Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD ukázala Vega Nano od PowerColoru, vydání není jisté

Nedávné informace o práci Sapphiru na Vega Nano zřejmě měly něco do sebe, neboť na kartě pracuje i PowerColor, který neměl problém kartu veřejně ukázat…

Vlastně to bylo malinko složitější. Na německém uvedení Ryzenu 2000 v Mnichově ukázala AMD Radeon RX Vega Nano v provedení od PowerColoru, který vzorek k této příležitosti poskytl. Ke zveřejnění snímků došlo až po skončení NDA, které se na akci vztahovala.

PowerColor (podle zástupce německého webu PCGamesHardware, který byl na akci přítomný) dosud není pevně rozhodnutý, zda kartu vydá a situaci zvažuje. Lze proto předpokládat, že předvedením karty chce vyvolat reakci médií a uživatelů, která mu naznačí, zda a jaký zájem by o takový produkt byl. To ovšem do podstatné míry nezávisí pouze na architektuře a rozměrech karty, ale také na ceně a výkonu, které jsou zatím neznámé.

Od Radeonu RX Vega Nano se očekává použití plně aktivních GPU Vega 10 s 4096 stream-procesory, 64 ROP, 2048bit sběrnicí a 8 GB HBM2. Kombinace výběrových GPU a nižších taktů by měla dostat energetickou efektivitu na úroveň, při které bude pouzdro s GPU a pamětmi omezeno na TGP 150 wattů, takže by TDP (celé karty včetně napájecích obvodů a chladiče) mohlo být mezi 175-185 watty.

Aktuální výkonnostní přehled vyšší třídy grafických karet podle ComputerBase

Při těchto parametrech by bylo reálné očekávat výkon zhruba 5 % pod úrovní Radeonu RX Vega 56. V případě, že by oproti loňským plánům bylo sníženo TGP natolik, aby se i TDP vešlo do 150 wattů, by byl výkon spíše 10-12 % pod Radeonem RX Vega 56. To ale berte jen jako odhad ilustrující, jakou výkonnostní příčku může takový produkt atakovat.

Osobně se domnívám, že vydání Radeonu RX Vega Nano smysl má, ale mělo (by) k němu dojít co nejdříve, pokud možno už březnu. V okamžiku, kde se dostane na trh 12nm generace mainstreamu Nvidie, začnou výrobci pracovat na mini-ITX kartách na ní postavených a poptávka po Nanu začne klesat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD ukázala Vega Nano od PowerColoru, vydání není jisté

Pondělí, 23 Duben 2018 - 16:40 | del42sa | po funuse je už teď
Pondělí, 23 Duben 2018 - 11:24 | Waffer47 | Kym to vydaji pride NVIDIA s Turignem a bude jiz...
Pondělí, 23 Duben 2018 - 09:47 | no-X | Právě proto je „by“ v závorce ;-)
Pondělí, 23 Duben 2018 - 08:17 | Jaroslav Crha | v březnu 2019
Pondělí, 23 Duben 2018 - 07:56 | Pety | V březnu už to nestihnou, končí duben... :-)

Zobrazit diskusi