podvodu ve věci informování o výrobě APU Llano. Tehdejší akcionáři společnosti se domnívají, že jim AMD svým jednáním způsobila škodu.

Akcionáři AMD viní z toho, že o APU Llano mluvila jakožto o „nejpůsobivějším procesoru v historii“, čímž se údajně snažila navýšit hodnotu svých akcií. Společnost původně plánovala Llano uvést ve čtvrtém kvartálu v roce 2010. Nakonec byl termín z důvodu potíží s výrobou posunutý na rok 2011. Na konferenci, která probíhala v dubnu zmíněného roku, prohlásil tehdejší finanční ředitel Thomas Seifert, že potíže s výrobou již byly vyřešené a v plánu je vydání během druhého kvartálu.

Žalující strana se snaží prokázat, že toto tvrzení nebylo pravdivé, protože dostupnost APU byla omezená a AMD jej dodávala přednostně výrobcům sestav. Když byly koncem roku 2011 objemy výroby zvýšené, opadl o Llano zájem a AMD o rok později musela odepsat skladové zásoby v hodnotě $100 milionů.

AMD Fusion APU (Zacate)

Je zjevné, že akcionářům jde o propad hodnoty akcií, který následoval po zmíněném odpisu (cena akcií klesla o 17 % poté, co společnost oznámila, že v důsledku odpisu $100 milionů dochází k poklesu marží o 31 %). Tento scénář není v branži nijak neobvyklý - sám o sobě není nijak postižitelný. Žalující strana chce ale prokázat, že ji AMD nepravdivě informovala o výrobě čipu, aby zabránila poklesu ceny akcií, což už nelegální je.


APU Llano skutečně zpočátku mělo potíže, kvůli kterým byla výroba odložena. Ty ale přes mnohé zvěsti nespočívaly v nízké výtěžnosti 32nm SOI procesu GlobalFoundries (ta na něm vyráběla i mnohem větší a výše taktovaný procesor Bulldozer, který potíže s výtěžností neměl). Skutečný problém tkvěl podle zdrojů z branže v architektuře procesorové části - K10 vycházející z K8 - která byla už notně fousatá, nepočítala s tak „malým“ výrobním procesem a nedokázala na něm bez dodatečných úprav (které musely být rozsáhlejší, než se počítalo) dobře fungovat. AMD musela tyto problémy vyřešit, což vedlo k odkladu vydání.

Co se týká omezené dostupnosti v létě 2011, bude muset žalující strana prokázat, že za nimi skutečně stály problémy s výrobou (které podle ní AMD zatajila) a nikoli podcenění poptávky a objemu objednávek u GlobalFoundries. Llano byl ve své době výhodný produkt, který stál méně než kombinace samostatného procesoru a samostatné grafické karty stejného výkonu. Po nízkém tržním úspěchu druhé generace Phenomů se společnost mohla držet s objednávkami při zemi a navýšit je teprve po zájmu ze strany zákazníků. Ostatně ani tento scénář by nebyl ojedinělý, známe ho z přelomu roku 2013/2014, kdy nečekaně stoupla poptávka po Radeonech řad R9 280 a 290 (Litecoin mánie). AMD v reakci na to zvýšila objednávky, ale v okamžiku, kdy byla výroba čipů a na nich postavených karet hotová, již poptávka opadla, strmě stoupl počet těchto karet v bazarech, jejich cena klesla a společnost měla problém udat nově vyrobené karty.

Na akcionářích nyní bude předložit důkazy potvrzující, že za problematickou dostupností v létě 2011 stály potíže s výrobou a že je o těchto potížích AMD záměrně neinformovala. Žaloba je připravovaná od roku 2013; ke zveřejnění bližších informací došlo poprvé v lednu 2014 a nyní soud potvrdil zahájení procesu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD čelí soudnímu sporu ve věci neprodaných APU Llano

Pátek, 10 Duben 2015 - 10:32 | gadge | Vždy, keď je nejaká investícia, predikujem...
Čtvrtek, 9 Duben 2015 - 11:56 | DRK | Můžeme být rádí za "regulovaný"...
Středa, 8 Duben 2015 - 18:57 | HKMaly | No, zacatek te cesty je pomerne proslapany, ale...
Středa, 8 Duben 2015 - 07:56 | Shal | Všichni víme jak dobře fungovala trnitá cesta...
Úterý, 7 Duben 2015 - 17:55 | HKMaly | Neboj, prumernemu delnikovi stoupne managovani do...
Úterý, 7 Duben 2015 - 15:12 | Mirda Červíček | Je to smutné vidět kam může management zahnat...
Úterý, 7 Duben 2015 - 12:22 | petr22 | Ze Samsung jedna o koupi AMD uz vime dva mesice....
Úterý, 7 Duben 2015 - 12:04 | Anonym | Cekam jiz jen na zpravy ze Apple nebo Samsung...

Zobrazit diskusi