Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bridge, Repeater

D-Link DAP-1160 a OvisLink WL-5460AP v2
Dnes se podíváme na hardware trošku jiného charakteru, který jsme vlastně ještě nerecenzovali. Dostaly se nám do rukou dva bezdrátové přístupové body (čili obyčejně „APčka“) prakticky shodné konstrukce, ale každý s jiným softwarem. Jeden je od firmy D-Link (DAP-1160), druhý OvisLink WL-5460AP v2. Jak za chvilku uvidíte, oba se kromě designu liší v podstatě jen softwarem, který je v obou případech licencován pod GNU GPL a je postaven na Linuxu. To na jednu stranu předurčuje možnost rozšířit schopnosti obou zařízení, na druhé straně se takových modifikací nevyskytuje po internetu zase tolik. Firmware OvisLinku lze dokonce využít v D-Linku (obráceně nikoli, D-link má větší vnitřní úložiště). My jsme to však nezkoušeli, už jen proto, že to není až tak triviální a z různých diskuzí jsme třeba zjistili, že se vlastně ani neví, jak udělat opět D-Link D-Linkem, takže nás jen napadlo srovnat možnosti obou kousků, které se liší především softwarem (hardware je až na drobné odlišnosti totožný).

Bridge

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Režim Bridge

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Režim Bridge

Ačkoli není v režimu Bridge zaručeno, že spolu dvě různá zařízení (tedy asi hlavně co se týče softwaru) budou komunikovat, obě APčka se po patřičném nastavení MAC adres spojily a vytvořily nádherný 54Mbitový propojovací „bezdrátový kabel“. Opět je na OvisLinku „fantastická“ jedna věc: aby byl ovladatelný i ze strany Wi-Fi, je nejprve potřeba takový přístup povolit (ve výchozí konfiguraci je to vypnuto, patrně z bezpečnostních důvodů). To však v místě, kde se režim „Bridge“ nastavuje, nejde, je nejprve potřeba nastavit nějaký jiný režim, v němž to jde, tam to nastavit a až potom nakonfigurovat Bridge. Pak lze i přes Wi-Fi přistupovat do jeho webového rozhraní (jinak se dá konfigurovat pouze ze strany LAN).

Popis zapojení režimu Bridge

Abychom nehanili jen OvisLink, přilijeme trochu i na druhou stranu. U OvisLinku lze totiž (byť zvláštním postupem) přístup do administrace přes Wi-Fi zamezit (správně spíše povolit, ale v této větě potřebujeme slovo „zamezit“), zatímco u D-Linku to nejde vůbec (tedy „zamezit“), ten je vždy konfigurovatelný „z obou stran“. Ne, že by to nějak zvlášť vadilo, je-li přístup do administrace náležitě zaheslován, nehraje toto omezení moc velkou roli, ale zmínit se to musí, někdo na tom může bazírovat. A někomu může naopak přijít nedomyšlené, že je ve výchozím stavu konfigurace přes Wi-Fi zakázána a je třeba ji povolit extra, což může být problém po nakonfigurování režimu, v jehož volbách takové nastavení chybí (to je případ OvisLinku).

Zrovna režim Bridge je ten, kde to může být problém, pokud je OvisLink „dál“ od svého správce, tedy ten, který je na druhé straně „bezdrátového mostu“. Bez povolení přístupu přes Wi-Fi na něj totiž administrátor nemůže. Dá se to obejít tím, že za vytvořeným mostem by byl počítač, na nějž se přes tento most administrátor vzdáleně připojí, aby odtud mohl OvisLink překonfigurovat přes LAN. Nastavením do režimu Repeater (který je Bridge tak trochu podobný) zpřístupní konfiguraci „Wireless Access Control“, kde poté zapne správu přes Wi-Fi, aby zase uvedl APčko zpět do režimu Bridge. Bez skutečného přepnutí do režimu Repeater nelze s ovládáním „Wireless Access Control“ manipulovat a správu přes Wi-Fi zapnout, takže si během konfigurace několikrát vlastně „zboří most“, přes nějž je připojen ke vzdálenému PC … zkrátka a dobře je u OvisLinku nutné „více myslet“ a počítat i s těmito na první pohled maličkostmi. Asi není nutné připomínat, že přepnutí OvisLinku do jiného režimu, kdy už se most nekoná, rovná se výjezdu na „místo činu“ ;-). Můžeme jen doufat, že tuto drobnost vyřeší některý z dalších firmwarů a doplní na patřičná místa tlačítko „Setup“ s popiskem „Access Control“.

Bridge with AP

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Režim Bridge with AP

U D-Linku lze nastavit kombinaci režimů Bridge i Access Point zároveň. APčko tedy dělá jak druhý konec bezdrátového přemostění, tak i přístupový bod pro další bezdrátové klienty, nastavení SSID zde tedy dostane svůj význam (zatímco v čistém režimu Bridge je tam jen na okrasu). Zabezpečení se tedy nastavuje zvlášť pro Bridge a zvlášť pro AP, může být klidně stejné, nebo různé.

Popis zapojení režimu Bridge with AP

OvisLink disponuje podobnou funkcí také, ale nastavuje se jako Repeater.

Repeater

D-Link DAP-1160

D-Link DAP-1160: Režim Repeater

D-Link v režimu Repeater dělá jen a pouze to, co se od něj v takovém případě očekává – předává zachycený signál bezdrátově dál (čili chová se jako klient a totéž, co přijímá, vysílá dál jako AP, přičemž samozřejmě dovoluje použít zpracovávanou síť na LAN portech připojenými počítači nebo jiným hardwarem).

Popis zapojení režimu Repeater

OvisLink WL-5460AP v2

OvisLink WL-5460AP v2: Režim Repeater

OvisLink se v režimu Repeater chová jinak, protože má takové režimy dva. Ten, který je podobný jako u D-Linku, se jmenuje „Universal Repeater“, přičemž volitelně ještě umožňuje změnit SSID dále předávané sítě (D-Link nikoli, SSID, které přijme, také vyšle).

Popis zapojení režimu Universal Repeater

Druhý režim je pak WDS Repeater, který se podobně jako Bridge zajímá hlavně o MAC adresy dalších WDS Repeaterů (a musejí to být zase WDS Repeatery).

Popis zapojení režimu WDS Repeater

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dvě APčka v testu: D-Link DAP-1160 a OvisLink WL-5460AP v2

Úterý, 9 Červen 2009 - 22:24 | Anonym | to spacenet: ahoj, taky jsem s tim dlouho bojoval...
Pondělí, 8 Červen 2009 - 10:40 | Anonym | Mám menší problém, na DAP 1160 jsem nastavil...
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 14:43 | Ne_RAY | A mam este jden problem a to ze ked sa pripojim...
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 14:40 | Ne_RAY | Mam D-Link DAP-1160. :)
Pondělí, 19 Listopad 2007 - 13:26 | Ne_RAY | Ahojte, mam na Vas prosbu prosim pomozte mi ak...
Sobota, 10 Listopad 2007 - 13:10 | Anonym | Nasiel som novsiu verziu FW pre DAP-1160 v ktorej...
Středa, 31 Říjen 2007 - 09:14 | WIFT | >> firer: Zkusil bych režim...
Středa, 31 Říjen 2007 - 00:23 | Anonym | OvisLink WL-5460AP v2 -- Dobrý den, prosím o radu...
Pondělí, 1 Říjen 2007 - 08:58 | Anonym | Nevím jestli to platí i dnes, ale mezi světově...
Neděle, 30 Září 2007 - 23:47 | Anonym | no jo, ale na co budu resit nejakej sw z treti...

Zobrazit diskusi