Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Architektura AMD64 - nevýhody

AMD64 logo
Po velkém zpoždění AMD konečně oficiálně představilo Athlony 64. I my jsme měli štěstí a dostal se nám ještě před uvedením jeden Athlon 64 FX-51 do rukou. Samozřejmě jsme ho otestovali jak jen nám čas dovolil a zjistili jsme několik velmi zajímavých věcí, o kterých se nikde moc nedočtete. A proč to? Protože jsme u nás asi zatím jediní, kdo uveřejňuje nějaké zkušenosti s prací se 64bitovými Windows XP pro AMD64 platformu!

Kapitoly článků

Možná jste už z toho, jak byl napsán předchozí odstavec poznali, že tu bude nějaký ten zádrhel. Ano, opravdu tu je a i sama AMD ho přiznává: „Pro 64bitový operační systém budete muset mít i 64bitové ovladače.“ Tento zádrhel je však mnohem větší, než na první pohled vypadá. Ano, asi nebude málo výrobců hardwaru, kteří budou mít problém vůbec takové ovladače nabídnout, ale to momentálně nemám na mysli. Mám na mysli problém s některými aplikacemi.

Když jsem dostal do rukou Athlon 64 i s betaverzí 64bitových Windows XP, chtěl jsem standardním způsobem nainstalovat testy, kterými bych se mohl podívat na zoubek tomuto systému. To znamená, že mám na disku ISO image zmíněných testů a ty si zpřístupním pomocí nějakého programu, který ve Windows tvoří virtuální CD-ROM mechaniku. Tuto metodu jsem zvolil proto, že je to suveréně nejrychlejší možnost, jak příslušné testy do počítače dostat a také nemusím pokaždé hledat potřebná CD pro instalaci.

Jenomže, při pokusu o instalaci Daemon Tools, které na tyto účely používám, jsem se dozvěděl, že prostě nejdou nainstalovat. Došlo mi proč: Daemon Tools (a všechny podobné programy) si do Windows instalují vlastní ovladače, které způsobí, že se objeví virtuální CD-ROM či DVD-ROM mechanika. Jenomže tyto ovladače jsou samozřejmě 32bitové, takže v 64bitových Windows nejdou nainstalovat!

Už v této chvíli jsem si začal uvědomovat další důsledky, které jsem si chtěl hned ověřit. Rozhodl jsem se tedy, že zkusím nejprve v těchto 64bitových Windows XP vypálit nějaký ze zmíněných ISO image na CD-RW a z něj potom provést instalaci. Jenže co čert nechtěl, nepodařilo se mi rozchodit žádný vypalovací program. Ano, čtete dobře, pod 64bitovými Windows XP zatím nefunguje žádný více používaný vypalovací program. A proč to? Drtivá většina vypalovacích programů totiž dnes funguje přes rozhraní ASPI. Toto rozhraní se však do Windows instaluje jako ovladač a to buď v podobě například nějakého univerzálního ASPI (například od Adaptecu), nebo v podobě proprietárního, které využívá jen nějaký konkrétní program.

Univerzální ASPI od Adaptecu pro 64bitové Windows XP zatím není k dispozici (i když zde jsem optimistický a myslím si, že nedlouho po uvedení ostré verze těchto Windows se objeví i patřičně upravené ASPI od Adaptecu) a proprietární jsou pouze pro 32bitové platformy. Univerzální dokáže využívat například CDRWIN, nebo Exact Audio Copy a vlastní mají například DiscJuggler, CloneCD, Nero Burning Rom, Easy CD Creator a WinOnCD. Až na Exact Audio Copy tedy žádný z těchto programů nebyl schopen pracovat s CD mechanikou a dokonce po instalaci programů s vlastním ASPI prostě zmizely veškeré CD a DVD mechaniky v systému. Naštěstí po odinstalaci se znovu objevily.

V předchozím odstavci jsem zmínil, že Exact Audio Copy bylo chopno pracovat s CD. To je pravda, protože EAC má možnost práce s nativním rozhraním Windows (NT, 2000 a XP) a nemusí se spoléhat na ASPI. Bylo tedy možné s tímto programem nagrabovat nějaká audio CD na disk, ale vypálení se už nepovedlo. To může být způsobené tím, že EAC možná pro vypalování už potřebuje ASPI, nebo prostě jen není s použitou vypalovačkou kompatibilní (to se mu při vypalování stává celkem často).

Nastavení rozhraní EAC

Pokud si říkáte, že problémy s prací s CD/DVD mechanikami není až tak závažný, tak vás musím zklamat, potřeba ovladačů se týká i dalších programů. Při zkoušení jsem si ještě vzpomněl, že existují aplikace, které si nainstalují ovladač tiskárny a vy potom tisknete do tohoto ovladače a tím používáte daný program. Typickým příkladem jsou různé virtuální tiskrárny, které na výstupu tvoří PDF soubory (tuším, že například u Adobe Acrobatu je také použito toto řešení), nebo programy vylepšující možnosti tiskáren, jako například FinePrint (umí např. zařídit vytisknutí více stránek na jednu). Ty tedy také bude muset výrobce vydat i v 64bitové verzi, jinak nebudete moci takový program použít.

Aplikací, které by si nějaký ovladač potřebovaly ke své práci nainstalovat, však není až tak příliš mnoho, i když jde o nezanedbatelnou část. Jak velkou, to si netroufnu odhadnout, ale zkusil jsem například ještě i zvukové DirectX pluginy, které používají profesionálové zabývající se audiem a ty naštěstí bez problémů fungovaly.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Athlon 64 3200+, FX-51 a naše zkušenosti s 64bitovými Windows XP

Neděle, 8 Srpen 2004 - 00:20 | Anonym | a co tak linux, chlapci...   ...
Středa, 24 Březen 2004 - 15:39 | Anonym | ou shit

Zobrazit diskusi