Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je Bigfoot Networks Killer?

Gigabyte G1.Assassin
V nedávné době prolétla internetem zpráva o nových deskách Gigabyte z řady „Killer“, nebo také zvaných „G1-Killer“. My jsme si počkali, až se nám ta nejnadupanější, G1.Assassin, dostane rovnou do rukou a tak vám můžeme nyní ukázat vlastní fotky a rychlý pohled na to, z čeho se vlastně deska skládá a čím je výjimečná (tedy kromě dost vysoké ceny ;-). Tím asi nejzajímavějším je osazená síťovka. Ona to totiž není až tak docela síťovka, jako spíše „NPU“, což je jen chytře vymyšlený název pro něco, co je „více než síťovkou“, zkratka znamená „Network Processing Unit“. Faktem je, že to, co se skrývá pod samolepkou, je opravdu procesor a to ne ledajaký. Má pro sebe 1 GB DDR2 paměti a 8MB flash paměť v podstatě s vlastním operačním systémem. Tím ovšem zajímavosti této desky nekončí…

Gigabyte G1.Assassin je údajně první deska, která má tuto síťovku integrovanou na sobě (mají ji všechny desky Gigabyte řady G1-Killer). Ať už je její přínos ve hrách oproti tradičním síťovkám typu Realtek, Marvell, Atheros, Intel a další jakýkoli, jednu věc jí nelze upřít. Ovládací software toho umožňuje poměrně hodně nastavit, přičemž tento software z velké části přímo řídí chování čipu. Nechceme říci, že jde o „hardwarové ovlivnění chodu sítě“, protože ono je reálně softwarové, akorát se o to stará software na flash paměti, přičemž jeho zpracování je na onom „síťovém procesoru“. Nestará se o to tedy procesor v patici LGA1366, který se tak může nerušeně věnovat zpracovávání hry (jakoby tyto Core i7 procesory někdy nějaké síťovky zdržovaly ;-).

Gigabyte G1.Assassin: Bigfoot Networks Killer E2100

Na poměrně velkém čipu najdete pouze hezkou nálepku s nápisem „Killer E2100“, pod nálepkou je ukryta pravda o tomto síťovém procesoru.

Gigabyte G1.Assassin: Freescale MPC8308 (MPC8308VMAGD)

Ve skutečnosti jde o procesor postavený na architektuře Power, konkrétně PowerQUICC II Pro. Procesor nese jméno MPC8308 a jeho tvůrcem je firma Freescale Semiconductor. Obsahuje e300 Core s vlastními 16 kB datové a 16 kB instrukční cache a sběrnici, na níž je navěšena řada rozhraní, mezi jinými PCI Express (tím je připojen ke zbytku desky), gigabitový ethernet (tím je připojen ven, procesor jako takový umožňuje až dva), DDR2 paměťový řadič (k němu jsou na desce připojeny dva 512MB čipy Samsung) a další rozhraní, z nichž je využito nejspíše SPI pro připojení 8MB flash paměti Spansion, kde je nahrán firmware, který je prakticky operačním systémem této síťovky.

MPC8308 PowerQUICC II Pro Communications Processor Block Diagram

Nejsou využita taková rozhraní, jako je eSDHC nebo USB 2.0. Tento procesor konkrétně běhá na 400 MHz, paměťový řadič na 266 MHz. Má poměrně příjemně nízkou spotřebu, odhadem do 1,5 W (výrobce udává spotřebu při 333 MHz, a to „méně než 1,23 W“. Něco si samozřejmě vezmou i paměti, spotřeba flash čipu bude spíše zanedbatelná.

Zajímavé je, že tento procesor se obvykle používá ve Wi-Fi accesspointech, síťových tiskových serverech a podobných aplikacích. pro účely „herní síťovky“ si jej „přiohnula“ (firmwarem) společnost Bigfoot Networks, která už na jeho bázi (nebo možná na jiném podobném čipu) nabízí i Killer Wireless-N adaptéry. Jinak k systému je připojena na PCI Express ×1 (2,5GT/s) jižního můstku ICH10R.

Gigabyte G1.Assassin: HWiNFO32: Bigfoot Networks Killer E2100

Před instalací ovladače se síťovka systému nehlásí jako zařízení typu „síťový ethernet adaptér“, ale jako „PowerPC Processor“.

Bigfoot Networks Killer Ethernet Adapter ve správci zařízení před instalací ovladače Bigfoot Networks Killer Ethernet Adapter ve správci zařízení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bigfoot Networks Killer E2100 na „zabijácké“ desce Gigabyte G1.Assassin

Pondělí, 7 Březen 2011 - 21:58 | Alexandra Stanovska | No ono otazka znie, ci si radsej nekupit dosku...
Pondělí, 7 Březen 2011 - 01:02 | zx cygnus | Deska odporně kýčovitá, ale co už, když si to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 22:22 | TyNyT | Kdyby místo takových kravin raději na tu desku...
Neděle, 6 Březen 2011 - 19:30 | WIFT | No, asi takhle: na poklep, na omak a vůbec to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:44 | David Foltyn | kvalitni sitovku s vlastnim NPU i pameti/cache od...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:06 | Xspy | Je fakt , že v tomhle případě si také nejsem...
Sobota, 5 Březen 2011 - 17:59 | Yarda | Nejsou náhodou vytuněné chladiče jen plastovou...
Sobota, 5 Březen 2011 - 12:50 | Lojza Suchánek | Tak ono pokud vim, tak se rikalo, ze tyhle...
Sobota, 5 Březen 2011 - 01:08 | Lukáš Kohout | Tak zrovna na firewall by byl takovyto procesor...
Sobota, 5 Březen 2011 - 00:51 | Xspy | Je tenhle procesor vůbec v něčem zajímavý - kromě...

Zobrazit diskusi