Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Arctic Cooling Fusion 550

Arctic Cooling Fusion 550
Protože se vám náš nedávný srovnávací test zdrojů PC Power&Cooling Silencer 750W CrossFire a Corsair TX750W líbil, podíváme se dnes na další zajímavý zdroj. Náhoda tomu chtěla, že se mi do rukou dostal asi rok starý zdroj Fusion 550 od společnosti Arctic Cooling, který je nejlevnějším z řady Fusion 550 od této společnosti. Arctic Cooling budete nejspíše znát především coby výrobce větráků pro všechno možné s PC související (procesory, grafiky, ale i šasi PC skříní) včetně příslušných teplovodivých past, tato firma však dělá též zdroje a vůbec to nejsou žádná béčka, přitom cena je velmi příznivá. V nabídce firmy jsou tři Fusiony řady 550 (všechno jsou to tedy 550W zdroje), podle specifikace jsou všechny prakticky stejné, u nás lze sehnat jen 550 a 550R, který má navíc několik konektorů, jinak je úplně stejný. Ten levnější, na který se v dnešním rychlotestu podíváme, se dá koupit za necelých 1 200 Kč, což je na 80Plus 550W zdroj cena, která zaujme nejednoho zájemce.

Kapitoly článků

Arctic Cooling Fusion 550: Větrák

Zdroje Arctic Cooling Fusion jsou vskutku pozoruhodné ne tak docela tradiční konstrukce. Netradiční je především větrák zvenčí v části „uvnitř“ PC, který vlastně netahá vzduch ven, jak tomu bývá zvykem, ale tlačí jej z druhé strany dovnitř, přitom stále zachovává směr vzduch ven z PC. Hloubka v počítači je 16 cm včetně větráku přesahujícího o 2,5 cm. Větrák Arctic Cooling F8 Pro je uchycen Arctic Cooling patentovaným gumovým držákem zabraňujícím přenosu vibrací, takže se dá stručně hovořit o Hi-Fi větrání, navíc jsou jeho otáčky řízeny od 700 do 2 000 za minutu, jenže maxima se v našich podmínkách nepodařilo dosáhnout, zdroj vál za každých okolností lehký neslyšitelný vánek, nejspíše právě na 700 ot./min. Graf Fusion 550 v materiálech Arctic Cooling říká, že otáčky se začnou lehce zvyšovat někde za 60% hranicí celkového zatížení. Toho se nepodařilo s touto sestavou dosáhnout. Otáčky by měly být v polovině rozsahu odhadem kolem 80% zatížení, takže bychom se museli fakt snažit, abychom ze zdroje vyloudili nějaký zvuk.

Arctic Cooling Fusion 550: Zadní mřížka

Pozoruhodné je také provedení „vnější“ stěny (z pohledu umístění v PC skříni). Vypadá, jako kdyby ji někdo promáčkl směrem ven.

Arctic Cooling Fusion 550: Vnitřek v zadní části

Je to „design“ i záměr zároveň, protože uvnitř zdroje moc místa není, i když je větrák venku. Pozoruhodná je také mřížka s poměrně velkými otvory, nejspíše aby se hned tak nezanesly.

Arctic Cooling Fusion 550: Vnitřek

Vyloženě zajímavé je to uvnitř. Z plastu je vytvořeno nasměrování vzduchu patřičnými místy, k některým pasivům jakoby naopak vzduch neměl jít vůbec. Dlužno říci, že se zdroj i se svým nízkootáčkovým větráním nějak zvlášť nezahřívá, bývají zdroje značně teplejší (teplý je, ale ne moc).

Arctic Cooling Fusion 550: Vnitřní směrování vzduchu plasty

Další ne úplně běžnou záležitostí je vyvedení dvou konektorů pro dva přídavné větráky, typicky coby součást PC skříně (vpředu, vzadu, na boku, kde je libo). Ty jsou napojeny na stejné vodiče jako větrák zdroje, takže jsou řízeny stejným způsobem. Firma akorát říká, abyste si dali pozor, aby každý z obou přídavných větráků neměl odběr přes 0,3 A při 12 V. Na skříni jako celku se občas hodí proud vzduchu usměrnit a zapojením dalšího větráku říci, odkud bude třeba nasáván a přes co bude proudit.

Arctic Cooling Fusion 550: Kabely pro zapojení dalších dvou větráků

Jestli se tomuto zdroji něco často vytýká, je to délka kabelů. Krajně nevhodné pro Big towery a všechny počítače, kde má zdroj daleko ke komponentám. Arctic Cooling to zdůvodňuje snahou minimalizovat odpor, proto přímo ve svých materiálech uvádí, že jsou kabely zkráceny na „nezbytné minimum“. Někdy se může stát, že je to méně, než potřebujete. Pak je to samozřejmě problém. Firma také uvádí jako přednost neodpojitelnost všech kabelů v rámci minimalizace přechodového odporu, což potvrzuje i studie PC Power & Cooling o osmi mýtech o počítačových zdrojích.

Arctic Cooling Fusion 550: Relativně chudá a krátká kabeláž

Proti tomu se rozhodně nedá nic namítat, navíc v kombinaci s takto krátkými kabely není problém ty nevyužité nějak zmuchlat. Konec konců ono jich zase tolik není, což je další nezřídka kritizovaná vlastnost, někomu se zkrátka může 2×PCIe (6+8pin), 4×SATA a 3×Molex (+1×FDD) málo, ale když se to tak vezme, je to tak akorát pro nějaký „mírně nadprůměrný“ počítač, kde nepočítáte s více než jednou klidně i výkonnou grafikou (kromě těch nejvýkonnějších, které striktně vyžadují dva 8pinové kabely, případně i víc).

Corsair TX750W a PC P&C Silencer 750W CrossFire jsme si představili minule, takže je dnes s dovolením vynecháme. Snad jen dodejme, že Arctic Cooling Fusion 550 je ještě tišší než PC P&C Silencer, zejména proto, že Fusion má větrák uvnitř a také jej točí podstatně nižšími otáčkami a netlačí tudíž tak velké množství vzduchu.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: rychlý pohled na zdroj Arctic Cooling Fusion 550

Pátek, 6 Únor 2015 - 12:29 | RBMK | Sice je tento článek starý, ale protože se zdroj...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 03:32 | Anonym | To MadMaxII: A co shoda podmětu s přísudkem? A...
Čtvrtek, 20 Srpen 2009 - 10:17 | Anonym | re: hihihi Ano opravdu som mal pískajúci Seasonic...
Čtvrtek, 20 Srpen 2009 - 10:07 | Anonym | >> MadMaxII: dej si praci a koukni...
Čtvrtek, 20 Srpen 2009 - 09:39 | Mad MaxII | >> nereg: Nemyslim si ze...
Čtvrtek, 20 Srpen 2009 - 09:32 | Anonym | >> Jozef: opravdu si mel piskajici...
Středa, 19 Srpen 2009 - 21:18 | Anonym | A jo :) sorry odstavček medzi obrázkami ten mi...
Středa, 19 Srpen 2009 - 18:15 | WIFT | >> tetehacko: Ne. Graf tohoto typu...
Středa, 19 Srpen 2009 - 17:47 | David Ježek | Jozef: fakt si tu recenzi četl?: Další ne úplně...
Středa, 19 Srpen 2009 - 16:52 | Anonym | Mám zdroj Arctic Cooling 550 síce sa dodáva iba v...

Zobrazit diskusi