Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple si pantentoval unikátní skleněnou klávesnici

Nový patent by mohl vyřešit současné problémy s poruchovostí MacBook klávesnic...

Společnost čelila vlně kritiky po uvedení “butterfly keyboard” pro MacBook a MacBook Pro. Miniaturizovaný mechanismus klávesnice se ukázal být více náchylným k poruchám, jakmile se prach či jiná drobná nečistota dostala do vnitřku klávesnice. Zatímco Apple odpověděl implementací nové membrány v nejnovějších iteracích svých počítačů, lepší a originální řešení už je možná na cestě – kompletní nahrazení původního starého klávesnicového formátu.

Nový patent představuje speciální typ klávesnice, tzv. proměnný skleněný panel. Skládá se z několika vrstev skla, s proměnným prvkem v horní vrstvě a dotekovou vrstvou hned pod ní. Nákresky patentu ukazují, že první skleněná vrstva umožňuje být proměněna jak v klávesnici s odezvou na dotek, tak třeba na běžný touchscreen. Klávesy se dále mají měnit dle toho, k čemu jsou zrovna používány. Rovněž je představeno několik dalších variant mechanismů, které mohou být vyžity ve spolupráci s horní skleněnou vrstvou (více zde).

Zda se daný patent dočká své zhmotněné podoby v komerčním využití, se v současnosti nedá říci, jak už to u Apple patentů (a všeobecně všech patentů) bývá. Ovšem vzhledem k připravovaným technologiím, typu skládacích displejů či potřebě Applu přijít s novou “šíleností” či skutečnou inovací, dává tušit, že s něčím podobným se dříve či později nejspíše setkáme. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple si pantentoval unikátní skleněnou klávesnici

Úterý, 5 Únor 2019 - 18:07 | Noxik | Neni to zbytecne pevny material pro pouhou...
Úterý, 5 Únor 2019 - 11:33 | VŠK | Takže kromě iPhonů teď půjde i macbook rozbít z...

Zobrazit diskusi