Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple bude stát zpomalování iPhonů dalších $3,4 milionu

Kauza, která se táhne od roku 2017, stále nedosáhla konce. Za zpomalení iPhonů 6/6S/7 po aktualizaci iOS zaplatí Apple další miliony dolarů…

Kauza odstartovala koncem roku 2017, kdy si uživatelé iPhone 6, iPhone 6S a iPhone 7 začali všímat, že jim po aktualizaci operačního systému (iOS) klesl výkon až o 60 %. Jinými slovy výkon, který znali z doby nákupu a z recenzí byl až 2,5× vyšší než ten, kterým jim zbyl po aktualizaci OS. Apple byl zprvu podezříván, že se tímto zpomalením snaží zvýšit motivaci uživatelů k upgradu a podpořit prodeje tehdy nového iPhone X. Jádro problému ale patrně spočívalo v hardwarovém problému, kdy bezpečností obvody začaly po určité míře opotřebení baterie vyhodnocovat zvýšené riziko přehřátí nebo exploze, takže zařízení vypínaly (nešlo o dřívější vybití v důsledku opotřebení stárnoucí baterie; k zásahu bezpečnostních obvodů docházelo i krátce po nabití baterie). Apple tuto chybu návrhu (která nebyla přítomna na starších a novějších modelech než iPhone 6/6S/7) řešil omezením okamžité spotřeby, kterého dosáhl drastickým snížením výkonu SoC.

To vedlo k sérii soudů, jež sice Apple prohrál, ovšem při výši pokut a výši odškodného šlo pořád o řádově levnější variantu než by stála výměna baterií u všech vadných iPhonů. Čistě pro ilustraci: v USA musel Apple vyplatit částku $500 milionů, která odpovídá odškodnění 20 milionů uživatelů částkou $25 na uživatele. Jinde na světě už podobně vysokou sumu Apple nevyplatit. Přitom pouze telefonů iPhone 6 se prodalo 220 milionů (11× více, než kolik uživatelů Apple v USA odškodnil) a uživatele stála placená výměna baterie u Applu $29. I když uživatel vyhrál soud, stále mu to nepokrylo ani výměnu baterie (připlácel $4). Naproti tomu kdyby se Apple nesoudil a u všech prodaných iPhone 6 zdarma vyměnil baterii, stálo by ho to $6,38 miliardy, tedy o $5,88 miliardy více než prohraný soud. Nakonec faktem zůstává, že tato kauza zvýšila zájem o placenou výměnu baterie v servisech Applu na desetinásobek, takže je otázkou, zda na pozáručních servisech nakonec společnost nevydělala víc než ji stálo odškodné po prohraném soudu.

Faktem zůstává, že v USA šlo o $500 milionů, EU musel Apple zaplatit pokutu €25 milionů a nyní se k těmto částkám ještě připočítává odškodné, které zákazníci vysoudili v Chile a které dosahuje v přepočtu $3,4 milionu. Vše jsou to pro běžného člověk velmi vysoké částky, ovšem pro Apple (jehož roční příjmy se pohybují v řádu stovek miliard (miliard, nikoli milionů) ročně a který si na kauze ještě vydělal pozáručními opravami) jde o drobné. Zmíněná částka vyplacená v Chile odpovídá 0,001 % ročních příjmů Applu, což je jako pokuta 516 Kč pro Čecha, jehož roční příjem dosahuje mediánu pro ČR (12× 32 870 Kč).

Diskuse ke článku Apple bude stát zpomalování iPhonů dalších $3,4 milionu

Čtvrtek, 15 Duben 2021 - 12:41 | JirkaK | "jehož roční příjmy se pohybují v řádu...

Zobrazit diskusi