Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravujeme záložní zdroj: APC Back-UPS RS 800 VA

Apc Br 800 I Origo
Po enterprise Symmetře, nejlevnějších prodlužovačkách a středních Smart-UPS se podíváme i na nižší střední třídu, záložní zdroje Back-UPS RS, konkrétně 800VA model. Jedná se o poměrně běžnou plastovou cihličku se dvěma akumulátory a bez přídavného chlazení.

Kapitoly článků

2.  Rozborka a oprava

Jak již bylo uvedeno, tělo sestává ze dvou bakelitových půlek, které drží pohromadě čelo a zadek. Nejednodušší je po vyjmutí akumulátorů obvykle začít odzadu, kde jsou čtyři šroubky v rozích, pak jde panel s konektory částečně sejmout.

Vzadu

S přední částí je to horší, ta je zacvakána poměrně houževnatými zuby po stranách a nahoře. Doporučuji si vzít tenčí šroubovák, ať se dostanete dovnitř, a pak nějaký kanón na hrubší páčení. Nakonec by se mělo povést, desku se spínači a diodami je nejlepší z předního dílu vyjmout. Obě poloviny pak ještě drží u sebe dva šrouby.

Srouby

Po odklopení obou polovin a odpojení fastonů konektoru s akumulátory je možné si celou UPS prohlédnout. Logická část je nápadně podobná CyberFortům II a Smart-UPS, jak jsem již ostatně zmiňoval, problémem je upečení malých kondenzátorů typů šmejd de la šmejd, v tomto případě SMD provedení. Obvykle jsou KO kolem mikroprocesoru a jeho napájení, na snímku je už vidět i zabarvení kvůli přehřívání SMD tranzistoru. Měním většinou rovnou všechny. Všechny fastony jsou popsané, není problém je odpojit a desku vyjmout. Bývá pouze zacvakaná pod zuby, k jejímu vyjmutí pomáhá celý plastový díl násilím prohnout, získáte navíc nějaké vůle aby deska šla vytáhnout zpod zobáčků.

Shora 58

K odpájení SMD kondenzátorů to chce krapet gryf, protože postupné odpajování a páčení moc nefunguje: při nahýbání kondenzátoru nejsou vůle dostatečné a většinou utrhnete druhou cestu. Ideální jsou tak dvě páječky, hodně tavidla a zahřívat obě elektrody naráz pokud možno tak, aby za několik sekund bylo možné kondenzátor odpájet z obou stran. Případně použít horkovzduch, ale to trochu trvá. Fungují dvě transformátorové páječky i mikropáječka s trafačkou. Kvůli rozměrům kondenzátory většinou nahýbám aby ležely, lépe se pak také pájí, můžete elektrody pájet ze strany, když jsou ohnuté pod kondenzátor, nejde to moc dobře. Místo dvou 10μF paralelně vzadu u švábu pro sériovou komunikaci dávám většinou jeden 22μF.

Poo 27

V naprosté většině případů je pak již vše v pořádku, nicméně v posledních dvou nastaly komplikace i po výměně kondenzátorů. UPS normálně fungovala do okamžiku, kdy ji spínačem vypnete, pak po pár sekundách začala blikat jak vánoční stromeček. Mimo špatné kondenzátory mohlo dojít k poškození nějakých dalších prvků či přímo mikroprocesoru, ale zdá se, že to vyloženě ničemu nevadí: běžně UPS stejně běží pořád (tam funguje zcela normálně) a když už je třeba ji vypnout, tak se pak ještě musí vytáhnout akumulátory, protože logické obvody jsou z nich stále napájeny (proto nesmíte žádné UPS nikdy dlouhodobě uchovávat odpojené od sítě se zapojenými akumulátory) a tím blikáním by se vybily za chvilku. Pak chcípne a příště jde zase normálně zapnout a běží dál (alespoň tedy nemám hlášeno nic jiného).

Apc Br 800 I 40 W

Tyto UPS jinak nejsou žádný zázrak, ale pro běžné kancelářské použití stačí, zejména ke zdrojům s pasivní korekcí účiníku (či jen síťovým prvkům atd.). Nejsou příliš vhodné k aktivním PFC a také do lokalit s příliš problémovou sítí, protože mají jen jednu odbočku na transformátoru (nejspíše na podpětí a přepětí se pak koriguje tranzistory, už dle značení vodičů nulák, střed a vrch), ty jsou tak oproti např. transformátorům u Smart-UPS podstatně menší. Zvládnou tedy omezenější korekci síťového napětí a u horších průběhů častěji přepínají na akumulátory. Navíc chlazení v plastovém těle nic moc. Ovšem CyberForty II jsou kompletně off-line, tam žádné korekce sítě nečekejte a pokud jsou v horším prostředí, všechno tahají v případě překročení tolerancí přes akumulátor, tudíž i ten pak odpálí mnohem dříve.

Zatím jsem se u Back-UPS RS 800 VA ale nesetkal s odpálenými výkonovými tranzistory, to trápí spíše RS 1000/1500 VA (kde zase tak moc neodchází kondenzátory, je jich tam i méně). Oproti kdejakým těm čínským šuntům s papírovými 800 VA a jedním akumulátorem je ovšem nutno dodat, že Back-UPS RS díky napájení dvěma akumulátory zvládnout dodat udávaný výkon a hlavně to vydrží nějakou rozumnou dobu. S jedním akumulátorem ze kterého taháte přes 40 A většina těch ostatních vydrží tak 10-30 sekund (pokud vůbec zvládnou nominální výkon!), za což nestihnete počítač vypnout ani omylem. Ty jsem onehdá dostal dvě dokonce se zkrouceným bakelitem pod transformátorem, to jen k těm jejich výkonům a chlazení. APC je sice dnes šunt, oproti tomu, co to bývalo ještě před 10 lety, ale většina těch levnějších hrůz je ještě mnohem horší.

Kapitoly článků
2.  Rozborka a oprava

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Opravujeme záložní zdroj: APC Back-UPS RS 800 VA

Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 17:19 | sakraforte | Mne sa dostali do ruky 2 ks týchto UPS....
Středa, 4 Březen 2015 - 18:08 | ag77 | konkretne s eatnem Powerware 9130 3000 mam...
Středa, 4 Březen 2015 - 01:02 | JVc | Diky Behemotovym merenim mam jasno a zalezi co...
Středa, 4 Březen 2015 - 00:59 | JVc | "Nejobyčejnější kondenzátory s vysokým ESR...
Úterý, 3 Březen 2015 - 18:58 | Matess | ja kupuju ted eaton... ale lacine modely ne. Jsou...
Úterý, 3 Březen 2015 - 18:35 | burner | Tak by ma zaujimalo aka lacna UPS sa oplati v...
Úterý, 3 Březen 2015 - 16:04 | Behemot | Dávají tam nejhorší z nejhorších, parametricky....
Úterý, 3 Březen 2015 - 15:36 | Jirka1 | Ovšem kurvítko to svou funkcí je. Nejde o to, že...
Úterý, 3 Březen 2015 - 14:20 | plosnakycz | Osazovaci stroj pracuje rychleji a levneji, nez...
Úterý, 3 Březen 2015 - 13:08 | JVc | Pred par dny jsem tu stejnou taky zprovoznoval,...

Zobrazit diskusi