Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bude i AMD licencovat své grafické čipy?

AMD Embedded APU
Začátkem května oznámila AMD zakázkový vývoj a výrobu GPU/CPU/APU; tento týden zareagovala Nvidia s nabídkou licencování grafických čipů. Lze něco podobného čekat i od AMD?

Doposud leželo (a patrně ještě nějakou dobu bude ležet) hlavní těžiště nabídky AMD i Nvidie v hotových produktech, zapouzdřených čipech, ze kterých si případný zákazník mohl či musel vybrat a následně je zakomponovat do svého systému. Mobilní trhy tyto zvyklosti mění, a tak se mění i strategie obou výrobců.

AMD po oficiálním představení APU herních konzolí Xbox One a Playstation 4 oznámila, že podobně jako navrhla čipy pro Microsoft a Sony, může své služby nabídnout i dalším zákazníkům. Samozřejmě nejde jen o řešení pro herní konzole, v nabídce má krom x86 procesorů a grafických jader i ARM architekturu a řadu multimediálních technologií.

Naproti tomu Nvidia se rozhodla jít jinou cestou a své IP, technologie, patenty... potřebné pro legální výrobu grafického čipu dalšími výrobci, nabídne formou licencí. To může lépe vyhovovat zákazníkům, kteří jsou dobře technologicky vybaveni pro návrh vlastního čipu na základě dodaných technologií.

Redakci serveru X-bit labs proto napadlo zeptat se AMD, zda neplánuje rovněž grafickou architekturu GCN licencovat obchodním partnerům. Přišla však poněkud šalamounská odpověď: „Neohlásili jsme žádné plány ohledně licencování GCN architektury nebo grafického IP.“ Byť na první pohled vyznívá tato věta negativně, tak ve skutečnosti nevylučuje, že by něco takového mohla v budoucnu nabízet. Travis William z AMD dále zmínil výhody stávající nabídky čipů šitých na míru (k nimž už se nebudeme vracet), ale nedá se říct, že by dotazovanou možnost zcela popřel.

I když by pro AMD jakožto firmu šlo o novou strategii, z hlediska grafické divize, bývalé ATI, by to precedens nebyl. Ta totiž ještě před spojením s AMD své produkty licencovala, jmenovat lze například grafické jádro Xenos pro Xbox 360 nebo čipy pro konzole Nintenda. Samotná ATI tuto strategii de facto převzala od ArtX, kterou pohltila a jejíž GPU Dolphin tehdy licencovala exkluzivně Nintendu.

Ačkoli se AMD v nejbližší době ke staré strategii asi vracet nebude, dává její reakce tušit, že nejde o definitivní rozhodnutí, které by nemohla změnit. V této souvislosti (opět) můžeme zmínit i nešťastný tah bývalého vedení firmy, kterým byl prodej divize Imageon, jejíž IP i produkty mohly v současné době výrazně obohatit firemní portfolio.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Bude i AMD licencovat své grafické čipy?

Žádné komentáře.