Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bigfoot Networks Killer - ovládací software

Gigabyte G1.Assassin
V nedávné době prolétla internetem zpráva o nových deskách Gigabyte z řady „Killer“, nebo také zvaných „G1-Killer“. My jsme si počkali, až se nám ta nejnadupanější, G1.Assassin, dostane rovnou do rukou a tak vám můžeme nyní ukázat vlastní fotky a rychlý pohled na to, z čeho se vlastně deska skládá a čím je výjimečná (tedy kromě dost vysoké ceny ;-). Tím asi nejzajímavějším je osazená síťovka. Ona to totiž není až tak docela síťovka, jako spíše „NPU“, což je jen chytře vymyšlený název pro něco, co je „více než síťovkou“, zkratka znamená „Network Processing Unit“. Faktem je, že to, co se skrývá pod samolepkou, je opravdu procesor a to ne ledajaký. Má pro sebe 1 GB DDR2 paměti a 8MB flash paměť v podstatě s vlastním operačním systémem. Tím ovšem zajímavosti této desky nekončí…

Kapitoly článků

3.  Bigfoot Networks Killer - ovládací software
5.  Závěr

Bigfoot Networks Killer Network Manager po instalaci vyžaduje restart, jinak není schopen se s NPU domluvit, síťovka jako taková už nicméně funguje. Po prvním spuštění požaduje Network Manager zjištění rychlosti připojení do internetu.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - výzva ke zjištění rychlosti připojení

Program si připojení osahá a zjistí, jak rychle je možné stahovat a nahrávat.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - zjišťování rychlosti připojení

Naměřené údaje si pak uloží a používá je jako omezení rychlosti připojení k internetu.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - detekovaná rychlost připojení k internetu

Můžete to samozřejmě později změnit, doporučujeme nastavit tyto hodnoty ručně podle parametrů připojení vašeho poskytovatele a nějaký ten kilobajt za sekundu klidně přidat. Hlavně je dobré nezapomenout tyto hodnoty upravit v případě, že se vám rychlost připojení zvýší, protože Network Manager skutečně omezuje datový tok do internetu podle tohoto nastavení. Dokáže přitom rozlišit mezi datovým tokem určeným pro internet a datovým tokem na intranet, který pak neomezuje.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - graf zátěže NPU Bigfoot Networks Killer Network Manager - graf průtoku dat z/do internetu

Network Manager dokáže zobrazovat řadu informací, jako je zátěž NPU, případně vygenerovaný datový tok tam i zpět, zátěž CPU a další informace. Protože software běží pořád,  tyto informace si pamatuje poměrně hodně dozadu a můžete si tak horizontálním posuvníkem zobrazovat historii.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - sledování průtoku dat z/do internetu v konkrétní aplikaci

Nám přišla asi nejzajímavější funkce omezování datového toku z/do internetu přímo pro konkrétní aplikaci. Jakmile si nějaká sáhne na internet, Network Manager si ji hodí do seznamu a můžete jí přidělovat datový tok podle potřeby. Na obrázku je FAR Manager stahující cosi z FTP serveru plnou rychlostí. Na dalším obrázku jsme mu rychlost stahování omezili.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - omezení průtoku dat z internetu pro konkrétní aplikaci

Rychlost indikovaná ve FAR Manageru skutečně vykazuje zpomalení, rychlost téměř odpovídá nastavenému limitu. Dané aplikaci můžete přístup na internet zcela zablokovat, což se může hodit, když nechcete, aby vám nějaká aplikace na internet lezla. Na intranet (třeba na síťové disky) se pak nadále dostane. My jsme naopak připojení opět povolili, což se projevilo i na grafu.

Bigfoot Networks Killer Network Manager - zrušení omezení průtoku dat z internetu pro konkrétní aplikaci

Jinak Bigfoot Networks Killer Network Manager toho dokáže ještě více, síťovka řízená PowerPC procesorem je opravdu hodně detailně konfigurovatelná, všechno jsme nejspíše neprošli, ale nenašli jsme např. možnost omezovat pro danou aplikaci jednotlivá spojení podle cílové IP adresy, což by se dalo podle našeho názoru dořešit (úpravou firmwaru pro NPU a zohledněním v ovládacím softwaru, to pochopitelně musí udělat Bigfoot Networks). Takto např. vypadá NetLimiter (ještě ve staré verzi), který to umí, dělá to ale pochopitelně přes CPU (přes NPU by to jistě bylo efektivnější, ale znovu říkáme, že si nejsme jisti, zda to skutečně Network Manager od Bigfoot Networks umí, či nikoli, jen jsme to takhle na rychlo nenašli).

NetLimiter

Nemůžeme se však zbavit dojmu, že marketing kolem ní až přehnaně (a spíše nepřesně) uvádí takové věci jako „up to 10× faster networking performance“, z čehož může uživatel mylně nabýt dojmu, že se mu 10× zrychlí připojení k internetu. Co jsme tak pozorovali práci čistě na lokální LAN, nezpozorovali jsme žádné zrychlení např. při kopírování souborů po síti, spíše se nám zdálo, že byla rychlost souvislého kopírování ještě o trochu pomalejší než s běžnými síťovkami (i když zanedbatelně). Problémem je, že k otestování takovéto komponenty bychom potřebovali poměrně kvalitní gigabitové switche, kvalitní a rychlý zdroj dat a v neposlední řadě odpovídající kabeláž (běžně používáme kabely Cat5 na gigabitovou síť, jejich délka není tak velká, aby to působilo nějaké vážné potíže, dá se dosáhnout rychlosti i kolem 80 MB/s, samozřejmě limitující může být i operační systém na těchto PC provozovaný a spousta dalších věcí).

Pro tuto chvíli tedy o Bigfoot Networks Killeru vše. Popojedem…

Kapitoly článků
3.  Bigfoot Networks Killer - ovládací software
5.  Závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bigfoot Networks Killer E2100 na „zabijácké“ desce Gigabyte G1.Assassin

Pondělí, 7 Březen 2011 - 21:58 | Alexandra Stanovska | No ono otazka znie, ci si radsej nekupit dosku...
Pondělí, 7 Březen 2011 - 01:02 | zx cygnus | Deska odporně kýčovitá, ale co už, když si to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 22:22 | TyNyT | Kdyby místo takových kravin raději na tu desku...
Neděle, 6 Březen 2011 - 19:30 | WIFT | No, asi takhle: na poklep, na omak a vůbec to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:44 | David Foltyn | kvalitni sitovku s vlastnim NPU i pameti/cache od...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:06 | Xspy | Je fakt , že v tomhle případě si také nejsem...
Sobota, 5 Březen 2011 - 17:59 | Yarda | Nejsou náhodou vytuněné chladiče jen plastovou...
Sobota, 5 Březen 2011 - 12:50 | Lojza Suchánek | Tak ono pokud vim, tak se rikalo, ze tyhle...
Sobota, 5 Březen 2011 - 01:08 | Lukáš Kohout | Tak zrovna na firewall by byl takovyto procesor...
Sobota, 5 Březen 2011 - 00:51 | Xspy | Je tenhle procesor vůbec v něčem zajímavý - kromě...

Zobrazit diskusi